Hindistan'da 32 km mesafede uzaktan ameliyat gerçekleştirildi

ameliyat
ameliyat

● Daha önce de örneklerini gördüğümüz 'uzaktan ameliyat' çalışmaları devam ediyor. Bu kez de Hindistan'da kalp damar rahatsızlığı çeken bir hastaya işlem yapıldı.

● Corpath GRX robotuyla gerçekleştirilen ameliyat başarıyla tamamlandı. Hem ameliyatı gerçekleştiren doktor hem de robot şirketinin sahibi önemli açıklamalar yaptı. Ayrıntılar haberimizde.

Uzaktan ameliyat aslında son dönemlerde karşılaştığımız bir kavram. Bu yöntem, doktorla arasında kilometrelerce mesafe olan bir hastanın ameliyat edilmesini sağlıyor.

Geçtiğimiz dönemlerde Çin'de 5G bağlantısı üzerinden 50 km mesafede 0.1 saniyelik gecikmeyle uzaktan bir ameliyat gerçekleştirilmişti. Şimdi de Hindistan'dan yeni bir örnek var.

Aradaki 32 km'lik mesafede ameliyat masasında yatan bir hastaya uzaktan müdahale ediliyor. Corpath GRX robotuyla gerçekleştirilen işlem, aslında damarlarda biriken ve kan akışını kısıtlayan aterosklerozu (damar sertleşmesi) problemi yaşayan bir hastaya yapılıyor.

Bu özel uzaktan ameliyatta aslında damarlardaki kan akışını düzenli hale getirmek için stend takıyor. Corindus tarafından geliştirilen robot artırılmış gerçeklikten de yararlanıyor.

Ahmedabad Apex Kalp Enstitüsü Başkan Yardımcısı ve Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tejas Patel tarafından gerçekleştirilen işlem sonrasında yapılan açıklama ise şöyle:

  • Uzaktan gerçekleştirilen işlem, kalp krizi ve felç gibi zamana duyarlı hastalıkları tedavi ederken hizmetlerin nasıl çalıştığını görmeyi sağlıyor. Bu çalışmanın en önemli başarısı aradaki mesafeye oranla ameliyatta herhangi bir problem yaşanmaması.

Corindus Vascular Robotik Başkanı ve Genel Müdürü Mark Toland ise durumu şu şekilde özetliyor:

  • Uzaktan robotik ameliyatlar hâlâ gelişimin ilk evrelerinde. Bu yöntem aslında hastaların tedaviye erişimini artırırken tedavi sürecini kısaltmayı sağlıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >