Halkın, Erdoğan ve Hükümete güveni tam

Bir araştırma şirketi, Cumhurbaşkanlığından, ABD'ye olan güvene, genel seçimden, Fırat Kalkanı operasyonuna kadar birçok konuda araştırma yaptı.

MAK Danışmanlık şirketi, 27 Ağustos- 2 Eylül arasında 2 bin 700 kişinin katılımı ile bir anket düzenledi. Ankette katılımcılara Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler, FETÖ'yle mücadele, Fırat Kalkanı Operasyonu ve ABD'yle ilgili sorular soruldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A DESTEK YÜZDE 71.15
Araştırmada, "Yarın Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa oyunuzu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verir misiniz?" sorusuna yüzde 71.15'lik kesim 'Evet' cevabını verdi.

Hayır diyenler yüzde 22'de kalırken, yüzde 6.85'li kesim kararsız olduğunu belirtti.

Seçimlerde AK Parti'ye oy verdiğini söyleyenlerin tamamına yakını Erdoğan'a yeniden oy vereceğini belirtirken, MHP'li seçmen de bu oran yüzde 82 gibi yüksek bir rakamı buldu.

CHP'li seçmenin yüzde 34'ü, HDP'li seçmenin de yüzde 36'sı olası bir cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'a destek vereceklerini söyledi.

Araştırmanın analizinde, "Bu sonuç, vatandaş nazarında 15 Temmuz öncesi ve sonrasında yaşananlarla yakalanan milli birlik ruhunun yansıması olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkenin sigortası olarak görüldüğüne işaret etmektedir" denildi.


YARIN SEÇİM OLSA?
Ankette katılımcılara “Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusu da yönetildi.

Katılımcıların yüzde 53.55'i “AK Parti" cevabını verirken, CHP'nin oranı 22.25'e geriledi, MHP'nin oranı ise 14,7'ye yükseldi. HDP baraj altı kalarak 7,5'e geriledi.

ABD'YE GÜVEN AZALDI
Araştırmada "Türkiye'nin stratejik ortağı olduğu düşünülen ABD'ye güveniyor musunuz?" sorusuna gelen cevaplar da, bu ülkeye güvenin neredeyse sıfırlandığını gözler önüne serdi.

Katılımcıların yüzde 90'ı "Hayır, güvenmiyorum" derken, sadece yüzde 4'lük kesim "Evet" cevabını verdi.


65'İNCİ HÜKÜMET HÜKÜMET BAŞARILI
“Binali Yıldırım Başbakanlığındaki 65'inci Hükümet'i başarılı buluyor musunuz?" sorusuna verilen cevaplar da hükümete desteği gözler önüne serdi. Henüz 100 günü yeni geride bırakan hükümeti yüzde 62'lik kesim başarılı bulduğunu belirtirken, yüzde 33'lük kesim “Hayır" dedi.

Yüzde 5'lik grup ise “kararsız" kaldı.


FETÖ İLE MÜCADELE YETERLİ
Araştırmaya katılanlar, FETÖ ile mücadelede yüzde 72'i hükümeti başarılı buldu. “Mücadele yetersiz" diyenler yüzde 10 çıkarken, yüzde 18'lik kesim kararsız olduğunu belirtti.

“FETÖ ile mücadelede bundan sonra atılması gereken adım ne olmalı?" sorusuna ise katılımcıların yüzde 32'si “FETÖ'nün siyasi ayağı temizlenmeli" dedi.

Yüzde 22'lik kesim “Yeni FETÖ'ler, benzer paraleller oluşturmak isteyenlere fırsat verilmemeli" derken, yüzde 18'lik grup, “Halkın dini ve milli duygularının istismar edilmemesi için gereken tedbirler alınmalı" ifadesini kullandı.

Yüzde 11'lik katılımcı ise “Mağdurlar kitlesi oluşturulmamalı" hassasiyetini dile getirdi.


FIRAT KALKANI GEREKLİ
Araştırmada, “Türk Ordusunun sınır ötesi operasyonunu destekliyor musunuz?" sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 78'i “Evet" dedi. Yüzde 14 “Hayır" yanıtını verirken yüzde 8'lik kesim ise kararsız kaldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >