İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook yolun sonuna geldi

Arşiv
Arşiv

Dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden İngiliz tur operatörü Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç çıkmayınca resmen iflas etti.

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu CAA, İngiliz tur operatörü Thomas Cook'un "ticari faaliyetlerine son verdiğini" duyurdu.

178 yıllık şirketin batışı, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok yere, Thomas Cook ile tatile giden İngiliz vatandaşlarının ülkeye geri getirilmesi için, barış dönemlerindeki en büyük geri dönüş operasyonlarından birini başlattı.

Şirketin 600 bin müşterisinin rezervasyonu iptal olurken, İngiliz hükümeti "barış dönemlerindeki en büyük geri dönüş operasyonlarından biri" olarak tanımladığı yurtdışında bulunan 150 bin İngiliz tatilciyi ülkeye getirme operasyonunu başlattı. Operasyonun iki hafta sürmesi bekleniyor.

 İngiliz seyahat firması Thomas Cook iflas etti.
İngiliz seyahat firması Thomas Cook iflas etti.

"Operation Matterhorn" adı verilen operasyonla dünden itibaren tatil noktalarına boş uçaklar gönderilmeye başlanmıştı.

Twitter hesabı üzerinden Thomas Coook müşterilerine gelişmeler hakkında duyuruda bulunan İngiliz Sivil Havacılık Kurumu (CAA) yaptığı paylaşımda, şirketin borsadaki işlemlerine son verildiğini, şirkete bağlı dört havayolunun seferlerini durduğunu ve 16 ülkedeki 21 bin çalışanının işine son verileceğini duyurdu.

CAA'den yapılan açıklamada "Thomas Cook ile yapılan, uçuşlar ve oteller de dahil tüm rezervasyonlar iptal edildi. Bu kadar uzun bir tarihe sahip bir şirketin faaliyetlerin son vermesi müşterileri ve çalışanları için üzücü ve düşüncelerimiz bu haberden etkilenenlerle birlikte" denildi.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, şirketin batışının "çalışanları ve tatilciler için üzücü bir haber olduğunu" söylerken, tatilcilere insanları evlerine getirmekle görevli şirket çalışanlarına anlayışlı davranma" çağrısı yaptı.

Shapps, hükümetin ve CAA'nin bunun için onlarca uçak kiraladığını, uçuşların bugünden itibaren başlayacağını ve detayların belli olduğunda duyurulacağını belirtti .

Ülke dışındakilere tatillerini kısa kesmemeleri ve dönüş uçuşu bilgilerini internette kontrol etmeden havaalanlarına gitmemeleri çağrısı da yapıldı.

Pazar günü ek para arandı

Şirket Pazar günü boyunca ek para aradı; ancak başarı sağlanamadı. Thomas Cook, hükümetten de yardım istedi ve muhalefetteki İşçi Partisi ve sendikalar da bu isteğe destek verdi.

Ancak İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, "stratejik bir ulusal çıkar söz konusu olmadığı sürece hükümetin devreye girmeyeceğini" söyledi.

Thomas Cook, şirketin durumundan Türkiye gibi tatil noktalarında uzayan siyasi belirsizlik, İngiltere'de yaz aylarının normalden sıcak geçmesi ve müşterilerin Brexit nedeniyle rezervasyonlarını geciktirmesini sorumlu tutmuştu.

Ancak şirket, internette faaliyet gösteren tur operatörleri ve ucuz bilet uçak şirketleriyle de sıkı bir rekabet içindeydi.

Buna ek olarak, birçok tatilci artık tur operatörü kullanmıyor ve kendi tatillerini ayarlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >