Hindistan'da koronavirüs takip uygulaması kurmayanlara hapis cezası verilebiliyor

Koronavirüs
Koronavirüs

Birkaç aydır bazı ülkelerin aktif ettiği koronavirüs takip uygulamaları, insanların gizlilik endişelerini artırmaya devam ediyor.

Hindistan'ın bir şehrinde hayata geçirilen sistem, uygulama üzerinden kişilerin seyahat geçmişine, hastalığa ilişkin semptomlara ve konum bilgisine sürekli devlet tarafından ulaşılmasını sağlıyor.

Üstelik kurallara uymayan yani uygulamayı yüklemeyen akıllı telefon sahiplerine 6 aya kadar hapis cezası verilebiliyor.

Koronavirüs nedeniyle 'takip uygulaması' son birkaç aydır gündemin en önemli maddeleri arasında. Geçen ay ortak çalışmayla koronavirüsizleme teknolojilerini duyuran Apple ve Google, salgını kontrol altına almak ve yayılımı azaltmak için bu tip bir teknolojinin kullanılacağını duyurmuştu. İnsanların bu tip uygulamalara karşı gizlilik kaygıları devam ederken Hindistan'da bu sistemi kullanmayanlar ağır yaptırımlarla karşılaşıyor. Detaylara geçmeden önce bu takip uygulamaların çalışma sistemini kısaca özet geçelim.

    Temel olarak, bu sistem telefonunuzun yakındaki diğer telefonların kaydının tutulmasını sağlıyor. Çalıştığı sürece bir tarama gerçekleştiriyor ve veri tabanından daima bilgi çekiyor. Eğer bir eşleşme varsa, telefonunuzda maruz kaldığınızı belirten bir uyarı alıyorsunuz. Kolay gibi görünen sistem aslında enfekte olan kişilerde sosyal mesafeyi koruma konusunda fayda sağlayacak gibi görünüyor.

Hindistan'da bir şehir, tüm sakinlerine hükümetin 'tartışmalı' KOVID-19 kişi izleme uygulamasını indirmesi veya hapis cezasıyla kalmasını emrediyor. Hint hükümetitarafından hayata geçirilen uygulama, Hindistan Başbakanı Narendra Modi tarafından açıklandı. BuzzFeed News'in verdiği bilgilere göre90 milyondan fazla kişi uygulamayı 1 aydan kısa sürede indirdi.

Uygulama üzerinden konum bilgileriyle birlikte kullanıcılar anlık olarak takip edilebiliyor.
Uygulama üzerinden konum bilgileriyle birlikte kullanıcılar anlık olarak takip edilebiliyor.
İnsanların seyahat geçmişleri, semptomlarını ve diğer kişisel bilgileri konumlarıyla birlikte sürekli takip ediliyor.

Uygulama, kullanıcıların seyahat geçmişlerini ve semptomlarını kaydetmelerine olanak tanıyor ve ayrıca Bluetooth ile birlikte konum verilerine sürekli erişim gerektiriyor. Bu bilgiler doğrultusunda kullanıcılara KOVID-19 riskini göstermek için yeşil, sarı ve turuncu sayfalar tanımlıyor.

Uygulamayı kurmayanlara 6 aya kadar hapis cezası

Koronavirüs salgını nedeniyle Hindistan'da sıkı bir deneyim var. Takip uygulamasını kullanmayanlar 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle Hindistan'da sıkı bir deneyim var. Takip uygulamasını kullanmayanlar 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Devlet tarafından oluşturulan uygulamanın kullanıcı konum verilerine sürekli olarak erişebiliyor olması insanların gizlilik skandallarıyla gündeme gelmesine neden oluyor. Noida isimli şehirde zorunlu hale getirilen sistem, uygulama kurmayanlara 6 aya kadar hapis cezası verebiliyor. Polis, akıllı telefona sahip olmayan kişiler için bu tip bir düzenleme öngörmüyor ve bu konuda sessiz kalıyor. Ancak akıllı telefona sahip ve uygulamayı yüklemeyen kişiler en ağır şekilde cezalandırılıyor. Birçok farklı ülke konum izleme için bu altyapıyı kullanmak üzere adımlar atıyor. Hatta Çin, Hong Kong ve Singapur için de benzer durum geçerli.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >