Google'ın yılın en büyük konferansında yaptığı önemli duyurular

Google I / O
Google I / O

● Google, dün başlayan Geliştiriciler Konferansı kapsamında en ucuz Pixel akıllı telefonu, Android Q işletim sistemini ve bir dizi yeni teknolojiyi duyurdu.
● Şirket ayrıca kullandığı yapay zekâ projelerini detaylandırarak Google Asistan'ın daha hızlı ve daha akıllı bir versiyonunu duyurdu.

Google I / O (Geliştiriciler Konferansı) bu yıl da her zamanki gibi açılış konuşmasıyla başladı. Tabii bu sırada hızlı bir şekilde yeni düşük maliyetli Pixel telefon; Android Q ayrıntıları, Nest Hub Max adlı yeni bir akıllı ekran ve güncellemeleri içeren sayısız duyuru yapıldı. Ayrıca Google Lens hakkında da birtakım yeni bilgiler verildi.

Beklendiği gibi gizlilik ve yapayzekâ gibi konular, konferansın ana teması arasında yer aldı. Google yöneticileri de ürünlerinde yerleşik olan gizlilik özelliklerinden de sürekli olarak bahsettiler.

Etkinlik kapsamında tanıtılan tüm ürünleri ve teknolojileri aşağıda bulabilirsiniz.

Google, Pixel 3a ile daha uygun fiyatlı bir telefon satın almak isteyen kitleye hitap ediyor. Fotoğraf: Android Central.
Google, Pixel 3a ile daha uygun fiyatlı bir telefon satın almak isteyen kitleye hitap ediyor. Fotoğraf: Android Central.

Google Pixel 3a

Google, Pixel 3'ün daha ucuz bir sürümü olan Pixel 3a'yı duyurdu. Etkinlik sırasında en çok ilgi gören ürünlerden biri bu oldu. Tam olarak 399 dolardan başlayan fiyatıyla Pixel 3'e benzeyen bir kamera, Night Sight düşük ışık modu ve PortreModu gibi özellikler içeriyor.

Şirketin daha pahalı cihazlarının aksine, Pixel 3a ve daha büyük ekranlı Pixel 3a XL, yüz tanıma veya kablosuz şarjı desteklemiyor.

Android Q, bir önceki sürüm olan Android P'ye oranla çok daha gelişmiş özellikler sunuyor. Fotoğraf: The Verge.
Android Q, bir önceki sürüm olan Android P'ye oranla çok daha gelişmiş özellikler sunuyor. Fotoğraf: The Verge.

Android Q

Google, mobil işletim sisteminin yeni güncellemesi Android Q hakkında detaylı bilgiler verdi. Katlanabilir telefonları yeni sistemde nasıl optimize edileceğini ifade eden şirket, yeni Karanlık Mod özelliğinden de bahsetti.

Gizlilik kontrolleri; aktivite kontrolleri, yer ve reklam ayarları gibi detaylar Android Q'da daha hızlı erişilebilir hale geliyor. Ayrıca yeni sürümde gizlilik konusunda önemli ayrıntılar var. Bunlardan biri konum bilgisini kullanan uygulamalar. Kullanıcılar artık daha kapsamlı şekilde konum bilgisini kullanacak uygulamaları belirleyip sınırlandırabiliyor.

Ekran Süresi yönetimi de Android Q'daki en önemli detaylardan biri. Sistem, dikkatinizi dağıtan bu uygulamaları geçici olarak devre dışı bırakmanıza izin veren yeni bir Odak Modu içeriyor.

Ebeveyn Denetimleri, Android Q ile ayarlara dahil ediliyor. Günlük ekran süresi sınırlamaları bu sayede daha detaylı bir şekilde kontrol edilebiliyor. Ayrıca, çocuklara birkaç dakika daha kullanım izni vermek isteniyorsa belirli uygulamalar için bu işlem gerçekleştirilebiliyor.

Yeni Nest Hub Max bu yaz 229 dolardan satışa çıkıyor. Fotoğraf: GSMArena.
Yeni Nest Hub Max bu yaz 229 dolardan satışa çıkıyor. Fotoğraf: GSMArena.

Yeni Nest Hub Max

Google, Home Hub akıllı hoparlörünün Nest Hub Max adlı yeni bir versiyonunu duyurdu. Şirket aynı zamanda akıllı ev ürünlerinin tümünü Nest çatısı altında yeniden markalaştırıyor.

Yeni Nest Hub Max, bu yaz 229 dolardan piyasaya çıkacak. Cihaz 10 inç'lik bir ekrana ve selefinden farklı olarak dahili bir kameraya sahip olacak. Bu kamera ev gözümü için kullanılabildiği gibi Google Asistan'ın gösterdiği bilgilerin kişiselleştirilebilmesi konusunda da yüzleri tanıyacak şekilde optimizeedilebiliyor.

Şirket ayrıca mikrofonu ve kamerayı kapatan bir düğme olduğunu da özellikle belirtiyor. Böylece güvenlik zafiyetlerinin önüne geçilebiliyor.

Yeni Google Asistan, çok daha gelişmiş özellikler sunarken aynı zamanda kişiselleştirme konusunda da önemli detaylar barındırıyor.
Yeni Google Asistan, çok daha gelişmiş özellikler sunarken aynı zamanda kişiselleştirme konusunda da önemli detaylar barındırıyor.

Yeni ve geliştirilmiş bir Google Asistan

Google, bu yıl daha hızlı ve daha akıllı olan Pixel telefonlar için GoogleAsistan'ın yeni sürümünü piyasaya sürdü. Toplamda 100 GB'lık makine öğrenme modellerini 0.5 GB'a kadar küçültmeyi başararak daha hızlı bilgi vermeyi sağlıyor.

Google Asistan'daki önemli bir yenilik ise önceki sorularınızı dikkate alarak hoşunuza gidebilecek kişiselleştirme seçenekleri sunması.

KişiselReferanslar, daha akıllı cevaplar sunmak için paylaştığınız bilgiler için yardımcı birer örnek olma niteliği taşıyor. Örneğin, annenizin adresini Google ile paylaştıysanız ev yakınlarında hava durumunun nasıl olduğunu basit şekilde sorgulayabilirsiniz.

Bu yaz Google Asistan'a gelen yeni Sürümü Modu, siz aracı sürerken Android telefonunuzda faydalı bilgilerle karşılaştırılacak.

Google, kullanıcıların kişisel verilerini toplamadan makine öğrenimi sayesinde yapay zekâyı geliştiren Federated Learning adlı yeni bir teknik kullanıyor.
Google, kullanıcıların kişisel verilerini toplamadan makine öğrenimi sayesinde yapay zekâyı geliştiren Federated Learning adlı yeni bir teknik kullanıyor.

Google'ın yapay zekâ ve teknik güncellemeleri

Google, çok uzun süredir yapay zekâ konusunda önemli adımlar atıyor. Dolayısıyla her yıl düzenlenen Geliştiriciler Konferansı'nda konu doğal olarak bir şekilde yapay zekâya geliyor.

Yapayzekâ konusunda en dikkat çekici detaylardan biri ise kullanıcıların kişisel bilgilerinin ele geçiriliyor olması. Ancak Google, ek kişisel veri toplamaksızın ürünlerin geliştirmesine olanak sağlayan Federated Learning adlı yeni bir teknik kullanıyor. En basit örnekle Gboard klavyesi, özellikle ne yazdığınızı bilmenize gerek kalmadan yeni kelimeler öğrenebiliyor.

gzt

Google Lens güncellemeleri

Google ayrıca, etrafınızdaki gerçek dünyayla ilgili bilgileri görüntülemek için bir akıllı telefon kamerasını kullanan Lens uygulamasındaki yeni özellikleri de duyurdu.

Artık Google Lens, telefonunuzun kamerasını menüde tuttuğunuzda, bir restoran menüsünde en popüler öğeyi vurgulayabiliyor.

Şirket, Google Lens'e daha fazla işlevsellik eklemek için dergi yayıncıları, müzeler ve perakendecilerle birlikte çalışıyor. Bir örnekte, akıllı telefon kamerasının yemek dergisindeki bir tarif üzerine tutmanın görüntüyü nasıl canlı hale getirdiği gösterdi.

Google Duplex sayesinde otomatik rezervasyon yapılabiliyor.
Google Duplex sayesinde otomatik rezervasyon yapılabiliyor.

Duplex güncellemeleri

Google, kiralık araba rezervasyonu ve sinema bileti satın alma gibi görevleri otomatik olarak yerine getirmenize yardımcı olmak için Duplex aracını güncelliyor.

Duplex, şimdi rezervasyon işlemini otomatik olarak tanımlamak üzere seyahat ve araçtercihlerinizi otomatik olarak girebiliyor. Ayrıca Google bu uygulama vasıtasıyla sizin adınıza restoranlardan rezervasyon yapabiliyor.

Erişilebilirlik özellikleri

Google, aramaları yanıtlama ve konuşma sırasında yazılan yanıtın tekrar edilmesine izin veren Live Relay isimli erişilebilirlik özelliğini duyurdu. Şirket, bu özelliğin bulutta değil aygıtta çalıştığını bu nedenle telefon görüşmelerinizin gizli tutulacağını da söyledi.

Google ayrıca, adından da anlaşılabileceği gibi çoğu Androiduygulaması için vaat edilen videolara ve podcast'lere anında resim yazıları sağlayabilecek Live Caption'ı kullanmaya başladı.

Gizlilik özellikleri

Yeni gizlilik özellikleri, kullanıcıların hesaplarını ve paylaştığı bilgileri yönetmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor.

Drive, Gmail, Pay ve Kişiler gibi Google uygulamalarında da ekranınızın sağ üst köşesinde görünen profil fotoğrafınıza dokunarak gizlilik kontrollerine kolayca ulaşabilirsiniz Arama, Haritalar, Asistan, YouTube, Google Chrome ve Haberler gibi diğer Googleservisleri de bu ayki güncellemeyle yeni gizlilik özelliklerine vakıf oluyor.

Google, Haritalar, YouTube ve Arama gibi uygulamalar için Gizli Modu başlatıyor ve hem web hem de uygulama etkinliğinde kalma süresi konusunda sınır belirlenebiliyor.

Google Arama'da artırılmış gerçeklik özellikleri

Google, 3D modelleme sayesinde aramaları da daha keyifli ve interaktif hale getiriyor. Örnek vermek gerekirse bir okul projesi için köpek balığı üzerinde araştırma yapıyorsanız artırılmış gerçeklikte hayvanın üç boyutlu halini görebiliyorsunuz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >