Google, ücretli içeriklerle yayıncılara destek olmak istiyor

Google
Google

Google, bugün yayınladığı blog yazısı ve yaptığı açıklamayla birlikte 'yüksek kaliteli' içerikler için bir lisanslama hizmeti sunacağını duyurdu.

Yeni hizmetin ne zaman başlayacağı şimdilik bilinmiyor. Ancak Almanya, Brezilya ve Avustralya'daki yayınlarla çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Şirketin yeni hizmetlerine dair söylentiler Apple News'e rakip geleceğini gösteriyor.

Google, bugün yaptığı açıklamayla birlikte Apple News'e rakip olacağını duyurdu. Şirketin Ürün Yönetimi biriminden sorumlu olan Başkan YardımcısıBradBender, yayınlanan blogyazısıyla gerekli duyuruyu yaptı.

Bu yıl başlayacak yeni bir haber deneyimi ve yüksek kaliteli içerikler için ödeme yapma amaçlı lisanslama programını duyuruyoruz.

Bender'a göre şirket zaten halihazırda Almanya, Brezilya ve Avustralya'da bir dizi yayıncıyla bazı anlaşmalar yaptı.

Yani aslına bakılırsa Google, ücretli GoogleNews abonelikleriyle yayıncılara destek olmak istiyor.

Google, bu sayede yayıncılara ek gelir kapıları sağlamak istiyor.
Google, bu sayede yayıncılara ek gelir kapıları sağlamak istiyor.

Apple News'e benzer mantıkta çalışacak gibi görünen bu yeni haber hizmeti, Google'ın haber ortaklarından belirli sayıda makaleyi lisanslamasına izin veriyor. Google, bu 'yeni haber deneyiminin' nasıl görüneceği veya iş modelinin ne olacağı hakkında daha fazla ayrıntı vermedi. Ancak, haber makalelerini özel bir uygulamada toplayan sistem, dergi ve özel içerikleri sunacak. Tüm bunlar ışığında aslında Google'ın premium; ücretli içerikler sunan yayıncılarla çalışmaya istekli göründüğü rahatlıkla söylenebilir.

Bender, konuyla alakalı olarak detayları şu şekilde aktarıyor:

Google, premium içerikler sunan özel içerik üreticileriyle yapılan anlaşmalar neticesinde erişim için ödeme yapmayı teklif edecek.

Servisin ne zaman aktif edileceği şu an için belli değil. Ancak bu sene sonuna kadar bazı adımların atılması bekleniyor.

Bu duyuru, Google'ın yıllardır 'gazetecilik' konusunda yayıncılara uyguladığı baskıların da sonucu olarak görülüyor. Yani aslına bakılırsa geçtiğimiz dönemlerde Google bu konuda çoğu kez suçlanmıştı.

Bender, açıklamasına şunları da ekleyerek konuyla alakalı detaylı gelişmelerin önümüzdeki dönemlerde belli olacağının sinyallerini verdi.

  • Diğer şirketler, hükümetler ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra haber işlerini desteklemek için üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Bugünün taahhütleri bunun örneklendiriyor ve hep birlikte neler başarabileceğimizi dört gözle bekliyoruz.

Google CEO'su Sundar Pichai de duyuru hakkında tweet atarak konunun kapsamını genişletti.

For decades we have worked with publishers to grow audiences and build value. We continue that progress today with the introduction of a licensing program to pay publishers for high-quality content. https://t.co/QOeilMxnM7

— Sundar Pichai (@sundarpichai) June 25, 2020

Pichai, onlarca yıl boyunca kitleleri büyütmek için yayıncılarla birlikte çalıştıklarını belirterek, bu ilerlemeye yayıncıların yüksek kaliteli içerikleri için ödeme yapmak ve bir lisanslama programı sunarak devam etmek istediklerini ifade ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >