'Hidroksiklorokin'in ölüm oranlarını artırdığını iddia eden makaleler geri çekildi

Arşiv
Arşiv

Sıtma tedavisinde başarısı kanıtlanan, COVID-19'la mücadelede de büyük yararı görülen 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına yönelik iddiaların yer aldığı uluslararası iki dergideki makaleler geri çekildi. Sağlık Bakanı Koca da konuyla ilgili NEJM dergisine bir yazı yazmış 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına iddialarını eleştirmişti.

New England Journal of Medicine ve Lancent dergilerinde yayımlanan ve 'Hidroksiklorokin' adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulan makaleler, tıp dünyasından gelen itirazlar üzerine yazarları tarafından geri çekildi.

Tıp camiasında "itibarlı yayınlar" olarak değerlendirilen "New England Journal of Medicine (NEJM)" ve "Lancent'te" kısa süre önce çıkan iki makalede, koronavirüs vakaları konusunda "gerçekle bağdaşmayan" veriler yer aldı.

Yazarlar iddiaları geri çekti

Sağlık Bakanı Koca da son basın toplantısında, uzun yıllardır sıtma tedavisinde başarısı kanıtlanmış, COVID-19'a karşı ise dünyada ve Türkiye'de büyük yararı görülen Hidroksiklorokin'in ölüm oranlarını artırdığını ileri süren makaleleri bilimsel bulmadığını açıkladı.

  • Yazarlar, iddiaların dayanağı verilerin doğru olmadığı ortaya çıkınca makaleleri dergilerden geri çekerek özür diledi.

Sağlık Bakanı Koca da mektup yazmıştı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, NEJM dergisine yazdığı mektupta "doğruluktan uzak, mantıksal tutarlılıktan da yoksun" verilerin "Hidroksiklorokin" adlı ilacın ölüm oranlarını artırdığına kanıt olarak sunulmasını eleştirdi ve iddiaları çürüten bilgiler sundu.

Bakan Koca, mektubunda, Surgical Outcomes Collaborative (Surgisphere) adlı bir şirket tarafından toplanıp işlenmiş verilerin kullanıldığı söz konusu iki dergide yayımlanan makalelerin "oldukça dikkati" çektiğini ve bilim çevrelerince acilen yanıtlanması gereken bazı soruları ortaya çıkardığını belirterek "Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı olarak NEJM'de yayınlanan makaledeki hatalara dikkati çekmek isterim" ifadesini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >