Honda İngiltere'nin ardından Türkiye'de de şalter mi indiriyor?

Dünyanın dört bir yanına ihraç edilmeyi bekleyen arabalar.
Dünyanın dört bir yanına ihraç edilmeyi bekleyen arabalar.

Otomotiv devi Honda, İngiltere'nin güneybatısındaki üretim tesisini 2022'de kapatacağını duyurdu. Halihazırda 3 bin 500 kişiyle hizmet veren şirketin çalışanlarının işsiz kalması beklenirken, Başbakan Theresa May'in resmi açıklamanın ardından bir değerlendirme yapacağı tahmin ediliyor. Avrupa'daki diğer üretim yeri olan Türkiye hakkında da açıklama yapan Honda, 2021'den itibaren Civic modelinin Türkiye'deki üretimine son vereceğini açıkladı.

Japon otomotiv şirketi Honda'nın İngiltere'deki üretim tesisini kapatma kararı aldığı bildirildi.

İngiliz yayın kurumu BBC'de yer alan haberde, Honda'nın, İngiltere'nin güneybatısındaki Swindon'daki üretim tesisinin 2022'de kapatılmasına karar verdiği belirtildi.

Bir müşteri otomobili inceliyor.
Bir müşteri otomobili inceliyor.

3 bin 500 kişi işsiz kalacak

İktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili Justin Tomlinson'a dayandırılan haberde, üretim tesisinin kapatılmasının yaklaşık 3 bin 500 çalışanın işsiz kalmasına neden olacağı kaydedildi. Başbakan Theresa May'in, Honda'nın resmi açıklamasının ardından değerlendirmede bulunacağı açıklandı.

Ülkenin önde gelen sendikalarından Unite'ın temsilcisi Des Quinn, "İngiltere'de son 20 yıldır otomotiv endüstrisi imalat sanayisinin mücevheri durumundaydı. Şu anda Başbakan May'in sabit tutumu nedeniyle oluşan Brexit kaosunun yarattığı belirsizlikle düşüşte." yorumunu yaptı.

Honda Civic model arabalar çekici ile götürülüyor.
Honda Civic model arabalar çekici ile götürülüyor.

Honda'nın Swindon'daki üretim tesisinde yılda yaklaşık 160 bin Honda Civic model aracın üretimi gerçekleştiriliyor.

Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı Avrupa Birliği (AB) ve ABD'ye ihraç ediliyor.

Honda'nın yeni üretilen otomobilleri, Yokohama limanında ihracat edilmek üzere bekletiliyor.
Honda'nın yeni üretilen otomobilleri, Yokohama limanında ihracat edilmek üzere bekletiliyor.

Basın açıklaması yapacak

Türkiye'den de çekilecek iddiası

Honda'nın basında yer alan haberler üzerine Türkiye operasyonlarına ilişkin önemli açıklama geldi.

Honda, İngiltere'de bulunan fabrikasını 2021 yılında kapatma kararı aldı. 3 bin 500 çalışanın işsiz kalmasına neden olacak bu gelişme sonrası gözler Honda'nın Avrupa'da bulunan diğer fabrikası olan Türkiye'ye çevrilmişti.

Honda, Civic modelini 2021'den itibaren Türkiye'de üretmeyeceğini açıkladı.
Honda, Civic modelini 2021'den itibaren Türkiye'de üretmeyeceğini açıkladı.

Reuters'a konuşan Honda yetkilileri, 2021 yılında Civic modelinin Türkiye'de üretilmeyeceğini, Türkiye'deki operasyonların paydaşlarla yapılan yapıcı görüşmeler neticesinde sürdürüleceğini söyledi.

Honda, Avrupa'daki merkezini İngiltere'de tutmaya devam edecek. İngiltere'deki fabrikanın kapatılma nedenini ise yetkililer, küresel pazarda yaşanan beklenmeyen gelişmelerden kaynaklandığı belirtildi.

"Civic sedan 2021'de Türkiye'de son bulacak"

"Honda Türkiye'den çıkmıyor"

Honda Türkiye Otomobil ve Motosikletten Sorumlu Satış, Pazarlama ve Planlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, "Honda, Türkiye'den çıkmıyor, Türkiye'deki faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor." dedi.

Kılıçer, yaptığı açıklamada, Honda'nın Türkiye’deki faaliyetlerine devam edeceğini belirterek, "Honda, Türkiye’den çıkmıyor. Sektörde yaşanan gelişmeler doğrultusunda önümüzdeki dönemde elektrikli araçların üretimine yoğunlaşacağız. Bu kapsamda üretim kapasitesinin optimize edilmesi ve üretim verimliliğinin artırılması gerekliliğini göz önüne alarak küresel üretim sistemimizi ve kabiliyetimizi tekrar gözden geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Honda İcra Kurulu Başkanı Takahiro Hachigo
Honda İcra Kurulu Başkanı Takahiro Hachigo

Global ölçekte yapılan değerlendirmeler neticesinde, 2021 yılı sonuna doğru Honda'nın Türkiye'de gerçekleştirilen Civic sedan üretimine devam etmeme kararı alındığını anımsatan Kılıçer, "Ancak Türkiye’deki faaliyetlerimizi sürdürecek ve bu süre zarfında paydaşlarımızla yapıcı diyalog içinde olmaya devam edeceğiz. Honda Motor Başkanı Takahiro Hachigo’nun, 19 Şubat'ta Tokyo’da yaptığı basın toplantısında da ifade ettiği gibi Honda, Türkiye’deki faaliyetlerine devam etmeyi planlamaktadır." açıklamasını yaptı.

"Türkiye'de otomobil satışında etkileyici sonuçlar elde ettik"

Kılıçer, Honda’nın Civic sedan modeli üretimini durdurma kararının Türkiye’nin ekonomik durumuyla hiçbir ilgisi olmadığını vurgulayarak, Honda'nın, 20 yıldan uzun bir süredir Türkiye'de otomobil ürettiğini ve son birkaç yılda otomobil satışında gayet etkileyici sonuçlar elde etiğini dile getirdi.

Planlı üretimin 2021 yılı sonlarına kadar süreceğinden bu tarihe kadar çalışanlarla yola devam edeceğini ifade eden Kılıçer, "Honda’nın tüm faaliyetlerinin temelinde yatan 'bireye saygı' felsefesi doğrultusunda aldığımız kararlar ve bu kararların olası etkileri konusunda son derece şeffaf bir yaklaşım sergileyeceğiz." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >