Harvard'ı kazanan Filistinli öğrenciyi ABD'ye almadılar

Arşiv
Arşiv

● ABD'de Harvard Üniversitesini kazanan 17 yaşındaki Filistin kökenli İsmail Ajjawi, ABD'ye girerken vizesi iptal edilerek sınır dışı edildi.

● Lübnan’da yaşayan Filistinli Ajjawi'yi Boston Logan Havalimanı'nda sorgulayan ABD polisi, sınır dışı gerekçesini Ajjawi'nin arkadaşlarının 'sosyal medyadaki paylaşımları'olduğunu belirtti.

● Harvard sözcüsü, "Umarız ki öğrencimiz güz dönemindeki derslerini kaçırmadan bir an önce kampüse gelebilir." şeklinde açıklama yaptı.

● Haziran 2019'da ABD Dışişleri Bakanlığının yeni düzenlemesi kapsamında ABD vizesi için başvuranların sosyal medya isimlerinin isteneceği belirtilmişti.

Harvard Üniversitesinin haber platformu Crimson'a göre, Lübnan'da yaşayan ve Filistin kökenli olan 17 yaşındaki İsmail Ajjawi isimli genç, Harvard Üniversitesinde eğitim almak üzere cuma gecesi Boston kentindeki Logan Uluslararası Havalimanına geldi.

Ülkeye giriş yapmak isteyen Ajjawi, göçmen ofisi görevlileri tarafından saatlerce sorgulandı.Lübnan’da yaşayan Filistinli İsmail Ajjawi, Boston Logan Havalimanı'nda sorgulandıktan sonra arkadaşlarının 'sosyal medyadaki paylaşımları' gerekçe gösterilerek sınır dışı edildi.

Ajjawi, yaptığı yazılı açıklamada, bir yetkilinin, bilgisayarı ve telefonunu karıştırdığını, sosyal medya hesaplarına baktığını ve buradaki arkadaşlarının siyasi paylaşımlarından dolayı kendisinden hesap sorduğunu belirtti.

Yaklaşık 8 saat sorgulandığını belirten Ajjawi, kendi yaptığı paylaşımlarda hiçbir siyasi içerik olmamasına rağmen yetkilinin ikna olmadığını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, konu hakkında yorum yapmazken, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi Sözcüsü Michael McCarthy, yaptığı yazılı açıklamada, Ajjawi'nin ABD'ye giriş için uygun bulunmadığını savundu.

Harvard Üniversitesi'nin bu duruma tepkisi ne oldu?

Harvard sözcüsü, Ajjawi'nin sınır dışı edilmesine dair şu açıklamayı yaptı.

  • “Üniversite yönetimi olarak öğrencimizin ailesiyle irtibattayız ve yetkililerin bu sorunu derhal çözmesini ümit ediyoruz. Umarız ki öğrencimiz güz dönemindeki derslerini kaçırmadan bir an önce kampüse gelebilir.”

Harvard'ta akademik yıl ne zaman başlıyor?

Harvard'daki yeni akademik yılın derslerinin gelecek salı günü başlaması planlanıyor.

2000 yılından bu yana, Batı Şeria, Gazze, Kudüs, Lübnan ve Ürdün'den 100'den fazla genç Filistinli'ye ABD üniversitelerinde ve kolejlerinde okumak için Amideast Umut Fonu tarafından burs verildi.

Harvard Başkanı Laurence Bacow, geçtiğimiz ay vize gecikmeleri ve uluslararası öğrenciler için yaşanan sıkıntılar konusunda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya yazdığı bir mektupla endişelerini dile getirmişti.

ABD, vize başvurularında 5 yıllık sosyal medya hesaplarını inceliyor

ABD Başkanı Donald Trump, Haziran ayında yaptığı açıklamada göçmenlik konusunda zorlu bir duruş sergilediğini belirterek, tüm ziyaretçilerin ve belgelenmiş göçmenlerin ABD vizelerine başvururken sosyal medya bilgilerini sunmaları gerektiğini söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimince, Müslümanlara yönelik vize yasağı uygulamasının kabul edilişine yönelik tepkiler sürerken "ABD'ye vize başvurularında 5 yıllık sosyal medya hesaplarının incelenmesi" şartı, yeni tartışmalara yol açmıştı.

New York Üniversitesi Adalet İçin Brennan Merkezi'nde Özgürlük ve Ulusal Güvenlik Programı Eş Başkanı Faiza Patel, vize başvurularında sosyal medya hesaplarının incelenmesine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Özgürlük ve Ulusal Güvenlik Programı Eş Başkanı Faiza Patel
Özgürlük ve Ulusal Güvenlik Programı Eş Başkanı Faiza Patel

Sosyal medyanın, insanların dini ve siyasi görüşlerini anlamak için iyi bir kaynak olduğunu belirten Patel, bu sebeple kişilerin hassas konular hakkında ne düşündüklerini öğrenmek isteyen hükümetler için de çok çekici bir hedef haline geldiğini söylemişti.

Patel, ABD için vize başvurularında 5 yıllık sosyal medya hesapları inceleme şartının, Trump'ın Müslümanlara uyguladığı vize yasağının değişik bir türü olduğu tespitinde bulunmuştu.

"Müslümanlara vize yasağında 'aşırı inceleme'düşüncesi vardı, şimdi bu fikir 'vize başvurularında sosyal medya hesaplarının incelemesi' şeklinde ortaya çıkıyor." diyen Patel, "ABD hükümeti ilk defa sivillerin sosyal medya hesaplarını incelemiyor ancak ilk defa bu kadar geniş ve yasal ölçekte yapıyor ve bu, en fazla Müslümanları etkileyecek görünüyor." ifadelerini kullanmıştı.

Trump, göreve gelir gelmez bazı Müslüman ülkelere seyahat yasağı kararı almıştı

2016 Başkanlık seçimleri sırasında göçmenler üzerine, özellikle Müslümanların ABD'ye girişini yasaklama vaadinde bulunan Trump, göreve geldiği ilk günlerde bazı Müslüman ülkelere yönelik uygulamaya başladığı "seyahat yasağı" kararı büyük tepkilere neden olmuştu.

Karar, Temyiz Mahkemesince 3 sefer durdurulduğu halde Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmıştı. Trump yönetimi, bu yasağa ek olarak öncelikle Mart 2018'de "ABD'ye vize başvurusu yapanların son 5 yılın sosyal medya hesaplarının incelenmesi" şartını gündeme getirmişti.

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Bir yıl sonra yönetim, vize başvurularında "aşırı incelemeyi" sağlamak amacıyla sosyal medya hesaplarının incelenmesi şartını 23 Mayıs'ta yürürlüğe koydu.

Yeni prosedürlere göre, ABD konsolosluk yetkilileri vize başvurusu yapanlardan önceki tüm pasaport numaralarını, beş yıllık sosyal medya tanıtıcılarını, e-posta adreslerini, telefon numaralarını, adres, istihdam ve seyahat geçmişi dahil 15 yıllık biyografik tüm bilgileri talep edebiliyor.

Yeni uygulamayı eleştirenler de bu taleplerin işlemlerde aşırı külfetli olacağını, özellikle uluslararası öğrencilerin ve bilim adamlarının vize başvurularında uzun gecikmelere yol açacağından ABD'ye gelmelerini engelleyeceğini savunuyor.

ABD vizesi hakkında merak edilenler

ABD vizesini kimler almak zorundadır?

ABD Vatandaşlarının ve yasal oturum hakkı bulunan kişilerin Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yapmaları için vizeye ihtiyaçları yoktur. Genel anlamda yabancı bir ülkenin Amerika Birleşik Devletleri'ne giriş yapmayı amaçlayan vatandaşı, önce bir ABD vizesi almalıdır.

Bazı uluslararası yolcular ise, ABD Vize Muafiyet (Vizesiz Seyahat) koşullarını karşılıyorlarsa, Amerika Birleşik Devletleri'ne vizesiz giriş yapma hakkına sahip olabilirler.

Vize sürecini hangi kurum koordine etmektedir?

ABD yasalarına göre, vize verme sorumluluğu Dışişleri Bakanlığına aittir ve çoğu vize yurt dışındaki Dışişleri Bakanlığı Büyükelçilikleri ve Konsolosluklarından biri tarafından verilir. Bir ABD Konsolosluk Görevlisi mülakat sırasında başvurunuzu inceler ve vize almaya uygun olup olmadığınıza karar verir.

 Reuters, 2018 yılında 37.000'den fazla vize başvurusunun, Müslüman ülkelerin vatandaşlarına yapılan seyahat yasağının doğrudan bir sonucu olarak reddedildiğini bildiriyor.
Reuters, 2018 yılında 37.000'den fazla vize başvurusunun, Müslüman ülkelerin vatandaşlarına yapılan seyahat yasağının doğrudan bir sonucu olarak reddedildiğini bildiriyor.

Amerika Konsolosluğunda vize mülakatı

Amerika Konsolosluğu vize randevu günü, başvuru sahibi ile Amerika vize mülakatını Türkçe ve İngilizce olarak yapmaktadır. Amerika Konsolosluğu yetkilileri, Amerika vize mülakatı öncesinde başvuru sahibinin parmak izini almaktadır.

 2016 mali yılında ABD yaklaşık 85.000 mülteciyi kabul etti. İki yıl sonra, bu sayı 22,491'e düştü.
2016 mali yılında ABD yaklaşık 85.000 mülteciyi kabul etti. İki yıl sonra, bu sayı 22,491'e düştü.

Amerika vize mülakatı sırasında parmak izinin alınması, DS-160 formundaki tüm sorulara doğru cevap verildiğini ve mülakat sırasında da doğruları söyleyeceğine dair verilen bir tasdik anlamı taşımaktadır.

Tüm vize başvuru sahiplerinin bir konsolosluk mülakatında bizzat bulunmaları gerekli midir?

Daha önceki ABD vizesini yenileyenler veya bazı diğer yaşla ilgili kriterleri karşılayanlar vize mülakatından muaf olmaya hak kazanabilirler.

Uygunluk, randevu alma işlemi sırasında sorulan sorulara verilen cevaplara göre belirlenir. Ancak konsolosluk görevlilerinin, herhangi bir vize başvuru sahibinin mülakatta hazır bulunmasını talep etme hakkı vardır.

Ülkeye girişte vize türleri neler?

B-1/B-2 Turistik veya Ticari Amaçlı Ziyareti Vizesi

Tatil amaçlı veya aile ziyaretinde bulunmak; mesleki toplantı kısa süreli dil okulu, çocuklar için yaz kampı ve konferanslara katılmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

B-1 Ticari Amaçlı Ziyaretçi Vizesi

Mesleki toplantı, fuar ve konferanslara katılmak amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

B-1 Ev Hizmetleri Ziyaretçi Vizesi

B-2 Tedavi Amaçlı Ziyaretçi Vizesi

Tıbbi tedavi amacıyla Amerika’ya gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

C Transit Vizesi

Uçak veya Gemiye katılmak için Amerika'ya gelen mürettebat üyesi, Amerika dışında iki ülke arasında seyahatin bir parçası olarak Amerika'ya bağlantılı seyahat edenler için başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

D, C1/D Mürettebat Vizesi

Gemilerde ya da Amerika'daki uluslararası havayollarında çalışan kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

E1/E2 Yatırımcı Vizesi

Ticari Anlaşmalı Tüccar veya Yatırımcı vizesi, Amerika ile ticaret ve sefer anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olan ve temel olarak Amerika ile anlaşma yaptığı ülke arasında hizmet veya teknoloji ticareti de dahil olmak üzere önemli bir ticaret yapmak ya da yatırım yaptığı bir kuruluşun faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek veya önemli miktarda sermaye yatırımı yapmak için Amerika'ya Gitmek isteyen kişilerin başvuru yapması gereken göçmen olmayan vize türüdür.

E3 Avustralya Özel İşçi Vizesi

Uzmanlık gerektiren bir işte geçici olarak çalışmak için Amerika'ya giden Avustralya vatandaşları için geçerli bir göçmen olmayan vize türüdür.

I Basın Mensubu Vizesi

  • Muhabir, film ekipleri, editörler ve benzeri meslekler gibi, mesleklerini yapmak için Amerika'ya gelen "yabancı medya temsilcilerine" yönelik göçmen olmayan vize türüdür.
  • Basın mensubu vizesine hak kazanmak için, faaliyetin bilgi sağlamak için vazgeçilmez olması gerekir ve genellikle haber toplama veya güncel olaylarla muhabirlik yapma.
  • Spor etkinlikleri ile ilgili haber yapmak için Amerika'ya gidilmesi için Basın Mensubu vizesi uygundur.

Amerika Öğrenci ve Değişim Programı Vizesi

F1,F2 Öğrenci Vizeleri

Amerika’da akademik eğitim veya uzun süreli dil eğitim almayı amaçlayan öğrencilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

J1,J2 Değişim Programı Vizeleri

Amerika'daki değişim programlarına katılımları onaylanan kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

 Dünyanın dört bir yanında eğitim için ABD'ye gelen öğrencilerin bir kısmının vize şartlarının ağırlaşmasından sonra başka ülkeleri tercih etmeye başladığı belirtiliyor.
Dünyanın dört bir yanında eğitim için ABD'ye gelen öğrencilerin bir kısmının vize şartlarının ağırlaşmasından sonra başka ülkeleri tercih etmeye başladığı belirtiliyor.

M1,M2 Mesleki Eğitim Vizeleri

Amerika’da mesleki veya akademik olmayan eğitim veya dil eğitimi almak için Amerika’ya gidecek kişilere yönelik göçmen olmayan vize türüdür.

Amerika Kısa Süreli Çalışma Vizesi

H1-B, H2-A, H2-B, H3 Geçici Çalışma Vizeleri

L Şirket İçi Transfer Vizeleri

O Olağanüstü Yetenek ve Başarıya Sahip Bireyler

P Atletler, Eğlence Grupları ve Oyuncular

Diğer Vizeler

  • K Nişanlı Vizesi
  • Q1 Uluslararası Kültürel Değişim Programı
  • R Din Görevlileri
  • T İnsan Ticareti Mağduru Vizesi
  • U Suç Faaliyeti Mağduru Vizesi
  • TN/TD NAFTA Vizeleri
  • Diplomatik ve Resmi Vizeler

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >