İngiltere onayladı: Otomobiller akıllı telefonlar üzerinden park edilebilecek

Akıllı telefon uzaktan park
Akıllı telefon uzaktan park

İngiltere, akıllı telefonlarla otomobillerin park edilmesini sağlayan teknolojiye izin verdi. Gelecek aydan itibaren sürücüler zorlu noktalarda araçları akıllı telefonların yardımıyla kontrol edebilecek. Tabii belirli şartlarla... Detaylar haberimizde:

Otomobillerle akıllı telefonlar arasındaki bağı daha kuvvetli hale getirmek isteyen şirketler de harekete geçmiş durumda.Üstelik bu projeler devletlerden tam destek görüyor. Son olarak İngiltere, otomobillerin akıllı telefonlar üzerinden kontrol edilmesini sağlayan teknolojiyi onayladı. Peki bu ne anlama geliyor? İngiltere Ulaştırma Bakanlığı, yapılan açıklamada kumandalı park sisteminin kanunlara uygun hale getirildiğini ve gelecek aydan itibaren araçların akıllı telefonlarla park edilebileceğini bildirdi.

Bu sistem şu anda Mercedes'in 2016 model E-Class modellerinde mevcut.
Bu sistem şu anda Mercedes'in 2016 model E-Class modellerinde mevcut.

Otomobilleri uzaktan park imkanı

Otomobilleri akıllı telefonlar üzerinden kontrol etmek çok da yabancı bir kavram değil. Zira birçok farklı şirket akıllı telefon ve otomobiller arasında köprü oluşturan bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Amaç, özellikle dar alanlara park etmekte zorlanan ve maddi hasarlı kazalara yol açan kişilere kolaylık sağlamak. Tabii bu teknolojinin belirli kuralları da var. Şu anda yürürlükteki kanunlara göre sürücüler araç içindeyken mobil cihazla otomobillerini kontrol edemez. Üstelik uzaktan kontrolde akıllı telefon (sürücü) ile otomobil arasında 6 metre olması gerekiyor.

Tabii bu sistemin nasıl çalıştığını merak eden çok fazla kişi var. Şöyle ki; temelde otomobillere yerleştirilen sensörler, çevreye dair oldukça fazla veri topluyor. Sensörler yardımıyla çevredeki nesneler analiz ediliyor ve otomobilin uzaktan park işlemi mümkün hale geliyor. Son yıllarda karşımıza fazlasıyla çıkan bu sensörlerin üretimi 2007 - 2014 yılları arasında 2007 öncesine oranla 1000 kat artmış durumda. Dolayısıyla bu tip sensörleri kullanan araç sayısının her geçen gün arttığını söylemek mümkün.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >