Güvenli Bölge: Milli füzelerimizin menzili Doğu Akdeniz'i ve Ege'yi kapsıyor mu?

İsmail Halis ve Mete Yarar bu akşam 'Güvenli Bölge' programıyla GZT'nin tüm sosyal medya hesaplarından canlı yayında gündeme ilişkin konuları işliyor.
İsmail Halis ve Mete Yarar bu akşam 'Güvenli Bölge' programıyla GZT'nin tüm sosyal medya hesaplarından canlı yayında gündeme ilişkin konuları işliyor.

GZT'nin gündemin nabzının tuttuğu programı 'Güvenli Bölge'de, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar gündeme ilişkin detayları masaya yatırdı. Akdeniz'deki gerginlik hakkında Mete Yarar, "Türk gemiler, dışa çıkmak için Yunan karasularına girmek zorunda kalacak" açıklamasında bulundu. Peki bu ne anlama geliyor? Milli füzelerimizin menzili Doğu Akdeniz'i ve Ege'yi kapsıyor mu? Gündeme ilişkin merak edilen tüm sorular cevabını buldu.


İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla 'Güvenli Bölge' programında, Suud’un cinayet itirafından sonra yeni aşama, ABD’nin terör lojistiği ve Fırat’ın doğusu, Akdeniz’deki gerilimin bölgesel ve küresel ölçeği konuları canlı yayında ele alındı.

Akdeniz'de sular ısınıyor

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın gündeme ilişkin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Sisli bir havaya sokulmak istenilen Türkiye görüyorum"

"Linç kültürünü oluşturacak bir psikolojik ortamı yaratmak çok uygulanan bir sistemdir. Sosyal medya veya gazete haberlerinin hiç kimsenin dikkat etmediği tarafları okurum ben ilan bölümüne bakarım o arka sayfada küçücük haberlerin nasıl belleklere kazandığı takip ederim ondan sonra ortaya çıkar uyarı yapıyorum. Birkaç hafta olayların gelişimini anlayacağım hikayesini anlatmaya çalışıyorum birisinin alttan alta bir suni sis verildiğinin farkındayım onu veren de ne zaman ne yapmak istediği onun isteğine göre olacak sisli bir havaya sokulmak istenilen Türkiye görüyorum.


Hem ülke içinde hem sınırımızda hem Akdeniz'de her an her yerde bir gelişme oluyor 2 ekimden bu yana Cemal Kaşıkçı üzerinden birçok açık dolaylı bir bilgi geldi tüm basın izliyor cumhurbaşkanı da bugün bazı çağrılarda bulundu.

2 hafta önce Yunanistan, Mısır ve İsrail bir toplantı düzenlediler orada fiili bir duruma dönüşen bayrakların karşı karşıya geldiği bir şey yaşadık 2018 yılı içinde Kıbrıs ve çevresinde çok hareketlilik yaşandı dün istifa eden Yunan dışişleri bakanı açıklama yaptı nasıl hazırlık içinde olduklarını gösteren bir açıklama yaptı.

"Türk gemileri dışarı çıkmak için Yunan karasularına girecek olması demektir"

  • Açıklamasın 12 milden bahsetti 12 milin yunan karargahında imzaya açıldığından bahsetti bu şu demek yüzde 49 buçuğu uluslararası olan sular yüzde 10 un altına düşecek demektir. Türk gemileri dışarı çıkmak için Yunan karasularına girecek olması demektir. Türkiye bunun geçmişte bunun savaş nedeni olacağını açıklamasına rağmen bunu yapabiliyor olmuş olmalarını bir kenara yazın diyorum ben.

Bugün son geldiğimiz nokta 1 buçuk yıl önceki yere geldik o harita dikkatli çekmek istediğimiz bir yer var Kıbrıs'ın etrafında iki çizgi var bir tanesi mavi diğeri kırmızıyla belirlenen yer orası sorunlu bölge Türkiye'yle kesiminin çatışma alanı sorun çatışmalı alanda değil sorunlu olmayan yerlerde sorun oluyor. Türk gemilerine misilleme yapmaya çalışan Rumlar değil Yunan gemiler, Kıbrıs'ın açıklarında müdahalede bulunuyorlar gördüğümüzden ya da beklediğimizden çok daha önce gerelim yaşanacak.

Geçen hafta Barbaros olayı angajman kuralı angajman nedir Barbaros gemisi, angajman kuralını yurt dışında bir yer için koyarsın, diğerinde kurallar bellidir. Angajman yurt dışı için konulur burada Türkiye Akdeniz'de de angajman kuralını değiştirecek.

"Tek problem Kıbrıs açıklarında olmayacak"

Türkiye nereden nereye geldi?

Bazı şeylere üzülüyorum geçen hafta Putin'in çok önemli bir danışmanı var adı Petko, eşi Türkolog geçen hafta Türkiye'yle ilgili açıklama yaptı. Türkiye'nin dış politikada milli bir politika yapmaya başladığını bunların sonuçlarını aldığıyla ilgili çok önemli bir açıklamaydı. Türkiye'nin nereden nereye geldiğini açıklıyordu. Türkiye milli politikalar yapmaya başladığı andan itibaren karşısına birçok blokajlar görmeye başladı. Büyümek istiyorsanız genişlemek toprak almak değil büyümenin kalemleri savunma sanayi ekonomi dış ticaret cari açığı kapatmak daha büyük yatırım yapan ülke olmak dış politikada sözü geçiyor olmak hepsi size güç katar smaller tanımlaması 4’lü İstanbul zirvesi önemli.

Ortodoks olayı ne anlama geliyor?

  • Yunanistan Rusya'yla kötü yakalandı, neden böyle söylüyorum? Özellikle Ukrayna'ya destek vermek adına Ukrayna patrikhanesinin Rus patrikhanesinden kopup Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlanmasını Rusya hiç affetmez. Bunda geçmişte çok kan dökülmüştür bu vatikanın kapatılıp New York'a taşınması gibi kritik bir konu.


Türkiye'nin gerçekleri var bir duruşu ve yeri var ben özellikle Türkiye dış politikası kaşıkçı olayında da soğukkanlılığını koruyup sonunda vuracağı hamleyi sabırla beklediğini görüyorum. Hamlesini sabırla bekliyor kızdığımızda veya öfkelendiğimizde ani kararlar verebiliyoruz. Doğu Akdeniz'de, Mümbiç'te Türkiye tedbirlerini sessiz sedasız almaya devam ediyor. Askeri anlamda da ediyor, politik anlamda da ediyor.

Türkiye'yi Mısır'la karşı karşıya getirmek istiyorlar

Akdeniz'de sular artık ısınmıyor kaynama noktasına doğru gidiyor. Yalnızca Akdeniz'de bugün olan savaş gemisi sayısı 40'ı geçti. Amerika'nın, Rusların, İngilizlerin, Mısır'ın, Fransızların, Rusların, Almanların bizim, Yunanlıların dahil olmak üzere 40'ı geçti. Deniz filosu olarak bu sayı büyük bir sayıdır. Benim söylediklerim ufak gemiler değil belli bir ölçeğin üzerindeki gemiler. Bugün fazla bir gerilim ve çıkar çatışması var bu çıkar çatışmalarının olduğu ana güzergah Akdeniz ve Girit'e giden Ege'ye doğru giden o kuşak Türkiye'yi deneyeceklerdir. Türkiye'yi denemek için öncelikle Türkiye'ye mesafesi uzak alanlarda bunları yapmaya çalışacaklardır.

  • Girit civarı diye konuşuluyor şu anda daha sonra biraz daha yaklaşacaklardır ama Türkiye sonunda hepsine aynı şekilde tepki verecektir. Bu hız 2019'a bile kalmayabilir. Savaştan bahsetmiyorum gerilim karşı karşıya gelme bazı olayların dozunun artması noktası bu noktaya geldi.
  • Şimdi Barbaros olayından sonra Hulusi Akar, misliyle karşılık vereceğiz dedi. Bundan sonraki olaylar için bu doz artırmadır. İki havana fırtına obüsü 40 tane atılır buna misliyle karşılık verme denir.

Türkiye iyi bir yolda gidiyor kurdun kurdun olması 40 tane köpeğin havlaması gerekiyor derler bu dönem birileri çok fazla ses çıkarmaya başlamışsa Türkiye kurt olma yönünde gidiyor.

Bizim gemilerimizin durumu ne ?

  • AB'nin lojistik hattı Türkiye'nin çizmiş olduğu 40 kilometrelik sınırlar içinde yer alıyor. Buraya yapılacak operasyon Münbiç'i etkisiz hale getiriyor. Çünkü lojistik hat onun üzerinden geçiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hafta Münbiç konusunun hızlandırılmasıyla ilgili taleplerde bulundu. Bu taleplerin karşılanması için de iki hafta gibi bir süre tanındı geçiş döneminin sağlanmasıyla ilgili. Görünen o ki Türkiye Münbiç konusunu aşağı çektirmiyor. Muhataplarına devamlı hatırlatmaya devam ediyor. Bugün de bunu hatırlatalım istedik.

Milli füzelerimizin menzili Doğu Akdeniz'i ve Ege'yi kapsıyor mu?

Kapsıyor arkadaşlar gemi savar füzemiz 250 km ve atmaca tamamen yerli yapım Aselsan ve Roketsan tarafından üretilmiş olan harp 10'dan bile daha iyi. Son füzeleri yine çok uzun menzilli baktığınızda Türkiye çok uzun menzilli füze sistemlerine sahip.


  • 'Güvenli Bölge'yi takip etmek için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >