Honda cephesinde önemli gelişme: Müşterilere 605 milyon dolar ödeme yapılacak

Honda
Honda

Takata üretimi hatalı hava yastıkları sebebiyle müşterilerine karşı mahçup olan Honda, toplamda 605 milyon dolar ödeme yapmayı taahhüt etti.

Büyük ölçekteki birçok farklı otomobil üreticisi için güvenlik sistemleri (daha çok hava yastıkları) tasarlayan Takata, geçtiğimiz Haziran'da maddi sıkıntılar sebebiyle iflasın eşiğine gelmişti. Ürettiği hatalı hava yastıkları sebebiyle 16 kişinin ölümüne ve onlarca farklı kişinin yaralanmasına sebep olan Japonya menşeili şirketin ürünlerinin kullanıldığı toplamda 85 milyon aracın güvenlik sisteminde tehlike olabileceği açıklamaları da yapılmıştı.

Takata sebebiyle müşterilerine en çok mağdur olan şirketlerin başında Japon otomobil üreticisi Honda geliyor. Honda da yarları 605 milyon dolar ödeme yaparak sarmaya çalışıyor.
Takata sebebiyle müşterilerine en çok mağdur olan şirketlerin başında Japon otomobil üreticisi Honda geliyor. Honda da yarları 605 milyon dolar ödeme yaparak sarmaya çalışıyor.

Bu detayların açığa çıkmasıyla birlikte zaten birçok farklı otomobil üreticisi Takata ile iş ortaklığını sonlandırmış; şirkete de yüksek tutarlı çeşitli tazminat davaları açılmıştı. Son olarak Honda cephesinde konuyla alakalı özel bir gelişme yaşandı. Honda, Takata'nın iflas bayrağını çekmesiyle müşterilerine ödeme yapacağı bilgisini verdi. Yani alınan bu kararla birlikte Japon otomobil üreticisi toplamda 605 milyon dolarlık ödeme yaparak otomobillerin sahiplerine açtığı zararın karşılanacağını ifade etti.

Geçtiğimiz dönemlerde Toyota, Mazda ve Subaru da toplamda 553 milyon dolarlık bir ödeme yapmayı taahhüt etmişti. Takata ürünlerinin en fazla kullanıldığı Nissan cephesinden ise konuyla alakalı herhangi bir gelişme yok; dava devam ediyor ve önümüzdeki günlerde Nissan'da da durumların netleşeceğini söyleyebilmek mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >