Google, kişisel saldırıları engellemek için YouTube politikasını güncelledi

Google
Google

Google, 8 aylık kapsamlı bir çalışmanın ardından kişisel saldırıların önüne geçmek ve daha nezih bir ortam oluşturmak için YouTube politikasını güncelledi.

İçerik oluşturuculara ağır yaptırımlar getiren şirket, ırkçılık ya da cinsiyetçilik gibi temel kavramlara ilişkin videolarda daha ince eleyip sık dokumaya başlıyor.

Bununla birlikte YouTube İş Ortağı Programı da sıkılaştırılıyor. Kuralları ihlal edenlerin kanalları para kazanmaya kapatılıyor ve cezalandırılıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Google, dün yaptığı açıklamayla YouTube'un taciz politikalarını güncellediğini bildirdi. Şirket, platformdaki izleyicilere ve içerikoluşturanlara yönelik açık tehditleri engellemek için bu tarz bir yol izlediğini de duyurdu.

  • Neden önemli? Google, politikalarını kısmen güçlendirdiğini açıklıyor. Bunun sebebi de aslında içerik oluşturucuları taciz eden bir yapının oluşması. Artan taciz edici içerikler, şirketin bu tarz bir önlem almasını sağlıyor. Özellikle tacizlere odaklanan YouTube kanallarının çok fazla ilgi gördüğü düşünüldüğünde hamle oldukça mantıklı.
YouTube, tehdit oluşturan kullanıcılara karşı sert yaptırımlar uygulanacağını belirtiyor.
YouTube, tehdit oluşturan kullanıcılara karşı sert yaptırımlar uygulanacağını belirtiyor.

Güncelleme neleri kapsıyor?

Google, örtük ve dolaylı tehditlere karşı koruma sağladığını söylüyor. Daha önceki politika, tehditler konusunda daha esnekti ve şiddet konusunda da somut çizgiler belirlenmemişti. Şimdi ise tehdit oluşturan kullanıcılara karşı sert yaptırımlarolacağı belirtiliyor.

Özel kişilerden YouTube içerikoluşturucularına ve kamugörevlilerinekadar herkese uygulamasını sağlamak için kişisel saldırıkurallarını genişletiyor. Yani herkesin arkasından atıp tutan kişiler de artık YouTube tarafından cezalandırılacak gibi görünüyor. Google artık ırkçılığa, cinsiyetçiliğe ya da hakaret içeren herhangi bir içeriğe izin vermeyeceğini söylüyor.

Kuralları ihlal edenlerin para kazanması engelleniyor.

YouTube'ta video oluşturanlar kaynaklara ve özellikle de daha fazla erişim sağlayan YouTube İş Ortağı Programı'nı sıkılaştırıyor. Politikalar, devam eden suçlarla alakalı olarak iş ortaklıklarını askıya alıyor ve para kazanmayı sonlandırıyor. Üstelik tekrarlanan ihlaller, YouTubekanallarının tamamen yasaklanmasına sebep olabiliyor.

YouTube, en büyük kanallar için varsayılan olarak yorum inceleme özelliğini açmaya başladı. Google, değişikliğin yıl sonuna kadar çoğu kanala uygulanacağını söylüyor.

Büyük resim: Taciz ve zorbalıkla ilgili politikalarda yapılan güncellemeler epey somut ve öznel. Dolayısıyla hemen her türlü içeriğin ince eleyip sık dokunması gerekiyor.

YouTube, güncellenen politikalarla daha nezih bir ortam oluşturma peşinde. Google dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji platformu, özellikle muhafazakarlardan gelen içerik denetleme konusunda zaman zaman önyargılı suçlamalarla karşı karşıya kalıyor. Bu iddiaların büyük bölümü önemli kanıtlarla desteklenmemiş olsa da Google gibi şirketleri, yaratıcıların konuşma özgürlüğünü etkileyebilecek politikalar oluştururken dikkatli davranmaya zorluyorlar.

Google, şirketpolitikalarının güncellemelerinin 8 ay sürdüğünü ve değişikliklerin yalnızca bir tür olay ya da sonuç için çözülmediğinden emin olmak için birçok uzmanla çalışıldığını söylüyor.