Güvenli Bölge: Libya'da büyük asimetrik savaş

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Libya'daki büyük asimetrik savaş konusu ve gündeme dair merak edilenler enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla sizlerle oldu.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla Güvenli Bölge Libya'daki büyük asimetrik savaş konu başlığı ile merak edilen konular ele alındı.

Güvenli Bölge'de GZT'nin Youtube kanalını 100 bin yapalım vurgusu yapıldı. 2019'un son yayının bitiminde 100 bin abone sayısına ulaşma temennisinde bulunuldu.

Libya'daki asimetrik savaş

Hafter güçlerinin basına yaptığı açıklamada bir Türk topçusunun kendilerini durdurduğu ile ilgili Mete Yarar,"Bizdeki harekat merkezinin adı Arap ülkelerinde savaş odası olarak geçiyor. Savaş odasında bunun sevk idaresinin nasıl yapıldığı önemli. İyi bir topçu sisteminiz varsa 40 km çapındaki her yeri vurabilir kontrol edebilirsiniz" dedi.

BAE'nin motivasyonunun kaynağı nedir?

Yarar, "Türkiye'nin Libya konusunda atak davranmasını anlamak için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Suriye'deki, Sudan'daki, Somali'deki motivasyonun kaynağı nedir? bütün motivasyonları doğru okuyamazsak işi sadece Doğu Akdeniz ve enerji üzerine olduğunu okursak bir çok şeyi anlayamayız. Bunun bir istihbarat savaşı olduğunu anlayamazsak,15 Temmuz'un devamı olduğunu anlayamazsak, örgütlerden devletlere geçtiğini anlayamazsak. Bu küçücük bir ülke bu parayla yürüyecek bir motivasyon değil." diye ifade etti.

Libya için 7 Ocak'a kadar geri dönülmez saldırı safhası

Binlerce Sudanlı ve Mısır'lı askerin Libya'ya geçtiğini biliyoruz. 7 Ocak'a kadar 15 gün'e kadar her şey olabilir. Trablusgarp'ta düşebilir gidilebilecek bir toprak parçası kalamayabilir. Bu 15 gün onlar için geri dönülmez bir saldırı safhası.

Türk Hava Savunma sistemlerinin en güzel test edileceği yer Libya

Mete Yarar, Libya'nın başbakanı yaptığı açıklamada "Mecbur kaldığımız için Türkiye ile anlaşma yaptık" tuhaf bir açıklama oldu başka ülke ile anlaşma yapabilseniz yapacak mıydınız? Tank ve hava savunma sistemleri istiyoruz dedi. Ulusal savaş uçaklarının kullanıldığı bir yerde çok ilerlemeleri mümkün değil. İdlib'de olduğu gibi ağır bir bombardıman sağlanıyor. Geçen gün söyledim yine söyleyeceğim Türkiye Libya'ya hava savunma sistemleri koyacaksa test etmek için bundan daha güzel test edebileceği bir şey yok.Hisar ve Korkut'ları göndererek en güzel test edilecek yer." dedi.

Türkiye'nin Libya'da ne işi var?

Mete Yarar gittiği okulda Türkiye'nin Libya'da ne işi var? sorusuna 13 yaşındaki çocuğun cevabı karşısında yaşadığı şaşkınlığı ifade etti. Sorusuna aldığı cevap ise bu şekilde "Doğu Akdeniz'de kıyısı olamamasına rağmen Fransa'nın orda ne işi var? diye sormadığımız müddetçe Türkiye'nin Libya'da ne işi var? diye soramayız."

Türkiye'nin sahada kaybettiği operasyon yok

Yarar, "Bizim sahada yenildiğimiz operasyon yok.Ancak masada sıkıntı yaşıyoruz. Rakiplerimiz olayları çözemeyeceğini anlayınca sürüncemede bırakıyor. Suriye konusunda masada kazanmadık. Masada da sahada da savaş devam ediyor. Sahadaki kaybeden taraf, masadaki rakibimiz Türkiye'nin başka bir konusu çıkar, ekonomik karışıklık çıkarırım diye düşünüyor ve sahada kaybetsem de masada kazanırım diyor. Sahaya gireceğimizi anladıkları anda masaya oturuyorlar. Barış Pınarı Harekatı'nda giremezsiniz edemezsiniz diye ABD gelin bir konuşalım dedi." vurgusunda bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >