Google'ın rekabet davasında alternatif son: 'Seçim kullanıcıya bırakılabilir'

Google.

Google'ın Türkiye'deki rekabet yasalarına uymaması dolayısıyla kesilen ceza, teknoloji dünyasının yeni gündemi oldu.

Daha önce birçok farklı ülkede benzer problemler yaşayan ve bu konuda oldukça kabarık bir sicile sahip olan Google'ın Rekabet Kurumu ile yaşadıkları, alternatif bir son ile nihayete erebilir.

Rusya'daki Android kullanıcılarına, Chrome internet tarayıcısını ilk açtıklarında Google, Yandex ve Mail.ru arama motorları arasında bir seçim yapma fırsatı sunulması, bu ihtimalin Türkiye'de de gerçekleşebileceğini gösteriyor.

Bu durum, Google'ın Türkiye istatistiklerinde ciddi bir gerileme meydana getirebilir.

Geçtiğimiz yıllarda geçirdiği davalar ile milyonlarca dolar ceza ödeyen Google’ın bir kez daha başı derde girmiş gibi görünüyor. Haksız rekabet konusunda dosyası kabarık olan Google'a Türkiye'den de ceza kesildi. Daha önceki yıllarda Avrupa'dan Rusya'dan ve Hindistan'dan da şirkete yüklü cezalar kesilmişti.

Google, birçok farklı ülkede yüklü cezalarla karşı karşıya bırakılmıştı.
Google, birçok farklı ülkede yüklü cezalarla karşı karşıya bırakılmıştı.

Türkiye'de rekabet yasalarına uymadığı gerekçesiyle Rekabet Kurumu tarafından cezaya çarptırılan Google, Avrupa Komisyonu tarihinin de en ağır cezasına mahkum edilmişti.

Girdiği ülkelerdeki yasaları çiğnemesi bir yana bu durumu 'bir alışkanlık' haline getirdiği söylenebilecek olan Google, 'işletim sistemi tehdidi' de bir işe yaramayınca cezayı kabul edip ödeme yapma ihtimali büyük ölçüde arttı.

Peki Google-Rekabet Kurumu gerginliğinde alternatif son ne olabilir?

Daha önce birçok farklı ülkede, birçok farklı kurumla büyük problemler yaşayan ve teknoloji tarihinin en yüklü cezalarıyla karşı karşıya kalan Google son olarak, Türkiye'de Rekabet Kurumu'nun çizdiği ceza ile baş başa.

Rekabet Kurumu'nun yerinde Google kararı, şirketin her zamanki 'haksız rekabet alışkanlığını' en azından Türkiye'de değiştirmesi için önemli bir adım konumunda yer alıyor.
Rekabet Kurumu'nun yerinde Google kararı, şirketin her zamanki 'haksız rekabet alışkanlığını' en azından Türkiye'de değiştirmesi için önemli bir adım konumunda yer alıyor.

Bu sürecin sonunda, Google'ın daha önce de karşı karşıya kaldığı onlar için 'problemli bir süreç' yeniden gündeme gelebilir. Google, Rusya'da sorun yaşadığında o ülkedeki Android kullanıcılarına, Chrome internet tarayıcısını ilk açtıklarında Google, Yandex ve Mail.ru arama motorları arasında bir seçim yapma fırsatı sunuldu. Bu ihtimal, Google'ın Türkiye'deki kullanıcı sayısına ciddi bir azalma yaşatabilecek önemli bir alternatif konumunda.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >