Görme engelli Yunus üniversiteli oldu

Görme engelli Yunus Üniversiteli oldu
Görme engelli Yunus Üniversiteli oldu

Manisa’da doğuştan görme engelli Yunus Sarıkaya (20) parmaklarıyla okuduğu kitaplarla ve sesli testlerle Açık Öğretim Fakültesini kazanarak üniversiteli oldu.

Manisa’da doğuştan görme engelli olan 20 yaşındaki Yunus Sarıkaya, parmaklarıyla okuduğu kitaplarla ve sesli testlerle Açık Öğretim Fakültesini kazanarak üniversiteli oldu.


Manisa’da 20 yaşındaki doğuştan görme engelli Yunus Sarıkaya, okumak için engel tanımadı. Görme engelli Sarıkaya, okuma aşkıyla çıktığı yolda parmaklarıyla okuduğu kitaplarla önce İzmir’de Aşık Veysel Körler Okulunda okuma yazmayı öğrendi. Sonrasında bu yolda devam eden Sarıkaya, sesli testler çözerek ve parmaklarıyla okuduğu ders kitaplarıyla Açık Öğretim Fakültesini kazandı.

Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca da Manisa Altı Nokta Körler Derneğini ziyaret ederek Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Braille alfabesi ile hazırlanan kitapları teslim eti.

Kitapları Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca’dan teslim alan Manisa Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Hüseyin Pehlivan, Yunus Sarıkaya’nın diğer görme engellilere örnek olduğunu belirterek, “Yunus Sarıkaya, doğuştan görme engelli. Okumayı Aşık Veysel Körler Okulunda öğrenmiş bir arkadaşımız. Şu anda da lise öğrenimini tamamlayıp Açık Öğretim Fakültesinde üniversite hayatına devam ediyor. Biz insanlara okuryazarlığın ne kadar faydalı olduğunu öğretmeye çalışıyoruz. Okuryazarlık her zaman bağımsızlık demektir. Bağımsız hareket etmek demektir. Bunun için görme engelli arkadaşlarımızı tebrik ediyoruz. Bu arada da Halk Eğitimler sayesinde, Hayat Boyu Öğrenme sayesinde kurslar açarak eksik kalan, yarım kalan eğitimlerimizi tamamlayarak daha ileri pozisyonlara gelmeye çalışıyoruz” dedi.


“Başaramam diye bir şey yok”
Görme engelini aşarak üniversiteyi kazanan 20 yaşındaki Yunus Sarıkaya ise Braille alfabesini ilkokulda öğrendiğini belirterek ailelere de kendi gibi doğuştan görme engelli çocuklarının erken yaşta okutmaları tavsiyesinde bulundu. Sarıkaya, “Doğuştan görme engelliyim. İlkokulda kabartma yazıyı öğrendim. Liseyi İzmir Kemalpaşa’da okudum. Üniversiteyi sınavlara girerek başardım. Sınavlara girilmesi gerekiyor. Başaramam diye bir şey yok. Sesli bilgisayardan, sesli kaynaklardan yararlanarak çalışıyorum. Test çözerek. Ailelere sesleniyorum, ilkokuldan başlasınlar. Ne kadar erken olursa, ne kadar erken öğrenilirse eğitim o kadar kalıcı oluyor” şeklinde konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >