Google bu kez de uygulamaların Android verilerine göz atmakla suçlanıyor

Android 11
Android 11

Google'ın, üçüncü taraf uygulamalara oranla avantaj elde etmek için Android verilerine göz attığı iddia ediliyor.

Şirketin bu takibi rakiplerin uygulamalarda nasıl performans sağladığını görmek için uyguladığı belirtiliyor.

Google, 2014'ten bu yana üçüncü taraf geliştiriciler tarafından kullanılabilen bir API aracılığıyla bunun yapıldığını duyurdu.

Yeni bir rapor, Google'ın birkaç yıl boyunca kendine rakip uygulamaları geliştirmek ve ilerletmek için Android telefonlardan toplanan uygulama verilerini topladığı iddia ediliyor. Android Lockbox adı verilen proje, Google için kullanılmak üzere 'hassas Android kullanıcı verilerini' topluyor. Üstelik The Information raporlarında da ortaya çıkartıldığı gibi bunu 2013'ten beri yapıyor.

Google hizmetlerinin rakiplerine kıyasla nasıl performans gösterdiğini görmek için üçüncü taraf uygulamalardaki Lockbox verileri kullanıldı.

Google'ın, Android'de Lockbox isimli projeyle hassas Android kullanıcı verilerini topladığı iddia ediliyor.
Google'ın, Android'de Lockbox isimli projeyle hassas Android kullanıcı verilerini topladığı iddia ediliyor.

The Information, Google'ın dünya çapında uygulamaların kullanımını izleyen bir ekibe sahip olduğunu belirtiyor. Veriler, Google'ın TikTok'a rakip bir uygulama sunmayı planladığı Hindistan'da bu ayın başlarında da kullanılmış durumda.

Bilgiler, Google Mobil Hizmetler aracılığıyla toplanan koleksiyonlarda genellikle önceden yüklenmiş olarak geliyor. Yani Chrome, Gmail, Google Drive ve Google Maps gibi uygulamalar ya da API'lerle birlikte Lockbox da sisteme dahil oluyor.

Google, The Information'a yaptığı açıklamada diğer Androidgeliştiricilerinin uygulamalarındaki kullanım verilerine eriştiğini ancak yalnızca 2014'ten buyana üçüncü taraf geliştiriciler tarafından kullanılabilen bir API aracılığıyla bunu yaptığını söyledi.

    API, uygulama içi etkinlik hakkında herhangi bir bilgi edinmez ve bu verileri topladığımız kullanıcılar tarafından ifşa edilir ve kullanıcılar tarafından kontrol edilebilir.

Tanıdık geliyor mu?

İddialar doğruysa Google'ın bu konuda yaptırımlarla karşılaşabileceğini eklemek gerekiyor. Şirket zaten zaman zaman kullanıcı verilerini ele geçirdiği ve depoladığı gerekçesiyle eleştiriliyor ve çeşitli ülkelerde para cezasına çarptırılıyor. Fakat bu durum biraz daha farklı.

ABD'nin en büyük teknoloji şirketlerinden dördü (Google, Amazon, Apple ve Facebook) şu anda devlet, federal ve uluslararası antitröst politikalarla suçlanıyor. Şu anda araştırmalar devam ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >