İngiltere, ABD ve İsrail’in İran’a müdahalesine katılmayı değerlendiriyor

İngiltere, ABD ve İsrail’in İran’a müdahalesine katılmayı değerlendiriyor
İngiltere, ABD ve İsrail’in İran’a müdahalesine katılmayı değerlendiriyor

İngiltere, ABD'nin İran'a askeri operasyon düzenlemesi halinde İsrail ile birlikte çatışmaya katılma ihtimalini değerlendiriyor. Hükümet içinde Cobra kriz komitesi acil toplantılar düzenlerken, Diego Garcia ve Kıbrıs’taki üslerin kullanımı gündemde.

İngiltere, Ortadoğu'da tırmanan gerilimin ardından İran’a yönelik olası bir askeri operasyonda ABD ve İsrail’in yanında yer alma seçeneğini masaya yatırdı. The Times’ın aktardığına göre, hükümet içinde bu senaryoya ilişkin acil değerlendirmeler yapılıyor. Başbakan Keir Starmer, Cobra kriz komitesini toplarken, İngiltere’nin Diego Garcia ve Kıbrıs’taki üslerini ABD’ye açıp açmaması gerektiği konusunda karar arayışında.

Olası askeri katkı seçenekleri

İngiltere'nin doğrudan çatışmaya katılmasa bile, ABD uçaklarına yakıt ikmali, hava sahası desteği ya da üs kullanımı gibi lojistik katkılar sunabileceği belirtiliyor. Özellikle Diego Garcia’daki ABD bombardıman uçaklarının İran’a yönelik bir saldırı için bu desteğe ihtiyaç duyabileceği ifade ediliyor.

Hukuki çekinceler

Ancak operasyonun yasal zemini konusunda hükümet içinde çekinceler var. Başsavcı Lord Hermer’in, İran’a yönelik olası bir saldırının Birleşmiş Milletler onayı olmaksızın hukuki meşruiyet taşıyıp taşımayacağı konusunda tereddütlerini dile getirdiği bildirildi.

Starmer hükümeti dengede

Başbakan Starmer, diplomatik yolları ön planda tutmak istese de, İngiltere’nin İsrail’in kendini savunma hakkına destek verdiği yönündeki tavrını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı David Lammy'nin, bu hafta ABD’ye giderek konuyu mevkidaşlarıyla görüşmesi bekleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >