IDC'ye göre koronavirüs nedeniyle bilgisayar satışları yükselişe geçti

PC satışları
PC satışları

Koronavirüs pandemisi nedeniyle evlerden çalışma sürecinin artması yeni bilgisayar ihtiyacı doğurdu.

IDC ve Gartner'ın yeni raporları, 2020'nin ikinci çeyreğindeki satışların önemli oranda arttığını gösteriyor.

Dünya genelinde koronavirüs vakalarının ve can kayıplarının tepe seviyesine ulaştığı Mart - Nisan - Mayısdöneminde buna bağlı olarak sıkı denetimler de getirildi. Böylece aslında dünya genelinde birçok farklı ülke sokağa çıkma yasağı uygulayarak önlemleri artırdı.

Pandemi etkisiyle birlikte bilgisayar satışlarında önemli bir artış raporlandı.
Pandemi etkisiyle birlikte bilgisayar satışlarında önemli bir artış raporlandı.

Ancak son 1-2 aylık süreçte 'normalleşme' kapsamında farklı bölgelerde esnetmeler başladı.

Yani en azından tedbirlere sıkı sıkıya uyarak sokaklarda dolaşmak; alışveriş yapmak ve 'yeni normale' alışmak için izin verildi.

Teknoloji özelinde bakıldığında fabrikalar açılmadığı; AR-GE merkezleriçalışmadığı ve üretimyapılamadığı için aslında yeni ürünlerin piyasaya çıkış tarihleri ertelendi.

Evet; şirketlerin hemen hepsi konferansları ve etkinlikleri internete taşıdı. Ama ofislerde gerçekleştirilmesi zorunlu olan görevler yerine getirilemedi.

Geçen seneye oranla %11.2'lik artış var.

Bilgisayar endüstrisine bakıldığında ise Gartner ya da IDC'nin yeni yayınladığı raporlar, bilgisayar satışlarının önemli oranda arttığını gösteriyor. Yani aslına bakılırsa 2020'nin ilk çeyreğine göre ikinci çeyrekteki rakamların artışı net biçimde görülebiliyor. IDC raporuna göre bu dönemde toplamda 72.3 milyon PC satılmış ve bir önceki yılın aynı dönemine göre %11.2'lik fark var.

IDC'nin yeni raporu 2020'nin ikinci çeyreğindeki yükselişi net bir şekilde gösteriyor.
IDC'nin yeni raporu 2020'nin ikinci çeyreğindeki yükselişi net bir şekilde gösteriyor.

Peki ne oldu da satışlar bu derece arttı? PC satışlarının artmasının nedeni pandemi. Özellikle evden çalışma sistemine geçiş yapılmış olması yeni bilgisayar ihtiyacı doğurdu. Durum böyle olunca bilgisayar satışlarında ciddi bir yükseliş yaşandı. IDC'nin Başkan Yardımcısı Linn Huang ise Temmuz'da da bu yükselişim devam edebileceğinin altını çizdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >