İç fıstığın kilosu 55 liradan 122 liraya çıktı

Fıstığın kilosu 55 liradan 122 liraya çıktı
Fıstığın kilosu 55 liradan 122 liraya çıktı

2017 yılında fıstıkta beklenen rekolte olmayınca stokçular devreye girdi. Stokçuların, ellerindeki mahsulü piyasaya sürmeyerek 55 lira olan iç fıstığın kilogram fiyatının 122 liraya kadar yükselttiği belirtilirken müdahale edilmezse baklava yemek imkansız hale gelecek.

Fıstık fiyatlarını artmasının ardından Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, stokçuların, ellerindeki mahsulü piyasaya sürmeyerek iç fıstığın kilogram fiyatını 122 liraya kadar yükselttiğini, mahsul zamanı kilogramı 55-58 lira olan iç fıstığın, şu anda 122 liraya kadar çıktığını belirterek, "Eğer müdahale edilmezse fıstık stokçuları yüzünden vatandaş baklava yiyemeyecek" dedi.

Kademeli olarak yükseltiliyor

Yıldırım yaptığı açıklamada, önceki yıl fıstıkta beklenilen rekolte olmadığını ancak kıtlık da çekilmediğini, fıstık tüccarlarının, üreticinin elindeki ürünü aldıktan sonra fiyatları kademeli olarak yükselttiğini söyledi.

55 liradan 115 liraya yükseldi

Baklava yapımında kullanılan iç fıstığın kilogram fiyatının 2016'da hasattan sonra 55-60 liradan kademeli olarak 115 liraya yükseltildiğini aktaran Yıldırım, fıstığın 2 yılda bir mahsul vermesi nedeniyle geçen yıl da istenilen miktarda ürün olmadığını kaydetti.

Karaborsacıların elinde

Yıldırım, "Geçen yıl istenilen miktarda olmadı. Bunun nedeni fıstığın bir yıl olup bir yıl olmaması... Bunu fırsat bilen stokçular, üretim zamanı indirdikleri fiyatları tekrar yükselttiler. Bu konuyu sorduğumuzda 'Üreticiler para kazanmasın mı?' diyorlar. Şu an üretici kazanmıyor ki... Köylünün, çiftçinin elinde fıstık yok ki... Bütün fıstık stokçuların, karaborsacıların elinde... Üreticinin elindeki fıstık bittikten sonra fiyatları yükselttiler" ifadelerini kullandı.

Millet baklava alamayacak

Fıstık fiyatlarındaki artış sonucu baklava fiyatlarının da yükseldiğini belirten Yıldırım, "Daha da artarsa millet baklava alamayacak." dedi.

Yıldırım, gelecek yıl fıstığın bol olacağını ve ağustos ayından itibaren fıstık fiyatlarının neredeyse yarı yarıya düşeceğini iddia ederek, "Fiyatlar düşecek, üreticinin elindeki ürünler alınacak. Sonra stokçular, karaborsacılar tekrar fiyatı yükseltecek. Halk yine mağdur olacak." ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >