'Helal mi?' tartışmalarına Nutella Türkiye'den 'sertifikalı' açıklama

Nutella
Nutella

Nutella ABD, Twitter'dan bir kişinin 'Nutella helal mi?' sorusuna 'Hayır, helal değil' diye cevap verdi. Gelen tepkilerin ardından özür dileyerek ürünlerin %90 helal sertifikalı olduğunu belirterek özür diledi. Bu olanların ardından Nutella Türkiye'de 'Türkiye’de satılan Nutella Helal Serfitikalıdır' diyerek sertifikaları paylaştı.

Ünlü çikolata markası Nutella’ya ABD’de Twitter’dan sorulan "Ürünleriniz helal mi" sorusun üzerine Nutella’nın hesabından verilen "Hayır helal değil" yanıtının ardından firma ilk tweeti yalanlayarak özür dilerken, Türkiye Nutella dün konuyla ilgili "Türkiye’de satılan Nutella Helal Serfitikalıdır" açıklaması yapmıştı.

Şirketin Türkiye Ofisi bugün de üretim sertifikaları olan Helal Sertifikası, FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistem Sertifikası ve ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Sertifikası belgelerini açıkladı.

Helal sertifikası

“Nutella dahil olmak üzere tesislerimizde üretilen ürünlerimizin Helal Gıda Sertifikası bulunmaktadır.Helal gıda, İslami kurallara uygun olarak üretilen gıda anlamındadır. Haram olarak belirtilen ürünlerin harici tüm gıdalar helal olarak kabul edilmektedir. Domuz/domuz eti ve bunlardan üretilen ürünler; İslami usuller uyulmadan kesilen hayvan veya kesimden önce ölen hayvanlar; Etçil hayvanlar, avlanmış kuşlar ve dışarı kulağı olmayan kara hayvanları; Kan ve kandan yapılmış ürünler; Şarap, etil alkol ve ispirto, alkol ve tüm sarhoşluk veren maddeler ve söz konusu tarif edilen ürünlerin herhangi biriyle temas eden ürünler ayrıca kaynağı bilmediği için jelatin, gliserin, enzimler, hayvansal yağ ve proteinler şüpheli olarak tanımlanır. Nutella tanımlanan gıdalardan hiçbirini içermemektedir. Bu sebeple ürünümüz Helal Gıda sertifikasına sahiptir”

  • Oreo helal mi?
  • Sosyal medyada sık sık gündem olan konulardan birisi de, ülkemizde neredeyse her süpermarkette satışı bulunan Oreo bisküvilerinin helal onayının olup olmadığı. Oreo resmi web sitesinin “Sıkça Sorulan Sorular” (Faqs– Frequently Asked Questions) sayfasında, Oreo’nun helal onaylı olmadığı ifade ediliyor.
  • Bağımlılık yaptığı da tespit edilmişti
  • Connecticut College öğrencileriyle birlikte bir nörobilim profesörü Oreo bisküvileri üzerine bir araştırma yapmışlar. Laboratuvarda sıçanlara vermişler ve kokain bağımlılığı gibi bağımlılık yaptığını görmüşler. Prof Joseph Schroeder “Çalışmamız yağlı ve şekerli yiyeceklerin beyni bağımlılık yapıcı maddelerle aynı biçimde uyardığını gösterdi. Bu da neden birçok kişinin bu tip yiyeceklerin zararlı olduğunu bile bile yemeye devam ettiklerini de açıklıyor” şeklinde ifade etmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >