Hafta sonu uzun bir uyku, yoğun haftayı telafi edebilir mi?

Uyku düzeni her yaşta kazanılması gereken önemli bir alışkanlıktır.
Uyku düzeni her yaşta kazanılması gereken önemli bir alışkanlıktır.

Hafta içi yoğun iş temposu ve trafik çilesi oldukça yorucu olur. Hafta sonu gelse ve öğlene kadar uyusak deriz. Üstelik hafta sonu uzun bir uyku çekmenin hafta içi bize çok yarayacağını düşünürüz. Ancak Araştırmalar, hafta sonu daha geç kalkmanın, hafta içi geç saatlere kadar uyanık kalmayı telafi etmeyeceğini gösterdi.

Hafta sonu çoğu insan için saatlerce uyumak anlamına gelebiliyor. Hafta sonu çok fazla uyuyup hafta içi yaşanan yoğun temponun acısını çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Ama araştırmalar, hafta sonu daha geç kalkmanın, hafta içi geç saatlere kadar uyanık kalmayı telafi etmeyeceğini gösterdi.

Bilim adamları uyardı

Bilim insanları, uyku eksikliğinin obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtirken, haftanın belli günlerinde az uyumanın hafta sonları uzun saatler uyuyarak telafi edilip edilemeyeceği merak konusuydu.

Guardian’da yer alan araştırma, hafta sonu sabahları daha çok uyumanın, denge getirmeyeceğini gösterdi. Yoğun bir haftadan sonra hafta sonu geç kalkmak iyi geliyor gibi görünse de bir sonraki yoğun haftanın ortasında vücut metabolizmasının yine yorgun düşeceği anlaşıldı.

Hafta içinin yorgunluğu hafta sonu alınan uykuyla atılmaya çalışılıyor.
Hafta içinin yorgunluğu hafta sonu alınan uykuyla atılmaya çalışılıyor.

Vücudun dinlemesine katkısı yok

Colorado Boulder üniversitesinde yapılan araştırmadan Prof Kenneth Wright, “İstisnai yoğun bir dönemden sonra daha fazla uyuyarak telafi etmek mümkün olsa da, bu bir düzene dönüştüğünde vücudun dinlenmesine hiçbir katkısı olmayacaktır” açıklamasını yaptı. Current Biology dergisinde yer alan deney için Wright ve araştırmacılar, 36 katılımcıyı 13 gece laboratuvarda ağırladılar. Katılımcılar ilk üç gece sekiz saat uyudu.

Hafta sonu uzun uyumanın bir faydası olmadığı görüldü.
Hafta sonu uzun uyumanın bir faydası olmadığı görüldü.

Uyku eksikliği olduğu kanıtlandı

İlk üç gecenin sonunda katılımcıların 8’i bu düzene devam ederken geri kalan 14 kişilik iki grup halinde, her gün 5 saatten az uyudukları bir düzene geçiş yaptılar. Bir grubun bazı günler daha uzun uyuma ve kendi uyku saatlerini belirleme hakları vardı. Hafta sonu geldiğinde az uyuyan iki grupta da uyku eksikliği görüldü.

Deney boyunca bütün katılımcıların istedikleri gibi beslenebildikleri bir düzeni vardı. Deney sonunda günde 8 saat uyuyan grubun kilosunda değişiklik görülmezken, düzensiz uyku saatlerine sahip grupta ortalama 1.5 kilo artışı olduğu görüldü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >