Google, Android telefonları bir deprem algılama ağına dönüştürmek istiyor

Google
Google

Google, yeni projesiyle birlikte Android telefonları bir deprem algılama cihazına dönüştürmeyi hedefliyor.

Böylece tüm cihazların birbiriyle haberleşip deprem anında birkaç saniye önce kullanıcılara alarm verilmesi planlanıyor.

Daha önce birçok farklı üniversitenin projesi olan bu sistemin Android işletim sistemine dahil edilmesi bekleniyor.

Deprem gibi bir doğal afette birkaç saniyelik uyarılar bile hayat kurtarıcı olabiliyor. Bu zamanı kendiniz ve sevdiklerinizi güvenli bir yere götürmek ve ölüm ya da yaralanmaları önlemek için kullanabilirsiniz. Google, bugün size yalnızca olası depremler hakkında erken uyarı vermekle kalmayıp, aynı zamanda telefonu bir mini sismometreyedönüştüren özellik sunuyor.

  • Sismometre nedir? Sismograf, yer hareketlerini sürekli olarak kaydederek yer sarsıntılarının büyüklüğünü, süresini, merkezini ve saatini saptamaya yarayan aygıta denir. Depremlerin ölçümünde kullanılır. (Wikipedia)
Bir depremi tespit edip herkesi uyarmak kamu altyapısının yerleştirilmesi epey maliyetli.

Google'da Android biriminde yazılım mühendislerinin başında yer alan Marc Stogaitis bugün yayınladığı bir blog gönderisinde konuyu ayrıntılı bir şekilde anlatıyor. Stogaitis, depremi tespit etmek ve insanları uyarmak için kamu altyapısının yerleştirilmesinin maliyetli olduğunu savunuyor. Ancak bu sistemin bir telefona entegre edildiğinde çok sağlıklı sonuçlar doğuracağını düşünüyor.

Android telefonunuz, dünyanın en büyük deprem tespit ağını oluşturmak için diğer milyonlarca Androic cihazı sismometreye dönüştürebilir.

Google, bu sistemle birlikte insanlara önceden haber vermeyi hedefliyor.
Google, bu sistemle birlikte insanlara önceden haber vermeyi hedefliyor.

Örneğin herkes metinmesajıalmak için kaydolmaz. Ama tam da bu nedenle erken uyarı sistemi eğer bir mobil işletim sistemine yerleştirilirse mesajlar daha fazla kişiye erişebilir.

Google, bu uyarıları USGS'nin ShakeAlert sistemi aracılığıyla Kaliforniya'daki Androidcihazlara göndermek için önce Amerika Birleşik Devletleri Jeolojik Araştırmalar (USGS) ve Kaliforniya Valisi Acil Hizmetler Ofisi işbirliğiyle geliştiriyor.

Bu sistem bir depremin ne zaman maydana geldiğini anlamak için eyaletteki 700'den fazla sismometreden toplanan bilgileri kullanıyor.

Google, hareketi algılamak için telefonunuzun ivmeölçerini kullanıyor. Stogaitis, ivmeölçerin çalışma sistemini şu açıklamayı da yapıyor:

Bir depremden çıkan ilk dalga olan ve tipik olarak daha sonra gelen S dalgasından çok daha az zarar veren P dalgasını algılayacak kadar hassaslar.


  • İvme ölçer nedir?İvmeölçer veya akselerometre, bir kütleye uygulanan ivmeyi ölçen cihazlardır. Uygulanan ivmenin ölçümünde, koordinat ivmesi (referans ivme) bilinmesine gerek yoktur. Bunun yerine ivmeölçer, içindeki test kütlesine referans eksenindeki, kütleden kaynaklı olan uygulanan kuvvetlere bakar. (Wikipedia)

Cihazınız bir şey algıladığında Google'ın deprem algılama sunucusuna nerede olduğuna dair bazı kaba konum bilgilerini içeren mesaj gönderiyor. Daha sonra sunucu bir depremin olup olmadığını doğrulamak ve görmek için diğer cihazlardan veri toplaya başlıyor. UC Berkeley, 2016'da benzer bir şey yapan MyShake adında bir uygulama başlatmıştı. Aslında bu sistemde tamamen aynı mantıkla çalışıyor fakat Google bunu doğrudan Androidekosistemininine entegre ediyor.

Depremin ya da herhangi bir doğal afetin birkaç saniye önce haberini alsanız dahi hayatınız kurtulabilir.
Depremin ya da herhangi bir doğal afetin birkaç saniye önce haberini alsanız dahi hayatınız kurtulabilir.
Önümüzdeki yıl daha fazla bölgeye açılacak.

Bu çalışmanın sonuçları şimdilik 'deprem' veya 'yakınımdaki deprem' aradığınızda görüntülenecek ve çevrenizdeki Android telefonların benzer bir etkinlik bildirip bildirmediğini gösterecek.

Stogaitis, arama sonuçlarının yararlı ve güvenilir kaynaklardan çeşitli içeriler sunacağını da ekliyor. Ayrıca önümüzdeki sene çok daha fazla bölgeye yayılacağı da özellikle belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >