Geçmişten günümüze en ölümcül denizaltı felaketleri

Arşiv
Arşiv

Arjantin donanmasından önceki gün yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl 15 Kasım'da Güney Atlantik Okyanusu'nda seyir halindeyken 44 mürettebatıyla kaybolan ARA San Juan denizaltısının bulunduğu duyurulmuştu. Denizaltının, bulunması için görevlendirilen Amerikan araştırma gemisi 'Ocean Infinity'de çalışan bir dalgıç tarafından Valdes Yarımadası açıklarında, denizin 800 metre derinliğinde bulunduğu aktarılmıştı. Dünyanın en ölümcül, infial çıkaran denizaltı felaketlerini derledik.

15 Kasım 2017’de Güney Atlantik Okyanusu'nda seyir halindeyken 44 mürettebatıyla kaybolan askeri ARA San Juan denizaltıyı bulmak için 18 ülkeden 4 binden fazla personelin katılımıyla arama çalışmaları düzenlenmiş; ancak aramalardan sonuç alınamamıştı.

44 mürettebatıyla kaybolarak Arjantin’de infial oluşturan denizaltının önceki gün Valdes Yarımadası açıklarında, denizin 800 metre derinliğinde bulunduğu açıklandı.

Dünyanın en ölümcül denizaltı felaketleri şöyle:

HMS Thetis (1939)
İngiliz denizaltısı HMS Thetis Liverpool Körfezi'ndeki deneme dalışlarında su almaya başladı ve battı.O sırada Thetis'te bulunan 103 kişiden yalnızca dördü kurtuldu.
HMS Thetis (1939) İngiliz denizaltısı HMS Thetis Liverpool Körfezi'ndeki deneme dalışlarında su almaya başladı ve battı.O sırada Thetis'te bulunan 103 kişiden yalnızca dördü kurtuldu.
K-129 (1968)
Nükleer silahlarla dolu Sovyet denizaltısı Pasifik'teki bir devriye görevinde 98 mürettebatıyla birlikte battı. Denizaltının enkazı Hawaii'nin Ohau adasının kuzeyinde bir ABD denizaltısı olan USS Halibut tarafından bulundu.

  


  
Kazayla ilgili farklı teoriler bulunuyor. Bunlardan biri, bir ABD aracıyla çarpışma; fakat bu ihtimal Washington tarafından her zaman reddedildi ve ABD donanmasının yaptığı inceleme sonucunda denizaltının "içeride gerçekleşen feci bir patlama" nedeniyle battığı açıklandı.
K-129 (1968) Nükleer silahlarla dolu Sovyet denizaltısı Pasifik'teki bir devriye görevinde 98 mürettebatıyla birlikte battı. Denizaltının enkazı Hawaii'nin Ohau adasının kuzeyinde bir ABD denizaltısı olan USS Halibut tarafından bulundu. Kazayla ilgili farklı teoriler bulunuyor. Bunlardan biri, bir ABD aracıyla çarpışma; fakat bu ihtimal Washington tarafından her zaman reddedildi ve ABD donanmasının yaptığı inceleme sonucunda denizaltının "içeride gerçekleşen feci bir patlama" nedeniyle battığı açıklandı.
K-8 (1970)
Sovyet denizaltısı, aynı anda çıkan birden fazla yangın nedeniyle İspanya'nın kuzeyindeki Biskay Körfezi'nde battı ve içindeki 52 kişiye mezar oldu.

  


  
Denizaltından kurtulanlar da olmuştu fakat Sovyetler Birliği kurtulan kişilerin sayısını hiçbir zaman açıklamadı.
K-8 (1970) Sovyet denizaltısı, aynı anda çıkan birden fazla yangın nedeniyle İspanya'nın kuzeyindeki Biskay Körfezi'nde battı ve içindeki 52 kişiye mezar oldu. Denizaltından kurtulanlar da olmuştu fakat Sovyetler Birliği kurtulan kişilerin sayısını hiçbir zaman açıklamadı.
K-278 Komsomolets (1989)
Sovyet denizaltısı Norveç açıklarındayken çıkan bir yangın nedeniyle battığında içinde 69 kişi bulunuyordu. 27 kişi denizaltından kurtulmayı başarırken 42 kişi yaşamını yitirdi.
K-278 Komsomolets (1989) Sovyet denizaltısı Norveç açıklarındayken çıkan bir yangın nedeniyle battığında içinde 69 kişi bulunuyordu. 27 kişi denizaltından kurtulmayı başarırken 42 kişi yaşamını yitirdi.
Kursk (2000)
Rus denizaltısı Kursk Norveç ile Rusya arasındaki Barents denizinde iki patlamanın ardından battı. Patlamaların torpido yakıtının sızması nedeniyle olduğu öne sürüldü.

  


  
118 mürettebatın çoğu olay anında yaşamını yitirdi. 23 kişi ise denizaltının arkasındaki bir bölüme kaçarak yardım beklemeye başladı. Fakat bu kişiler de bir haftanın sonunda havasızlıktan ötürü boğularak yaşamını yitirdi.
Kursk (2000) Rus denizaltısı Kursk Norveç ile Rusya arasındaki Barents denizinde iki patlamanın ardından battı. Patlamaların torpido yakıtının sızması nedeniyle olduğu öne sürüldü. 118 mürettebatın çoğu olay anında yaşamını yitirdi. 23 kişi ise denizaltının arkasındaki bir bölüme kaçarak yardım beklemeye başladı. Fakat bu kişiler de bir haftanın sonunda havasızlıktan ötürü boğularak yaşamını yitirdi.
Ming 361 (2003)
Çin denizaltısı Çangşan adaları açıklarındaki bir tatbikat sırasında dizel motorunda bir sorun yaşadı. Sorun nedeniyle denizaltındaki tüm oksijen tükendi ve 70 kişilik mürettebat yaşamını yitirdi.

  


  
Bu Çin'in açıkladığı ilk ölümlü denizaltı felaketi oldu.
Ming 361 (2003) Çin denizaltısı Çangşan adaları açıklarındaki bir tatbikat sırasında dizel motorunda bir sorun yaşadı. Sorun nedeniyle denizaltındaki tüm oksijen tükendi ve 70 kişilik mürettebat yaşamını yitirdi. Bu Çin'in açıkladığı ilk ölümlü denizaltı felaketi oldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >