Google Türkiye'de yayımlanan reklamlara ekstra ücret yansıtacak: Ne anlama geliyor?

Google Türkiye'de reklam veren kullanıcılarını üzecek bir bilgilendirme e-postası gönderdi.
Google Türkiye'de reklam veren kullanıcılarını üzecek bir bilgilendirme e-postası gönderdi.

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 3 ülkede reklam verenlere yeni ücretler yansıtılacağını duyuran Google, gerekçe olarak maliyetindeki önemli artışları gösterdi.

Türkiye'de Google üzerinden reklam veren müşteriler fatura veya ekstrelerinde yüzde 5 Yasal İşletim Maliyeti ödemek zorunda olacak. Yeni ücretler kullanıcıları Google Ads üzerinden satın alınan reklamlarda etkileyecek.

Türkiye, Birleşik Krallık ve Avusturya'da yayımlanan reklamlar için 'Yasal İşlem Ücreti' alacağını duyuran Google, konuya ilişkin müşterilerine bilgilendirme metni gönderdi. Bugün paylaşılan e-posta ile 1 Kasım 2020'den itibaren geçerli olmak kaydıyla Türkiye'de reklam verenlere yüzde 5'lik yeni ücret yansıtılacağı duyuruldu.

  • Türkiye, 20 Mart 2020'de Resmi Gazete'de yayımlanan Dijital Hizmet Vergisi Uygulama Tebliği kapsamında dijital ortamlarda sunulan hizmetlere yüzde 7,5'lik hizmet vergisi uygulanacağını açıklamıştı.

Google binası böyle görüntülenmişti.
Google binası böyle görüntülenmişti.

Türkiye'de yayımlanacak olan reklamlar için faturalara yüzde 5 Yasal İşletim Maliyeti ekleyen Google, Avusturya'da yayımlanan reklamlar için yüzde 5, Birleşik Krallık'ta yayımlanan reklamlar için ise yüzde 2 ekstra ücret ekleneceğini bildirdi.

Google yeni maliyetlerin nedenini şöyle açıkladı:

  • "Yasal İşletim Maliyetleri, Türkiye'de yasal düzenlemelere uymanın getirdiği maliyet ve karmaşıklığın önemli ölçüde artması nedeniyle eklenmektedir. Avusturya ve Birleşik Krallık'ta DST ücreti, bu ülkelerdeki yeni dijital hizmet vergilerinden kaynaklanmaktadır"

Müşteriler nasıl etkilenecek?

Google'ın reklam verenlere yansıtacağı yeni ücretler, ağırlıklı olarak Google Ads aracılığıyla satın alınan reklamlara yansıtılacak. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 3 ülkede reklam vermek isteyenler yeni ücretleri ödemek zorunda olacak.

Örnek olarak Google'dan 1000 TL'lik reklam satın almak isteyen bir kullanıcıya 50 TL gibi Yasal İşlem Maliyeti eklenecek ve reklam verme kredisi 950 TL'ye düşecek.

Google, Türkiye'de reklam veren müşterilerine yüzde 5 yeni ücret yansıtacağını duyurdu.
Google, Türkiye'de reklam veren müşterilerine yüzde 5 yeni ücret yansıtacağını duyurdu.

Google Ads nedir?

Google Ads, Google'ın sunmuş olduğu bir reklamcılık hizmetidir. Reklam veren kullanıcıların reklamları aranan kelimelerle ilişkilendirilerek Google arama sayfasında çıkar. Reklam verenler yaş aralığından, ülke seçimine kadar birçok daraltma yaparak ana kitleye ulaşmayı hedefler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >