Türkiye'nin gündemi Güvenli Bölge'de konuşuldu: Fırat'ın doğusu

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla GZT sosyal medya hesaplarında canlı yayınlanan "Güvenli Bölge" programında bu hafta, Fırat'ın doğusuna planlanan operasyon ele alındı. Fırat'ın doğusu için önce Fırat'ın batısının ele alınması gerekiyor diyen Yarar bugüne kadar Suriye'de temizlenen yerlere ilişkin, "Ne olursa olsun bir şekilde Tel Rıfat temizlenmezse Azez’in, Afrin’in ve El-Bab’ın güvenliğinin sağlanması riske girer" dedi.

İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge GZT sosyal medya hesaplarında.
İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla Güvenli Bölge GZT sosyal medya hesaplarında.

Mete Yarar, Fırat’ın doğusuyla ilgili ilk konular tartışılmaya başladığında Fırat’ın doğusunda 2 kritik yer olduğunu belirterek, "Tel Rırat ve Münbiç. Tel Rıfat Rusya ile Münbiç ise ABD ile angajman yapılarak girilebilecek yerler. Münbiç alınmazsa içimizde ur gibi bir yerde PKK hücresi barınmaya devam edecek." dedi.

Bugüne kadar temizlenen yerlere ilişkin konuşan Yarar, "Ne olursa olsun bir şekilde Tel Rıfat temizlenmezse Azez’in, Afrin’in ve El-Bab’ın güvenliğinin sağlanması riske giriyor. İlerlerken arkanda adam bırakmazsın askeri tabir olarak söylüyorum. Burası ihmal edilemez.

Münbiç Fırat’ın hemen batısında yer almasına rağmen Fırat’ın doğusuna ana geçiş noktalarının kalbi El-Bab için El-Bab kapı, Münbiç de bu kapının Fırat’ın doğusundan geçilen kilit noktası." ifadelerini kullandı.

Mete Yarar Fırat'ın doğusunu harita üzerinden anlattı.
Mete Yarar Fırat'ın doğusunu harita üzerinden anlattı.

Mete Yarar, Fırat'ın doğusuna ilişkin şöyle konuştu:

"Münbiç’i almadan çözmek mümkün değil"

"Çok stratejik bir bölge bütün ana yollar köprüler de oradan geçiyor. Fırat’ın doğusu dediğimiz yer Fırat’ın genişliğinden dolayı köprülere mahkumsun. Köprüler üzerinden geçmek zorundasın. M4 kara yolu Münbiç’in tam ortasından geçiyor. Bu santraller bölgenin elektriğinin sağlandığı yerler. Bölgede en büyük sorunlardan bir tanesi su ve elektrik. Münbiç’in alınmasıyla beraber bölgede refah düzeyi yükseleceği için insanların evine dönme durumları daha kolay olabilecek. Petrol de Fırat’ın doğusundan geliyor. Elektrik su ve petrolün PKK’nın hegemonyasında oldu. Bir durum var bunu Münbiç’i almadan çözmek mümkün değil.

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

"Tabloyu konjonktürel değişimler belirleyecek"

Görünen tablo o ki Fırat’ın doğusuna bir operasyon yapılacak; ama Fırat’ın doğusuna yapılacak olan operasyonun çehresini pozisyonunu tamamen yaşanılan konjonktürel değişimler belirleyecek.

Ben Türkiye’nin şu anda geldiği noktada ister İçişleri Bakanlığı olsun, ister Milli Savunma Bakanlığı olsun, ister MİT olsun her birinin kendilerini teknik manada, personel anlamında ve eğitim anlamında çok iyi bir noktaya getirdiğini düşünüyorum.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'den askerlerini çekeceğine değinen Yarar, "Fransızlar Amerikalıların yerini dolduramazlar. Fransız ordusunun asker sayısı, Amerikalılar çekildikten sonra lojistik anlamda bölgede bulunmaları mümkün değil.

Yerel kaynaklardan beslenemeyeceklerse sayısal anlamda da yoğun bir askeri mevcutta değiller, bu kadar büyük bir alanda Fransızlar 250 askeriyle Amerika’nın yerini alamaz." diye konuştu.

Doğu Akdeniz'de son durum

Yarar Akdeniz'in doğusuyla ilgili, "Geçen Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanı şöyle bir açıklama yaptı. Mısır, Güney Kıbrıs ve İsrail’le beraber yaptığımız anlaşmalarla, Akdeniz’de her türlü duruma hazırlıklıyız. Bunun aynısını kaç ay önce söyledik burada, tam bir yıl önce söyledik. İlk Mistral sınıfı gemiler Fransa tarafından Rusya’ya verilmeyip buraya gittiğinde Yunanlılar gemileri almaya başladıklarında kelime aynen buydu ve Yunan Deniz Kuvvetleri komutanı bir bir aynısını söyledi. Kendine de güvenmiyor, Mısır’ı, İsrail’i Güney Kıbrıs’ı da almış yanına hep beraber geliyorlar. Yani tabir aynen böyleydi. Bunu biz söylediğimizde komplo teorisiydi, şu an durum reel politiğe geldi." açıklamasında bulundu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >