Güvenli Bölge | Fırat’ın doğusu hangi büyük hesaplaşmanın alanı?

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

"Güvenli Bölge"de bu hafta İsmail Halis ve Mete Yarar, gündemin en önemli başlıklarından biri olan Fırat'ın doğusundan ABD'nin Nükleer Füze Anlaşması'ndan çekilmesine kadar birçok konuyu ele alıyor. Güvenli Bölge GZT'nin sosyal medya hesaplarında başladı.

Her salı günü merakla beklenen GZT'nin fenomen programı "Güvenli Bölge" Türkiye gündemini yakından ilgilendiren Fırat'ın doğusunu masaya yatırıyor. İsmail Halis ve Mete Yarar, 'Fırat'ın doğusu hangi büyük hesaplaşmanın alanı?' sorusunun yanıtını arıyor.

  • İsmail Halis ve Mete Yarar’ın sunumuyla "Güvenli Bölge" başladı.

Güvenli Bölge'nin bu haftaki gündemi:

  • *Fırat'ın doğusu, hangi büyük hesaplaşmanın alanı?
  • *ABD, Suriye'den ve Nükleer Füze Anlaşması'ndan nereye 'çekildi'?
  • *BAE-Papa 'diyaloğu' ile Suud-PYD 'diyaloğu' hangi 'küre'nin parçası?

Türk Savunma Sanayi

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar
Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar

Türkiye'nin teknolojiye bakışı

Teknolojinin gelişmesine değinen Yarar, "Türkiye’nin de kendi üretmiş olduğu sistemler var. Mesela hudutta sana karşıdan havanla bir atış yapıldı. Nereden atıldığını nokta olarak belirleyip anında karşılık verebiliyor. O yeri vuruyor. Ordunun intikal süresini, hareket kabiliyetini ve refleks kabiliyetini artırıyor." dedi.

IMF’nin 2030 yılında Gayri Safi Milli Hasılaya göre dünyanın en büyük 10 ülkesinin nasıl sıralanacağı yönündeki araştırmaya dikkati çeken Yarar, IMF'nin Türkiye hakkında 9.1 trilyon dolara ulaşacağı raporu canlı yayında yayımlandı.

Yerli elektrik üretimi

Elektrik üretiminde yerli kaynakların payı geçtiğimiz yıl ocak ayında yaklaşık yüzde 45 iken, bu yılın ocak ayında bu pay yaklaşık yüzde 60'a yükseldiğine değinen Yarar, Türkiye’nin yenilenebilir enerji ile elde ettiği başarıyı dile getirdi.

  • Önümüzdeki dönemde maalesef, DAEŞ, FETÖ gibi terör örgütlerinden en fazla çekecek olanlar Türki Cumhuriyetler’dir. Bu yapılanmalar sadece Türkiye’de askeriyeye sızmadı maalesef.

"Küresel sorun"

Fırat’ın doğusundan geçeli çok oldu. Artık sorun Suriye veya Ortadoğu bile değil. Sorun çok büyük bir küre.

İşini yapan ehil insanların en fazla ihtiyaç olduğu dönem bu dönem.

Türkiye'nin darbe tarihi

Darbe tarihimizi yazamadık biz. Türkiye’de darbelerin arkasında kim var? Bu darbe tuzakları nasıl hazırlandı biz hala çözümlemiş değiliz. Çözümlemediğimiz için de katil sürekli aynı cinayeti işlemeye devam ediyor.

Darbeler tarihinden çok çekmiş bir ülkeyiz. Ama kayda değer bir kitap yok.



29 Ocak 2019 Güvenli Bölge'de ne konuşuldu?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >