Her keseye uygun iftar menüsü var mı?

Ramazan'da iftar menü fiyatları
Ramazan'da iftar menü fiyatları

İstanbul'daki iftar menülerinin fiyatları mekana göre değişiklik gösteriyor. Bazı menülerin fiyatları 400 liraya ulaşırken, uygun iftar menüleri de yok değil. GZT Sistem olarak bu hafta iftar menülerini ele aldık. Vatandaşların çoğu, fiyat yüksekliği nedeniyle evde iftarı tercih ediyor. Türes Başkanı ve mekan sahibi Ramazan Bingöl, fiyatların nedenlerinin altını çizdi. Sektörde milyonlarca kişinin çalıştığını belirten Bingöl, fiyatların manzaraya, ürün çeşitliliğine ve servise göre değiştiğini belirtti. Beslenme uzmanı, Buket Yavuz Koçoğlu ise iftar menülerinde aşırıya kaçmamız gerektiğini ifade etti.

Ramazan'da sevdikleri ile dışarıda iftar yapmak isteyenlere alternatif çok. Farklı lezzetlerin olduğu, eşsiz manzaralı onlarca yer var. Fiyatlarsa menü içeriği ve mekana göre değişiklik gösteriyor.

Evde yapılan iftar, daha uygun fiyata mal olabiliyor.
Evde yapılan iftar, daha uygun fiyata mal olabiliyor.

İstanbul'un birinci sınıf restoranlarında menüler 100 ila 225 TL arasında değişiklik gösteriyor. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfaklarından seçilmiş lezzetleri sunan 5 yıldızlı otellerde ise fiyat 89 liradan başlayıp 410 liraya dayanıyor.

Ramazan Bingöl, iftar menüsü fiyatlarının 30 ile 350 lira arasında değiştiğini söyledi.

  • 'Manzara, servis, ürün çeşitliliği fiyatlar üzerinde oldukça etkili. Toplumun bütün katmanlarının en az bir kere bile olsun dışarıda iftar yapmasını istiyoruz.Çok çeşitli menüler oluşturduk.'
Mekanların manzarası, fiyatları etkiliyor.
Mekanların manzarası, fiyatları etkiliyor.

İstanbul'un birinci sınıf restoranları da 5 yıldızlı otellerdeki gibi geleneksel lezzetleri, fasıl eşliğinde açık büfe ve alakart olarak hizmet veriyor. Genelde sabit bir iftar menüsü var. Beslenme uzmanları ise menü dayatılmasını doğru bulmuyor. Diyetisyen Buket Yavuz Koçoğlu, büyük sofra alışkanlıklarımızı geride bırakmamız gerektiğini belirtti.

  • 'Restorana gittiğimizde masa dolu oluyor. Evimizde bu kadar yemek hazırlamıyoruz. İftariyelikler, zeytinyağlılar... Menüde yok yok. Bu süreçte şaşalı sofralardan uzak durmamız gerekli.'

GZT editörü Ömer Furkan Çınar ise sabit menülerin fiyatları yükselttiğini, tercih edilebilen menülerin daha ekonomik olacağını belirtti. Mekan sahibi Ramazan Bingöl ise hızlı ve kolay hizmet verebilmek için standart menüyü tercih ettiklerini açıkladı.

Bazı mekanlar, sınırsız çay ve kahve sunuyor.
Bazı mekanlar, sınırsız çay ve kahve sunuyor.

Peki daha ucuz iftar menüleri var mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sosyal tesislerinde ise iftariye tabağı, bal-kaymak tabağı, çorba, ara sıcak, ana yemek, salata, tatlı ve içeceklerden oluşan fiks menü fiyatı, 40 TL'den sunuluyor. 250 kişi ve üstü rezervasyonların alındığı Avcılar Denizköşk, 1453 Çırpıcı ve Beykoz Koru Sosyal Tesisi’nde ise fiyat değişiklik gösterebiliyor.

GZT seyahat editörü Recep Tayyip Çelik, İstanbul'da iftar yapmanın aslında çok masraflı olmadığını, kişinin tercihine göre değiştiğini vurguladı. Çelik 38 liralık iftar ile 80 liralık iftarı karşılaştırdı.

  • '38 TL'ye iftara gittim. Her çeşit yemek vardı, tatlısına kadar... Çay ücretsizdi. Oldukça doyurucuydu. Başka bir gittiğim yerde ise kişi başı 80 TL ödedim. Burada da istediğim her şeyi yedim. Bu mekanın farkı daha hızlı olmasıydı. Ayrıca benimle daha çok ilgilenildi.'


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >