ICYF Başkanı Taha Ayhan'dan girişimci gençlere 'Karabağ' daveti

Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi'nde genç girişimciler Karabağ'a yatırım yapmaya davet edildi
Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi'nde genç girişimciler Karabağ'a yatırım yapmaya davet edildi

İslam İşbirliği Gençlik Forumu'nun (ICYF) Bakü'de düzenlediği Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi'nde açıklamalarda bulunan ICYF Başkanı Taha Ayhan, Karabağ'ın yatırım potansiyeline dikkati çekerek; genç girişimcileri bölgeye davet etti. Ayhan ayrıca mayınlı arazi için geliştirilen 'insansız' traktör ile 5 bin dönümün tarıma nasıl uygun hale getirildiğini anlattı.

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ve Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Ajansı (KOBİA) tarafınca düzenlenen 'Azerbaycan Yatırım ve Kültür Zirvesi' Bakü’de gerçekleştirildi.

GZT Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer'in de takip ettiği zirvede basın mensuplarıyla bir araya gelen ICYF Başkanı Taha Ayhan, Karabağ'ın yeniden inşasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Ayhan, Karabağ zaferinin kalıcı hale getirilmesindeki temel amacın gençlerin burada etkin rol oynaması olduğunu vurguladı.

"İnsansız traktörlerle mayınlar temizlendi"

Zirve kapsamında genç girişimci ve sermaye sahipleri bir araya getirilirken; 32 ülkeden 50 girişimci ile bilişim yatırımı planlayan 46 ülkeden yatırımcılar buluştu.

Ayhan, bölgede genç bir girişimci ile tarım firmasının buluştuğu projenin detaylarını da paylaştı. Karabağ'da zafer sonrası tarım için büyük bir arazi belirleniyor. Burası Ermenistan tarafından mayınla doldurulmuş durumda ve adım atmak neredeyse mümkün değil. Azerbaycan’ın mayın haritalarını istemiş olmasına rağmen yanıt alamamış olması bölgede hareket etmeyi imkansız kılıyordu. Türk firma ve genç girişimci birlikte Ar-Ge faaliyetine imza atıyor. Buna göre eski traktörler alınıyor ve uzaktan kumanda edilebilecek bir şekilde insansız hale getiriliyor.

ICYF Başkanı Taha Ayhan
ICYF Başkanı Taha Ayhan

Bölgeyi ziyaret eden Ayhan, "Bir girişimci tesis yaptı. 5 bin dönümü kendi yaptığı mayın temizleme aracıyla temizlemiş. 3 bin küsürden fazla mayın bulmuş. hayvancılık ve tarıma açılmış. Hedef 500 bine çıkarmak. Karabağ'da gençlerin üstlenebileceği rol bu örnekte ortaya çıkıyor. Amacımız genç odaklı yatırım eko sistemi kurmak" ifadelerini kullandı.

"Zengezur Koridoru Türk dünyasının birleşmesi için önemli"

Karabağ zaferi sonrasında gündeme gelen ve Türkiye ile Azerbaycan’ı birleştirecek olan ve GZT'nin de sık sık gündeme taşıdığı Zengezur Koridoru’na işaret eden Ayhan, “Böylece Türk dünyası birleşmiş olacak. Kazakistan’dan çıkan bir yük treni İstanbul’a dek bu güzergahta kesintisiz gelebilecek. Bu entegrasyonu sağlayabilirsek orada yaşanacak insan, mal ve enerji hareketliliği bölgeyi başka bir sınıfa çıkaracak, başka bir seviyeye yükseltecek” dedi.

Yatırımcı gençlere davet

Basın mensuplarıyla görüşmesi sırasında Karabağ’daki finansal potansiyele de vurgu yapan Ayhan, Azerbaycan ile mevcut ekonominin iki-üç katının Karabağ'dan elde edilebileceğini ve burada gençler için ciddi fırsatların olacağını paylaştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >