Genç kız boyu uzun diye ailesi tarafından evden kovuldu

Serap Demir
Serap Demir

Erzurum’da yaşayan Akromegali hastası 24 yaşındaki Serap Demir, boyunun 2 metre olmasından dolayı üvey babası tarafından evden kovuldu. Genç kız kimi zaman sokakta kimi zamansa hastanede barınıyor.

Edinilen bilgiye göre Erzurum’da doğup büyüyen Serap Demir'in yaşı ilerledikçe boyu sürekli uzamaya başladı. 24 yaşına geldiğinde boyu 2 metreye ulaşan Demir, üvey babası tarafından boyunun çok uzun olduğu ve hastalığının ilerlediği gerekçesiyle evden kovuldu.

Öz babasının cezaevinde olması nedeniyle sokakta kalan genç kız, bazı geceler hastanede barınıyor
Genç kız ailesinin kendisine sahip çıkmadığı ifade ederek, “Dışarıya çıktığım zaman insanlar boyuma gülüyor. Kalabalık yerlere çıkamıyorum, oturamıyorum dışarıda insanlar bana güldükçe psikolojim bozuluyor. Boyum tam olarak 2 metre doğuştan bu şekildeyim yaşım ilerledikçe sürekli boyum uzamaya başladı. Babam cezaevine girince annem başkasıyla evlendi, üvey babam da beni evden kovdu. Bu boyla bana kimse iş vermiyor. Geceleri hastane köşelerinde kalıyorum, hastayım kimse maalesef bana yardım etmiyor” dedi.

Yetkililerden tek isteğinin bir ev olduğunu belirten Demir sözlerine şöyle devam etti:

  • “Sadece bir evim olsun içinde rahatça yaşayabileyim, kiramı karşılasınlar yeter. Hastane köşelerinde yaşamaktan sıkıldım. Ailem bana sahip çıkmıyor, gidecek bir yerim yok. Tek istediğim yaşayabileceğim bir evim olsun”

Akromegali nedir?

  • Akromegali, beyin etrafında bulunan hipofiz bezinin ön lobundan aşırı miktarda büyüme hormonu salgılanması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Büyüme henüz tamamlanmadan, kemiklerin uzaması sona ermeden erken çağlarda oluşum gösterirse gigantizm adı verilen dev bir görünüm oluşur. Bozukluk büyüme çağının bitiminden hemen sonra baş gösterirse de kemiklerdeki büyümenin kapanması nedeni ile sadece el ve ayakların genişlemesi, çene ve burnun aşırı büyümesi ve sesin kalınlaştığı sıkça görülür.
  • Akromegali hastalığı tanısı için; serumda büyüme hormonu düzeyinin ölçümü gerekir. Ayrıca ağızdan şeker yüklemesine takriben her yarım saatte bir ölçülen büyüme hormon değerleri hastalığın tanısı için kullanılır.
  • Akromegaliye neden olan durumların gösterilmesi için hipofiz bezinin manyetik rezonans (MR) görüntülemesi mutlaka yapılmalıdır.
  • Tedavideki amaç; büyüme hormonunu aşırı salgılayan hipofiz adenomunun tamamen imha edilmesiyle birlikte büyüme hormon değerlerinin normal seviyelere döndürülmesidir. Bu amaçla cerrahi tedavi, radyoterapi ve ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Cerrahi tedavi de oldukça etkilidir ve burundan girilerek hipofiz bezine ulaşılarak sebep olan adenom çıkarılır. Bazı hastalara cerrahi tedavi sonrasında radyoterapi tedavisinin uygulanması gerekir; ancak radyoterapinin tam etkisinin görülebilmesi için 2 ile 5 yıl geçmesi gerekir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >