Genç mucitler Portekiz'de dünya rekoru kırdı

Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı
Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı

Portekiz’in Guimaraes şehrinde düzenlenen yarışmada Türkiye’yi temsil eden Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı “FabroTecH” Avrupa dördüncüsü oldu.

Kurum Müdürü Hasan GÖK, Uluslararası Robocup Federasyonunun kurulduğu günden bu yana akademik olimpiyatlarda lise düzeyinde Türkiye’den ilk kez başvurusu kabul edilen Fatih İslam Seçen BİLSEM’in müdürü olmaktan ve elde edilen Avrupa dördüncülüğü ile robotik bilimi alanında ülkemizin adını Portekiz’de duyurmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu dile getirdi.

GÖK, "Ülkemizi, 21. yüzyıl hedeflerinin ötesine taşıyacak olan milli teknoloji hamlesinin ve dijital dönüşümün gerçekleşmesi adına gençlerimizin elde ettiği başarıyı çok önemsiyorum. Teknoloji üretip tasarlayan bir ülke haline gelebilmemiz için neler yapabileceğimizi öğrencilerimiz herkese göstermiştir. Bu kıymetli gençlerimizin elde ettiği başarı hikâyesinin başladığı yerde kalmayacağına ve bu zafer bayrağını her zaman daha yükseklere taşıyacaklarına olan inancım tamdır." dedi.

Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı
Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı

Uluslarararası Avrupa Robocup Junior Robot Olimpiyatı’nda bu yıl 14 ana kategoride 18 ülkeden toplam 145 takım yarıştı. Yarışmanın amacı: 8 dakika içerisinde afet yaşanan 2 farklı haritada meydana gelen durumların analiz edilmesi, afet eylem planına göre otonom müdahale edecek algoritma ve yapay zeka kodlarının yazılması ile en etkin arama – kurtarma çözümünün gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu amaçla İleri düzey afet arama-kurtarma simülasyonu kategorisinde yarışan takımımız FABROTECH, 4 gün boyunca kendilerine verilen anlık farklı afet senaryolarında arama-kurtarma, afetzedelere yardım ulaştırma gibi görevleri yerine getirecek yapay zekaya sahip robotun programını yazarak mücadele etti.

Fatih İslam Seçen BİLSEM öğrencileri, jüri tarafından hazırlanan farklı afet senaryoları karşısında en uygun stratejiyi uygulayacak olan algoritmayı tasarlayıp C dilinde programlarını yazarak otonom kurtarma görevlerini başarıyla ifa etti.

Fatih İslam Seçen FABROTECH takımı genç mucitleri harita dünya rekoru kırdı

Sanal ve otonom robotların rekabet halinde yarıştığı simülasyonda “robot otonom” olarak yardım paketlerini arayıp bularak onları afetin yaşandığı bölüme en hızlı ve sistematik biçimde ulaştırma görevlerini tasarladı. Yarışmalardan sonra jüri ile teknik mülakat gerçekleştirerek yarışmaya hazırlanma süreçlerini, bilimsel makalelerinin sunumunu gerçekleştirdiler. Kullandıkları algoritmalar ve kodlar hakkında akademisyenlere sunum yaptılar. Djikstra algoritmasını kullanarak tasarladıkları konumlar arasındaki en kısa yolları bulmaya yönelik yol ağları haritasını oluşturarak en zor arama – kurtarma haritası olan ileri düzey 2. dünya simülasyonunda 1.400 puan toplayarak bir haritada toplanan en yüksek puanı alarak turnuva harita rekoru kırmayı başardı.

Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı
Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı

Türkiye adına ilk kez ödül alındı

Yarışmaya ilk defa katılım hakkı elde eden Türk takımıyla fotoğraf çekilen Fedarasyon Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. A. Fernando RİEİRO, “Önceki yıllarda katılım sağlamış, çok deneyimli takımların yarıştığı arama kurtarma simülasyon kategorisinde başarılı bir mücadele sergileyip süper takımlar finallerine kalmayı başardığınız için sizleri tebrik ediyorum. Önümüzdeki Robocup Olimpiyatı’nda başarınızı daha ileriye taşıyacağınıza inanıyorum.” ifadeleriyle Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi FabroTecH Teknoloji Takımı’nı tebrik etti.

Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi öğretmeni ve FabroTecH Teknoloji Takımı Danışmanı Hanefi Alper ALKAÇ şöyle konuştu: Öğrencilerimin bireysel yetenek ve ilgi alanlarını gözeterek onlar için kişisel bir yol haritası çıkardım. 2021-2022 eğitim öğretim yılı boyunca 3 boyutlu tasarım, C, Python, algoritma tasarımı, makine öğrenmesi, görüntü işleme, temel ve ileri elektronik alanları üzerine Türkçe ve İngilizce eğitimler aldık. Ölçme ve değerlendirme sistemi olarak performansa dayalı bir oyunlaştırma sistemi geliştirdik. Bu sayede gençler okul içinde ve dışında bireysel ve grup görevlerini yerine getiriyor, takım ruhu etkileşmesi daha ön plana çıkıyordu. Bilim ve Sanat Merkezi Teknoloji Takımı olarak yeri geldi kurumda sabahladık, bir zaman oldu ki sokak sokak, kurum kurum tanıtım yaptık. Tüm bu süreci öğrencilerimiz kendileri planladı ve kendileri yönetti. Ülkemizden lise düzeyinde ilk defa bir katılım sağlanarak böylesine bir başarı elde etmelerinden ötürü öğrencilerimi kutluyor, onların nice başarılara imza atacağına tüm kalbimle inanıyorum. Yarışmaya hazırlık, başvuru, ulaşım sürecinde bizlere koşulsuz şartsız, maddi ve manevi desteklerini sunan kıymetli ebeveynlere, iş insanlarına, okul müdürümüz Sayın Hasan GÖK’e ve özellikle TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türk Hava Yollarına ekibim adına teşekkürlerimizi ve saygılarımızı sunuyorum, dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >