Güvenli Bölge: Moskova ve Berlin masasındaki Akdeniz savaşı Cenevre'ye taşınıyor!

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'nin sevilen programı Güvenli Bölge'de Türkiye'nin ve dünyanın gündem maddeleri enine boyuna masaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verilen interaktif program Güvenli Bölge'de 'Moskova ve Berlin masasındaki Akdeniz savaşı Cenevre'ye taşınıyor' konusu İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar tarafından ele alındı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla ekrana gelen Güvenli Bölge'de bu hafta Türkiye'nin dış politika hamleleri detaylı şekilde konuşuldu.

Mete Yarar, Berlin Zirvesi ile alakalı olarak, "Masanın 2 kazananı var. Devlet olarak Türkiye, sözü geçen bir aktördü. Masaya çağrılan General Hafter ise kendi lehine konulan maddelerle avantajlı durumdaydı." ifadelerini kullandı.

İşte Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları:

Türkiye'nin hamlesi herkesi etkiledi

Hafter'i uyarmak Türkiye sahaya inince mi akıllarına geldi? Daha önce böyle bir sorun yok muydu? Türkiye'nin sahaya inme hamlesi 12 ülkeyi Berlin'de bir araya getirdi. Bu hamle herkesi etkiledi. At etkilendi, fil etkilendi.

Libya ile imzalanan deniz sınırı antlaşması

Libya'da 'Ulusal Mutabakat Hükümeti' ortadan kalksa bile bu antlaşma ortadan kaldırılamaz. Geri dönüşü yok, çünkü BM'ye yollandı, meclislerden geçirildi.

"Türkiye'nin ekseni kayıyor" tartışması

'Kontrol dışına çıkan NATO müttefiki' ne demek? Bu ifadeyi kullanan güruh, 15 Temmuz darbesini yapmaya çalıştı. Biz ne zaman manda olduk? Biz tüm kongrelerde bunu reddettik. Biz bağımsız devletiz. Yanlış politika yapsak da bedelini öderiz.

F-35 meselesi

F-35'ler için ödenen tüm paralar geri alınacak. Türk firmaları F-35'ler için hala parça üretmeye devam ediyor. Bana fikrimi sorarsanız, bir sıkıntı yaşanması durumunda F-35'lerin rahatlıkla kullanılacağı kanaatinde değilim.

Libya'ya hangi komutanlar gidecek?

Libya'ya tek general gitmiyor. Farklı kuvvetlerden farklı generaller gidecek ve başlarında bir korgeneral bulunacak. Halil Paşa, korgeneralin yardımcısı olarak görev alacak. Diğer isimleri deşifre etmek istemiyorum. Devletimiz zamanı gelince açıklar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >