İçişleri Bakanı Soylu sel bölgesinde: Gördüğüm en ağır sel felaketi

Sel felaketinden bir görüntü
Sel felaketinden bir görüntü

Batı Karadeniz'deki sel felaketinin ardından bölgeye intikal eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bölgedeki incelemelerine devam ediyor. 27 kişinin hayatını kaybettiği afetin büyüklüğüyle ilgili konuşan Bakan Soylu sesi titreyerek, "Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli'de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, selin yıktığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde açıklamalarda bulundu. Toplamda 27 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bölgede çok sayıda ev ve araç da hasar gördü. Yıkımın büyük olduğu sel bölgelerinde çalışmalar tüm hızıyla devam ederken, Bakan Süleyman Soylu ve Murat Kurum kameralar karşısına geçti.

Bakan Soylu, evlerdeki arama faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek, "Bozkurt ilçesindeki sel felaketinde bu gece arama kurtarma ekiplerimiz tüm evlerde hem ses yöntemiyle hem arama tarama yöntemiyle çalışmalarına devam ediyorlar" dedi.


"HES patladı iddiası doğru değil"

Hidroelektrik Santrali'nin patladığı iddialarıyla ilgili de konuşan Soylu, "Bir patlama söz konusu değil, çünkü patlayabilecek bir şey yok, böyle bir haznesi olan veya baraj tutulumu olan mekanizması yok buranın" açıklamasında bulundu.

"Dereli'deki durumdan 5 kat daha vahim"

Konuşmasının devamında sesi titrediği görülen Bakan Soylu, Kastamonu'daki durumun Giresun Dereli'deki sel felaketinden daha büyük olduğunu ifade ederek, "Buradaki tabloyu gördüğüm an hakikaten hem etkilendiğimi hem de bir kıyas olarak o saatten bu saate kadar hep arama kurtarma çalışmaları yaptık ve kendi zihnimde 5 Dereli gibi bir rakam çıkardığımı söyleyebilirim. Dereli'de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli bir süreç var burada. Etki alanı geniş, aynı zamanda vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı risk yüksek" sözlerini kullandı.


Bakan Soylu'nun açıklamalarının devamı şu şekilde:

Rize, Arhavi, ondan önce Dereli'de sel felaketleriyle karşı karşıya kaldık. Ama benim gördüğüm en ağır sel felaketi burada. Şu ana kadar hem etkililik alanı hem de şiddeti açısından.

"İlçe ikiye bölündü"

Bu kurtarmalarda çocuk, yaşlı, sedyeye bağlı hasta var; burada aileler, bebekler var. Akşam saat 8'e kadar arama kurtarma çalışmaları devam etti. Bozkurt'ta arama kurtarma çalışmalarında sona geldik diyebilmem mümkün ama arama kurtarma ekiplerimiz bu gece çalışmalarına devam ediyorlar.

Bu ilçe ikiye bölündü. İlçenin diğer tarafıyla bu tarafındaki ilişki, iletişim, ulaşım bu sabah saat 4-5'e kadar yokmuş zaten. İki ayrı alanda iki ayrı çalışma gerçekleştiriliyor. Altyapı hasarları çok, esnafımızın karşı karşıya kalmış olduğu hasar çok, vatandaşımızın etkilenmesi çok.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >