Harekat sansürü: Twitter ne yapmaya çalışıyor?

Twitter, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili hesaplara sansür uyguluyor.

Pek çok sosyal mecrada olduğu gibi Twitter'da da Barış Pınarı Harekatı'na kullanıcılar tarafından yoğun destek geliyor. Ancak Twitter'da, Türkiye'de açılan etkili hesaplara sansür uygulandığı dikkati çekiyor. Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı Gökhan Yücel, Twitter'ın bu kısıtlaması için 'düşük yoğunluklu bir siber savaş' yorumunda bulundu. Böylece dijital devlerin sandığımız kadar objektif ve rasyonel olmadığı gözler önüne serildi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı sonrasında Twitter'da Türkiye kaynaklı bazı hesaplara sansür uygulanmaya başlandı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter TRT'nin İngilizce yayın yapan organı TRT World ve harekat hakkında bilgilendirici paylaşım yapan bazı kişisel hesaplara erişim sınırı getirdi.

  • Twitter'da bazı kullanıcıları hesaplarına giriş yapmakta zorlanırken TRT World'un yayınladığı içerikler de "hassas içerik" kategorisine alındı.

Sicilleri kabarık: Bu düşük yoğunluklu siber savaş

Yeni Şafak'ın haberine göre; Dijital Araştırmalar Derneği Başkanı Gökhan Yücel'e göre sansür uygulamalarının Barış Pınarı Harekatı ile aynı günlerde sorun olması bir tesadüf değil. Sicilinde dijital yönlendirme, sansür, manipülasyon ve seçim sonuçlarını etkileme gibi onlarca konu bulunan dijital devlerin sansür politikalarını sorgulamanın son derece doğal olduğunu söyleyen Yücel "Bu düşük yoğunluklu bir siber savaştır. Bu tabir herhalde ilk kez kullanılıyor. Ama konvansiyonel dijital diplomasidir" ifadelerini kullanıyor.

Teknoloji şirketleri objektif değil

Yücel'e göre Twitter veya başka büyük teknoloji şirketlerinin, verdikleri servislerin arka planındaki yazılımsal, matematiksel dünyaları bizim sandığımız kadar 'nesnel' 'rasyonel' veya 'objektif' değil. Hatta sayısal dünya önyargıların daha vahşi biçimde ayrımcılığa dönüştürülmesi için daha elverişli.

Ne yapılmalı?

Yücel, dünyada en fazla dijital kullanıcısına sahip ülkelerden biri olan Türkiye'de dijital konularda bir araştırma merkezi kurulması gerektiğini düşünüyor. Yücel "Dijital / sosyal medya, algoritmalar üzerine bunların kullanılması ile yapılan operasyonlar üzerine esaslı çalışmadık. Kulaktan dolma bilgilerle birileri bu konuları suistimal etti. Dünya çapında stratejistler yetiştirseydik böyle olmazdı" ifadelerini kullanıyor.

Ne olmuştu?

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >