Görme engelliler için geliştirilen Microsoft Seeing, Türkçe desteği kazandı

Microsoft Seeing AI
Microsoft Seeing AI

Microsoft, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmayı hedeflediği Seeing AI uygulaması için sonunda Türkçe desteğini de aktif etti.

Böylece çevredeki nesneler algılanabiliyor; metinler sesli olarak okutulabiliyor ve alışveriş yapılırken kapalı olarak satılan kutuların barkodları taratılabiliyor.

Görme engellilerin hayatını kolaylaştırmaya odaklanan çok sayıda mobil uygulama var. Bunların büyük kısmı sesli yönlendirme ya da etraftaki nesneleri tanımlama konusunda epey sağlıklı çalışıyor. En somut örneklerden biri ise Microsoft Seeing AI. Bundan 3 sene önce hayata geçirilen uygulama son olarak Türkçe desteği de kazandı.

Microsoft, Seeing AI ile birlikte ürünlerin üzerindeki etiketleri taramayı da sağlıyor.
Microsoft, Seeing AI ile birlikte ürünlerin üzerindeki etiketleri taramayı da sağlıyor.

Ülkemizden birçok farklı şirketin desteklediği Seeing AI, görme engellilerin çevresindeki nesneleri algılaması için sesli uyarı verdiği gibi aynı zamanda metinleri okuyup alışveriş yapmayı da kolaylaştırıyor.

İsminden de anlaşılabileceği gibi uygulama yapay zekâ desteğiyle tarama işlemlerini gerçekleştiriyor.

En önemli detayların başında ise yabancı tanıma özelliği geliyor. Bu sayede çevredeki insanların cinsiyeti yaşı ve duygu durumuyla alakalı çeşitli bilgiler sunulabiliyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Vekili, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ayrıntılara değiniyor:

  • Seeing AI, yapay zekâ ile engellilerin gündelik hayatına ne kadar büyük katkı sağlanabileceğini kanıtlayan eşsiz bir uygulama. Bir süpermarkette ne satın aldığından emin olmak; ödeme adımında Türk lirasını tanıtarak alışverişi güvenle tamamlayabilmek; sokakta çevresindekileri algılayabilmek, görme engelli bir birey için son derece özgürleştirici deneyimler. Seeing AI uygulamasıyla kullanıcıların WhatsApp ve sosyal medyada paylaşılan metinleri okuması; görsellerin sesli betimlemesini dinlemesi dahi artık mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >