GüvenliBölge: Büyük yol ayrımı İdlib

Güvenli Bölge
Güvenli Bölge

GZT'ninsevilen programı GüvenliBölge'de İdlib özelinde Suriye'de yaşanan sıcak gelişmeler enine boyunamasaya yatırıldı. Anlık sorulara anlık cevaplar verileninteraktif program Güvenli Bölge, İsmail Halis ve GüvenlikPolitikaları Uzmanı Mete Yarar'ın ortak sunumuyla GZT'nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayımlandı.

İsmail Halis ve Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar'ın samimi sunumuyla Güvenli Bölge'de bugün, Esed rejiminin alçak saldırısı başta olmak Suriye'de yaşanan sıcak gelişmelerin perde arkası ele alındı.

Mete Yarar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Mutabakatlara rejim unsurları uymadı"

ÖSO ve Suriye Milli Ordusu bu zamana kadar Soçi başta olmak üzere tüm mutabakatlara uydu. Rejime bağlı gruplardaki milislerin sayısı, rejime bağlı askerlerden daha fazla ve bunlar mutabakatlara uymadı.

Soçi Mutabakatı'nda daha güven artırıcı önlemler alınması kararlaştırıldı ve arada silahlardan arındırılmış bir bölge olması planlandı. Bu bölgede Türk ve Rus kuvvetleri ortak devriye atacaktı. Bu olay başladığı anda rejimle birlikte hareket eden gruplar saldırıya başladı. Rejim M4 - M5 karayollarına doğru ilerledi. Amaçları bu yolu açmak değil, bölgeyi ele geçirmek.

Maalesef, görünen tablo o ki bu olaylar bitecekmiş gibi gözükmüyor. Bize ait 3 gözlem noktası, rejim güçlerinin ortasında kaldı. Biz gözlem noktalarını ateşkesin yürümesi için inşa ettik.

"Türkiye'nin amacı M4 - M5'i geçirtmemek"

Sınırımıza bir milyon ile dört milyon arasında sığınmacı akını gelmek üzere. Bunu Türkiye'nin kaldırması mümkün değil. Türkiye'nin stratejisini ve yığınaklanmasını değiştirmesi gerekiyor. Türkiye bölgeye gönderdiği zırhlı araç ve komandolarla yığınaklanmasını değiştirdi. Bu kadar araç ve asker oraya boşuna gitmedi. Türkiye'nin amacı M4 - M5 kara yollarını geçirtmemek.

Sınırdaki sivillerin dramı

Sınırımızda bir milyon kişi çadır kentlerde yaşıyor. Burası orta ölçekli bir şehir. Su yok, tuvalet yok, yiyecek yok, kış koşulları ve orada yaşayan bir milyon insan... Allah onların yar ve yardımcısı olsun.

İdlib'e operasyon yapılır mı?

İdlib'e operasyon olmaz, orada siviller yaşıyor. İdlib sahasında rejimle karşı karşıya gelinmez ama bölgedeki güçlere, Türkiye takviye yapabilir.

Başından beri, "Ne sırtını Rusya'ya ne de ABD'ye daya" diyorum. Bu memlekette duvar gibi milletin evladı varken sırtını dayamak için yer aramak gerekmez. Kendi göbeğimizi kesecek kadar yiğidiz ama buna karar vermemiz gerek.

Ukrayna'da verilen selam

Bu selam, Sayın Cumhurbaşkanı'na özgü değil. Türkiye'ye gelen yabancı protokol hep, "Merhaba asker" der. Bunu demeyene denk geldin mi hiç? Bu her ülke için geçerlidir. Bu selam o güne özgü değildir.

Türkiye, nükleer silah üretecek mi?

Biz nükleer santralleri, nükleer silah üretmek için kurmuyoruz. Nükleer santral için enerji santraline ihtiyaç yok. Buna örnek Pakistan'dır. Santrifüj varsa nükleer silah üretebilirsin

İdlib, Libya'yı da etkiler mi?

PKK/PYD, Kudüs, Libya, Doğu Akdeniz gibi meseleleri birbirinden bağımsız düşünmemek gerek. Zincirleme olarak birbirlerini etkileyebilirler. Burada yaşanacak bir sıkıntı sizi başka bir alanda probleme sokabilir.

Yerli savunma projelerinde son durum ne?

Ankara'dan çok güzel haberler geliyor. TÜBİTAK, ROKETSAN ve ASELSAN'ın çalışmaları çok hızlı ilerliyor. Hisar O, Bozdoğan ve Gökdoğan'lar hızlı şekilde geliştirildi. Bunlar, gemilerden de atılabiliyorlar. Oraya doğru hızlı bir gelişim var. Motorlarda 600 - 700 beygire kadar geldik.

AKINCI TİHA'nın testleri devam ediyor. Gittikçe daha yüksek irtifalarda daha uzun süreli görevler yapabiliyor. Geçenlerde Özdemir Bey'in (Bayraktar) elini öpmeye gittiğimde ilginç bir teknoloji yapmaya başladıklarını öğrendim. Artık TİHA'ların kompozitlerini de üretiyorlar. Önceki alanın üç misli olan yeni alanda çalışıyorlar.


Selçuk Bayraktar'ın paylaştığı TİHA görüntüleri

Selçuk Bayraktar'ın o videonun üstüne "Vatan hainlerinin kalbi bu görüntülere dayanmaz" yazmasını beklerdim.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >