Günün COVID-19 tablosu açıklandı: Can kaybı 20'nin altında

Bugün 2241 kişi daha iyileşti
Bugün 2241 kişi daha iyileşti

Türkiye'de son 24 saatte 922 kişiye COVID-19 tanısı kondu, 17 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 173 bin 36, can kaybı 4736 oldu. Bugün 2241 kişinin daha iyileşmesiyle COVID-19 tedavisi tamamlananların sayısı 146 bin 839'a yükseldi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, günün tablosuna ilişkin kısa bir değerlendirmede bulundu:

"Yeni tanı konan hasta sayısı, yeni iyileşen hasta sayımızın %40’ı kadar. YAŞ ORTALAMASI yeni vakalarda 36, vefatlarda 71. Yeni hastalar sebebiyle artan yoğun bakım ihtiyacı düne yakın. Virüsün etkisinin azaldığı fikri riskli. “Normal” olan, tedbirdir."

BAKAN KOCA'NIN SON DAKİKA AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarından satır başları şöyle:

"Koronavirüsün kökü kazınana kadar..."

Koronavirüs sebebiyle ilgili kısıtları büyük oranda kaldırdı. Cumhurbaşkanımız önlemlerin, yeni durum kararları dünkü kabine toplantısı ardından açıkladı. Üzerinde durulan şart koronavirüsün kökü tamamen kazınana kadar hayatımızı maske, temizlik, sosyal mesafe ilkeleri içerisinde düzenlememiz şarttır.

65 yaş üstüne mesaj verdi

65 yaş üstü büyüklerimiz sabah 10 ile akşam 8 arasında dışarı çıkabilecektir. Bu grubun evde kalmasının sebebi Covid 19'a karşı ciddi dezavantaja sahip olmalarıdır. Kısıtın neredeyse tümden kalkmış olmasının anlamı dezavantajın ortadan kalkması değildir.

65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15,7'si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma yasağından sonra bu oran yüzde 7,5'a düştü. Hastalığa yakalanma oranı yaklaşık yüzde 50 oranında azalmıştır. Evde kalarak elde edilen bu sonuçlar dışarıda tedbirlere tam uyumla sürdürülmelidir.

Kıymetli büyüklerim evde kaldığınız günler boyunca riskten uzak kaldınız. Şimdi serbestlik gelmiş olması riskin kalktığı anlamına gelmiyor. Günde 10 saat olan serbest zaman hakkınızı ihtiyatlı bir şekilde kullanabilirsiniz. Sizden ricam evden geçen günleri riske atmamanız. Lütfen büyüklüğünüzü göstermeye devam edin.

18 yaş altı gençlere seslendi

Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan kararlarla 18 yaş altı kısıtlamaların tümü kaldırıldı. Başta çocuklarımız olmak üzere hastalığı belirtisiz taşıyan, bulaştırıcılıkta potansiyeli olan gruptur. Vaka sayımızın, kayıplarımızın azalması gençlerimizin ve fadekar vatandaşlarımıza bağlıdır. Umarım gençlerimiz ve büyüklerimiz bu serbestliği hem bir hak hem hak edilmiş teşekkür olarak görürler umarım.

Sevgili gençler salgın döneminde genç olmak kabahat değildi. Belirti göstermeden virüsü taşıma potansiyeli taşımanız maalesef evlerde kaldınız. Güç de mesuliyet de artık sizde. Bu günlerin örnek genci maskesini takan, mesafesini koruyan gençtir.

Vakalar hangi illerde fazla?

İstanbul ve İzmir'de virüs kontrollü ilerliyor. Orta Anadolu ile Doğu ve Güney Doğu'da vaka sayısında artış var. Diyarbakır'da yükseliş gözlenirken, Ankara ve Konya'da vaka sayısında düşüş var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kararları açıklamıştı:

  1. 65 yaş üstü vatandaşlar haftanın her günü 10.00 - 20.00 saatlerinde dışarı çıkabilecek
  2. 18 yaş altında veli refakatiyle yasak tamamen kaldırıldı
  3. Lokanta, kafe ve kıraathanelerin kapanış saati 22'den 24'e uzatıldı
  4. Sinema, tiyatro gibi sanat merkezleri belirli kurallarla 1 Temmuz'dan itibaren hizmete girecek
  5. Nikah salonları 15 Haziran'dan, düğün salonları ise 1 Temmuz'dan itibaren hizmet vermeye başlayacak

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >