Hükümetler, Facebook'u köşeye sıkıştırıyor

Özellikle son dönemlerde yaşanan terör saldırıları sonrasında hükümetler Facebook'tan daha fazla bilgi istemeye başladı.

Dünya genelinde birçok farklı bölgede yaşanan terör saldırıları, ülkeleri yeni önlemler almaya zorluyor. Elbette 'siber güvenlik' de bunlar arasında yer alıyor. Devlet nezdinde önemli mecralarda kullanılan tüm bilgisayarlar; tabletler ve akıllı telefonlar, casus yazılımlara karşı korumaya alınıyor. Üstelik sunucu ve tabanlı uygulamalarda konusunda da kapsamlı çalışmalar var.

Bunlara ek olarak hükümetler sosyal mecralardan zaman zaman çeşitli taleplerde bulunabiliyor. Yani Facebook başta olmak üzere Twitter ve WhatsApp gibi önemli mecralardan güvenlik ve yasa ihlalleri gerekçe gösterilerek bilgi istenebiliyor. Yapılan son açıklamaya göre Facebook'a gelen bu talepler, geçen seneye oranla %27 artmış durumda. Rapora göre en yüksek talep %13 ile Amerikan kolluk kuvvetlerinden gelmiş. Geçtiğimiz sene toplamda 48.000 talep alan Facebook, sayının bu yıl 60.000'e çıktığını ifade ediyor.

En dikkat çekici detaylardan birisi ise kanun ihlalleri sebebiyle istenen kısıtlama talepleri. Facebook tarafında bununla ilgili çok ciddi bir azalma söz konusu. Hatta geçen yılın ikinci yarısından itibaren bu taleplerin %83 oranında azaldığı belirtiliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >