Google, Huawei ile iş ortaklığını askıya aldı: Sonuçlar ne olacak?

Huawei
Huawei

● ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Ulusal Acil Durum' ilan etmesi üzerine Google, Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei ile iş ortaklığını askıya aldı.
● Bundan böyle Huawei, Google'dan donanım, yazılım ve teknik tarafta hiçbir destek alamayacak. Yani aslında Google ve Android servislerini kullanamayacak.
● Şu anda Huawei tercih edenler bu Google hizmetlerinden yararlanabilecek ama hiçbir şekilde güncelleme alamayacak.

● Akıllı telefon pazarında dengeleri değiştirecek olan bu kararın Apple'a yaraması ve Cupertinolu şirketin Android pastasından daha fazla pay çalması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çinli teknoloji şirketleri arasındaki gerilim uzun süredir devam ediyor. İşin özünde Trump, Çinli akıllı telefon üreticilerini ülkeye sokmak istemiyor. Sebebini ise 'güvenlik' olarak açıklıyor.

Donald Trump'ın Ulusal Acil Durum kararını imzalaması dengeleri değiştirdi.
Donald Trump'ın Ulusal Acil Durum kararını imzalaması dengeleri değiştirdi.

Ulusal Acil Durum ilan edildi; Google, Huawei ile işbirliğini askıya aldı

Konuyla alakalı yeni gelişme ise şaşırtıcı düzeyde. Trump'ın, 'Ulusal Acil Durum' ilan etmesi üzerine risk taşıyan tüm şirketlerin telekomünikasyon ekipmanları kullanmaları yasaklandı. Üstelik hepsi bu kadar değil. Ardından Google, Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei ile işbirliğini sonlandırdı. Daha doğrusu askıya aldı. Peki bu ne anlama geliyor?

Çok kısa bir şekilde özetlemek gerekirse Huawei, bu kararının ardından donanım, yazılım ya da teknik hizmetler alanında Google ile birlikte çalışamayacak.

Kararın akıllı telefon pazarında dengelerin değiştireceği ortada. Ancak en çok merak edilen durumlardan biri kullanıcıların nasıl etkileneceği...

Bu sistemde mevcut Huawei kullanıcıları için bir problem yok gibi gözükse de güncellemelerin alınamayacak olması çok büyük bir problem.
Bu sistemde mevcut Huawei kullanıcıları için bir problem yok gibi gözükse de güncellemelerin alınamayacak olması çok büyük bir problem.

Mevcut kullanıcılar için problem yok

Öncelikle şunu söyleyelim: Şu anda Huawei telefon kullananlar aynı şekilde servislerden yararlanmaya devam edecek. Yani Google Play başta olmak üzere diğer Google servislerinin mevcut kullanıcılar için sınırlandırılması gibi bir durum söz konusu değil. Ancak mevcut kullanıcıların güncellemeleri alması da mümkün görünmüyor. Bu çok büyük bir problem.

Fakat, bundan sonra çıkacak olan yeni Huawei telefonlarda kullanıcılar Google ve Android uygulamalarına erişemeyecek. Bu arada, Google'ın ortaklığı askıya alan kararı açıklamasından sonra Huawei'nin bu noktada Android karşısına çıkacak yeni bir işletim sistemi geliştirmesi de olası. Çünkü Huawei'nin bu sistemle hayatta kalması pek mümkün değil.

Huawei'nin bu ağır darbeyi alması aslında Apple'ın Android pastasından daha fazla pay kalabileceği anlamına geliyor.
Huawei'nin bu ağır darbeyi alması aslında Apple'ın Android pastasından daha fazla pay kalabileceği anlamına geliyor.

Bu süreç Apple'a yarayabilir

Zira Huawei şu anda Android ekosisteminde dünya genelinde büyük pazar payına sahip şirketlerden ikincisi. Yani aslında çok büyük bir kullanıcı kitlesine sahip. Dolayısıyla aslında karar bir yandan Google'a da büyük zarar veriyor. Çünkü büyük ölçekte geriye sadece Android ekosisteminin en önemli oyuncusu Güney Koreli Samsung kalıyor.

Şu anda tüm şartlar belirlenmiş değil. Yani işbirliğinin sonlanıyor olması bu sonuçları doğuruyor. Fakat tam anlamıyla şöyle olacak, böyle olacak şeklinde kesin hükümler vermek için ek açıklamaların olması şart.

Google ve Android ekosisteminin tepede bölünüyor olması aslında Apple açısından büyük önem arz ediyor. Çünkü böylece yara alan Android ekosisteminden kendine müşteri çekebilir hale geliyor. Bekleyip göreceğiz.