Huawei gözaltı kriziyle sallandı: 'Casusluk iddiası'

Huawei, 'casusluk' kriziyle sallanıyor.

Çinli teknoloji devi Huawei’nin üst düzey yöneticilerinden biri ve yerel bir şirketin eski çalışanı gözaltına alındı. Huawei yöneticisi için iddia edilen suç casusluk. Şirket bilgilerini sızdırmakla suçlanan isme dair dava süreci merakla bekleniyor…

Polonya’da faaliyet gösteren devlet televizyonu TVP tarafından İç Güvenlik Ajansı’na dayandırılan bilgiler, Çinli Huawei’nin yalnızca ‘Veicing V’ olarak açıklanan bir yöneticisinin geçmişte gizli servis adına da çalışan Polonya vatandaşı bir kişi olduğunu ortaya koyuyor. Çin Devleti adına casusluk yapmak suçlamasıyla karşı karşıya kalan yöneticinin tüm geçmişi, ilişkileri ve tutumları baştan aşağı incelenmeye başlandı.

Huawei'nin Polonya'da çalışma süreçleri de davadan etkilenecek gibi duruyor.
Huawei'nin Polonya'da çalışma süreçleri de davadan etkilenecek gibi duruyor.

Polonya güvenlik ekiplerinin, Huawei’nin yerel iletişim sağlayıcısı konumunda bulunan Orange Polska şirketinin Varşova'daki bürolarını aradığı, belgelere ve elektronik verilere el koyduğu da belirtiliyor. Gözaltına alınan Huawei'nin yöneticisi ve diğer yerel şirket çalışanının evlerinde de arama yapılırken, Polonya özel servisinin yöneticilerinden Maciej Wasik, gözaltıların uzun süren bir soruşturmanın neticesi olduğunu belirterek, ‘her iki kişinin de Polonya'ya karşı casusluk faaliyetleri yürüttüklerini’ söyledi.

Mahkeme sürecinin sonucu merakla bekleniyor.
Mahkeme sürecinin sonucu merakla bekleniyor.

10 yıla kadar hapis cezası konuşuluyor

Polonya Devlet TelevizyonuTVP, masum olduklarını iddia eden Çinli yönetici ve Polonya vatandaşının ifade vermeyi reddettiğini, suçlu bulunmaları halinde 10 yıla kadar hapse mahkum edilebileceklerini duyurdu.

Huawei'nin Çin'deki merkezi ise durumun soruşturulduğu açıklamasını yaptı. Açıklamada, ‘Huawei'nin faaliyet gösterdiği ülkelerdeki düzenlemelere ve tüm yasalara uyduğu, çalışanlarından da bunu talep ettiği’ ifadesine yer verildi. Çin'in Varşova Büyükelçiliğ'inden bir yetkili de Pekin yönetiminin konuya çok önem verdiğini, Çinli temsilcilerin Polonya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek meseleyi ele aldıklarını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >