Hazine ve Maliye Bakanı açıkladı: Borç yapılandırma paketinin detayları belli oldu

Arşiv
Arşiv

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması olduğu belirtilen düzenlemenin ayrıntıları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, borç yapılandırma paketinde vadenin 4 yıl olacağını açıkladı. Nebati, ''Devlete borçlar 48 aylık taksitler halinde ödenecek. Peşin ödemede yurt içi ÜFE tutarının yuzde 90'ından vazgeçilecek'' dedi.

İzmir'de iş dünyasına seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını açıkladı.

Yapılandırmada vade 4 yıl olacak

Buna göre, daha önceki borç yapılandırmalarda 36 ay olan üst sınır bu kez 48 ay olacak.

Bakan Nebati, kamu borçlarına yapılandırma düzenlemesinde vadenin uzatıldığını ''Bu teklifteki en önemli yenilik de taksit ödeme sürelerini 4 yıla yani 48 aya çıkarmamızdır'' sözleriyle duyurdu.

Peşin ödeyene indirim yapılacak

Süre uzayacak ama ödemesini kısa tutmak isteyene de önemli avantajlar sağlanacak.

Nebati, ''Yapılandırılan borçlar peşin ödenirse zaten küçük oranlar uygularak hesapladığımız yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ından da vazgeçiyoruz. Eğer yapılandırılan borç idari para cezası ise asıl alacaktan da yüzde 25 oranında indirim sağlıyoruz.'' diye konuştu.

'Vergi dairesine ödenmesi gereken tüm borçları kapsıyor'

Teklifle vergi ve prim borçları başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşa ödenmemiş borcun cezaları kaldırılacak.

Tutarı 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek. Vergi daireleri bu borçlar nedeniyle takip de yapmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Bu yapılandırma kanununda vergi dairelerinde ödenmesi gereken hangi tür borç olursa yapılandırılacak. Bir tane istisnamız var o da 2022 yılı içinde ödenmesi gereken geçici vergiler. Davalı olan vergi ve prim dosyalarındaki ihtilaflar sonlandırılarak ödeme imkanı getiriyoruz'' dedi.

Öte yandan diğer yapılandırmalarda kapsama alınmayan idari para cezaları da bu kez kapsamda olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >