İlaç yerine tek bir aşı ile iyileşmek mümkün: 24 Nisan Aşı Haftası

İlaç yerine tek bir aşı ile iyileşmek mümkün: 24 Nisan Aşı Haftası​
İlaç yerine tek bir aşı ile iyileşmek mümkün: 24 Nisan Aşı Haftası​

Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 2005 yılından bu yana düzenlenen Aşı Haftası'nda tek amaç; aşılamanın desteklenmesini savunmak.

24 Nisan 2018, bu yıl 13.'sü düzenlenecek olan Aşı Haftası'nın başlangıç tarihi olma özelliği taşıyor. Özellikle çocuklar için büyük bir korku simgesi olan aşının, bizler üzerindeki olumlu etkisi ilaçlardan oldukça fazla. Peki ya aşı tam olarak nedir?

Kısaca aşı nedir ve hangi durumlarda uygulanır?
Vücuda önceden belli maddeler (canlı mikrop, ölü mikrop, mikrop antijenleri gibi) vererek, belli hastalıklara karşı özel dayanıklılık durumu geliştirmesini sağlama durumudur. Aşı, hastalık aşamasında ya da hastalık vücuduna ulaşmış olan kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma mekanizması geliştirir. Bu durum, gerçek mikropla karşılaşıldığında da aynı yöntemi oluşturur ve kişi hastalığa yakalanmaz.
Kısaca aşı nedir ve hangi durumlarda uygulanır? Vücuda önceden belli maddeler (canlı mikrop, ölü mikrop, mikrop antijenleri gibi) vererek, belli hastalıklara karşı özel dayanıklılık durumu geliştirmesini sağlama durumudur. Aşı, hastalık aşamasında ya da hastalık vücuduna ulaşmış olan kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma mekanizması geliştirir. Bu durum, gerçek mikropla karşılaşıldığında da aynı yöntemi oluşturur ve kişi hastalığa yakalanmaz.
Aşıların bileşimi tam olarak nasıldır?
Aşı; bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalardan ya da bunların ürettiği zehirlerden yapılır. Üç çeşit şeklinde görülen bu aşılar ve kullanım şekilleri şöyledir: Canlı aşılar olarak tanımlanan aşılar, çiçek aşısının inek hastalığının etkeni gibi zararsız mikroorganizmalarda kullanılır.
Ölü mikropların kullandığı aşılar ise, kolera ve boğmaca hastalıklarında kullanılan aşılardır. Bir de mikropların ürettiği zehirleri içeren aşılar bulunmaktadır. Bu aşılar ise, hastalık yapıcı nitelikleri yok eder. Isı ya da formol gibi kimyasal maddeler kullanarak, etkisini ortadan kaldırır.
Aşıların bileşimi tam olarak nasıldır? Aşı; bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalardan ya da bunların ürettiği zehirlerden yapılır. Üç çeşit şeklinde görülen bu aşılar ve kullanım şekilleri şöyledir: Canlı aşılar olarak tanımlanan aşılar, çiçek aşısının inek hastalığının etkeni gibi zararsız mikroorganizmalarda kullanılır. Ölü mikropların kullandığı aşılar ise, kolera ve boğmaca hastalıklarında kullanılan aşılardır. Bir de mikropların ürettiği zehirleri içeren aşılar bulunmaktadır. Bu aşılar ise, hastalık yapıcı nitelikleri yok eder. Isı ya da formol gibi kimyasal maddeler kullanarak, etkisini ortadan kaldırır.
Aşı Haftası fikri nasıl ortaya çıkmıştır?
Dünya Sağlık Örgütü, 2005 yılında akıllarda yer eden aşı algısını değiştirmek için bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmaya göre, aşılamanın desteklenmesi savunulacaktı. Bu amaçla 2005 yılından itibaren "Aşı Haftası" olayını başlatmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalara Türkiye'nin katılımı ise ancak 7.'si düzenlenen 2013 Avrupa Aşı Haftası'nı bulabilmiştir.
Aşı Haftası fikri nasıl ortaya çıkmıştır? Dünya Sağlık Örgütü, 2005 yılında akıllarda yer eden aşı algısını değiştirmek için bir çalışmaya imza attı. Bu çalışmaya göre, aşılamanın desteklenmesi savunulacaktı. Bu amaçla 2005 yılından itibaren "Aşı Haftası" olayını başlatmıştır. Bu kapsamda yapılan çalışmalara Türkiye'nin katılımı ise ancak 7.'si düzenlenen 2013 Avrupa Aşı Haftası'nı bulabilmiştir.
Aşı Haftası, 24 - 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Aşı Haftası, 24 - 30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >