İngiltere’yi bir dönem uykusuz bırakan katil: Karındeşen Jack

arşiv
arşiv

Karındeşen Jack kimilerine göre, İngiliz yetkilileri küçük düşürmek için Rusya’dan gönderilen bir doktor, kimilerine göre Londralı kaçık bir ebe, kimilerine göreyse et kesme maharetini sokak kadınları üzerinde denemeye karar veren sapık bir kasap… Ortaya birçok iddia atılsa da Jack the Ripper yani Karındeşen Jack’in tam olarak kim olduğu aydınlatılamamıştır. İşte hiçbir zaman yakalanamayan Karındeşen Jack'e dair merak edilenler…

İşlediği 5 cinayetin ardından ortadan kaybolan, hiçbir zaman bulunamayan Karındeşen Jack'e dair merak edilenleri sizler için derledik...

Dehşet, 31 Ağustos 1888’de sabahın erken saatlerinde başladı. Londra’nın doğusundaki Whitechapel bölgesindeki, ıssız ve loş bir sokakta yürüyen hamal George Cross, muşambaya sarılı bir şeye çarptı. Yakından bakınca, bu yığının parçalanmış bir kadın vücudu olduğunu fark etti. Kadının 42 yaşındaki Mary Ann Nicholls adında bir hayat kadını olduğu ortaya çıktı. Ann’in gırtlağı kesilip karnı deşilmişti ve vücudunun her yerinde bıçak yaraları vardı. Mary Ann cinayetini ilginç kılan şey ölü bulunmasından ziyade, korkunç öldürülme yöntemiydi. Katil, kadının boğazını iki bıçak vuruşuyla kesmiş, karnını açıp iç organları da çıkararak kadının vücudunu paramparça etmişti. Cinayetin korkunçluğu ve katilin bütün bunları yapabilecek soğukkanlılığa sahip olması, polisi dehşete düşürmüştü.
Dehşet, 31 Ağustos 1888’de sabahın erken saatlerinde başladı. Londra’nın doğusundaki Whitechapel bölgesindeki, ıssız ve loş bir sokakta yürüyen hamal George Cross, muşambaya sarılı bir şeye çarptı. Yakından bakınca, bu yığının parçalanmış bir kadın vücudu olduğunu fark etti. Kadının 42 yaşındaki Mary Ann Nicholls adında bir hayat kadını olduğu ortaya çıktı. Ann’in gırtlağı kesilip karnı deşilmişti ve vücudunun her yerinde bıçak yaraları vardı. Mary Ann cinayetini ilginç kılan şey ölü bulunmasından ziyade, korkunç öldürülme yöntemiydi. Katil, kadının boğazını iki bıçak vuruşuyla kesmiş, karnını açıp iç organları da çıkararak kadının vücudunu paramparça etmişti. Cinayetin korkunçluğu ve katilin bütün bunları yapabilecek soğukkanlılığa sahip olması, polisi dehşete düşürmüştü.
Nicholls cinayetinden bir hafta sonra, ilk cinayet mahallinden 800 metre uzaklıkta, pansiyon olarak kullanılan bir binanın arkasında, yetersiz beslenme ve veremden muzdarip  47 yaşında bir hayat kadını olan Annie Chapman’ın parçalanmış cesedi bulundu. Chapman’ın kafası neredeyse vücudundan kopmuştu, katil tüm boyun adalelerini kesmişti ve  omuriliği de koparmıştı. Ayrıca zavallı kadının iç organları da karnından dışarı çıkarılmıştı.

  
Katilin kim olduğuna dair öldürülen kadının yakınlarının ve polisin en ufak bilgisi yoktu, polisin cinayete dair araştırmalarından bir sonuç çıkmamıştı.  Korkunç cinayetten birkaç hafta sonra Metropolitan Polisi kışkırtıcı bir mektup aldı. Mektup suçlu olduğunu söyleyen bir şahıs tarafından kaleme alınmış ve takma bir isimle imzalanmıştı. Bundan böyle  Whitechapel kasabı, Karındeşen Jack adıyla anılacaktı.
Nicholls cinayetinden bir hafta sonra, ilk cinayet mahallinden 800 metre uzaklıkta, pansiyon olarak kullanılan bir binanın arkasında, yetersiz beslenme ve veremden muzdarip 47 yaşında bir hayat kadını olan Annie Chapman’ın parçalanmış cesedi bulundu. Chapman’ın kafası neredeyse vücudundan kopmuştu, katil tüm boyun adalelerini kesmişti ve omuriliği de koparmıştı. Ayrıca zavallı kadının iç organları da karnından dışarı çıkarılmıştı. Katilin kim olduğuna dair öldürülen kadının yakınlarının ve polisin en ufak bilgisi yoktu, polisin cinayete dair araştırmalarından bir sonuç çıkmamıştı. Korkunç cinayetten birkaç hafta sonra Metropolitan Polisi kışkırtıcı bir mektup aldı. Mektup suçlu olduğunu söyleyen bir şahıs tarafından kaleme alınmış ve takma bir isimle imzalanmıştı. Bundan böyle Whitechapel kasabı, Karındeşen Jack adıyla anılacaktı.
Polisin mektubu almasından iki gün sonra katil, Elizabeth Stride adında İsveçli bir hayat kadınının boğazını kesti. Kurban üzerinde tasarladığı diğer korkunç şeyleri yapamadan yaklaşan bir arabanın sesiyle işini yarım bırakmak zorunda kaldı. 

  
Oradan hızla uzaklaşan Karındeşen Jack, kaldırımda sızmış bir şekilde bulunduğundan karakola götürülerek kendine gelinceye kadar orada tutulan Catherine Eddowes adında kadını karakoldan çıkar çıkmaz yakaladı, ıssız bir yere  götürdü ve orada boğazını kesti, bağırsaklarını dışarı çıkarttı ve sol böbreğini alarak oradan uzaklaştı.

  
Bu dönemde Karındeşen Jack, ismi adıyla yazılmış mektuplar gazeteler ve polislere ardı ardına yollanıyordu. Mektup yazan kişi ya da kişiler, cinayetlerin nasıl işlendiğini ayrıntılı olarak anlatıyordu. Mektuplarda kendisini Karındeşen Jack olarak tanıtan kişinin gazetelerde kendisine dair çıkan haberlere çok güldüğü, yakalanmasının mümkün olmadığı, cinayetlerin devam edeceği yönündeki ifadeler İngiltere halkını ürpertiyordu.

  
Mektupları inceleyen polisler, kendisini Karındeşen Jack olarak tanıtan katilin eğitim Seviyesinin düşük biri olduğuna kanaat getirmişti.
Polisin mektubu almasından iki gün sonra katil, Elizabeth Stride adında İsveçli bir hayat kadınının boğazını kesti. Kurban üzerinde tasarladığı diğer korkunç şeyleri yapamadan yaklaşan bir arabanın sesiyle işini yarım bırakmak zorunda kaldı. Oradan hızla uzaklaşan Karındeşen Jack, kaldırımda sızmış bir şekilde bulunduğundan karakola götürülerek kendine gelinceye kadar orada tutulan Catherine Eddowes adında kadını karakoldan çıkar çıkmaz yakaladı, ıssız bir yere götürdü ve orada boğazını kesti, bağırsaklarını dışarı çıkarttı ve sol böbreğini alarak oradan uzaklaştı. Bu dönemde Karındeşen Jack, ismi adıyla yazılmış mektuplar gazeteler ve polislere ardı ardına yollanıyordu. Mektup yazan kişi ya da kişiler, cinayetlerin nasıl işlendiğini ayrıntılı olarak anlatıyordu. Mektuplarda kendisini Karındeşen Jack olarak tanıtan kişinin gazetelerde kendisine dair çıkan haberlere çok güldüğü, yakalanmasının mümkün olmadığı, cinayetlerin devam edeceği yönündeki ifadeler İngiltere halkını ürpertiyordu. Mektupları inceleyen polisler, kendisini Karındeşen Jack olarak tanıtan katilin eğitim Seviyesinin düşük biri olduğuna kanaat getirmişti.
Karındeşen’in gerçekleştirdiği son cinayet aynı zamanda en korkuncuydu. Jack, 9 Kasım gecesi 3 aylık hamile olan 25 yaşındaki İrlandalı bir kadının odasına girdi. Gecenin ortalarına doğru onu yatakta öldürdü, cesedi parçaladı, iç organlarını dışarı çıkarttı, burnunu ve göğüslerini kesti. 

  
Londra'nın Doğu Yakası'ndaki gönüllü vatandaşlar bu korkunç cinayetler silsilesinin ardından Whitechapel Gözetim Komitesi bünyesinde Karındeşeni yakalamak için  sokaklarda devreye attı hükümete katili bulana ödül vermesi için baskı kurdu. Yüzlerce kişi, şüpheli sıfatıyla özel dedektifler 

  
tarafından sorgulandı, zaman geçtikçe cinayetlerle birlikte yeni ipuçları da ortaya çıktı; ancak Londra polisi işlediği cinayetlerin ardından yolladığı mektuplarla kendileriyle alay eden katili hiçbir zaman yakalayamadı.

  
İşlenen 5 cinayetin ardından Whitechapel’da hayat normale dönmeye başladı. Karındeşen Jack sonsuza kadar ortadan yok oldu.
Karındeşen’in gerçekleştirdiği son cinayet aynı zamanda en korkuncuydu. Jack, 9 Kasım gecesi 3 aylık hamile olan 25 yaşındaki İrlandalı bir kadının odasına girdi. Gecenin ortalarına doğru onu yatakta öldürdü, cesedi parçaladı, iç organlarını dışarı çıkarttı, burnunu ve göğüslerini kesti. Londra'nın Doğu Yakası'ndaki gönüllü vatandaşlar bu korkunç cinayetler silsilesinin ardından Whitechapel Gözetim Komitesi bünyesinde Karındeşeni yakalamak için sokaklarda devreye attı hükümete katili bulana ödül vermesi için baskı kurdu. Yüzlerce kişi, şüpheli sıfatıyla özel dedektifler tarafından sorgulandı, zaman geçtikçe cinayetlerle birlikte yeni ipuçları da ortaya çıktı; ancak Londra polisi işlediği cinayetlerin ardından yolladığı mektuplarla kendileriyle alay eden katili hiçbir zaman yakalayamadı. İşlenen 5 cinayetin ardından Whitechapel’da hayat normale dönmeye başladı. Karındeşen Jack sonsuza kadar ortadan yok oldu.
2014 yılında, Dünyaca ünlü DNA uzmanı Dr. Yari 1888 yılında Londra’nın doğusundaki Whitechapel semtinde Karındeşen Jack tarafından öldürülen Catherine Eddowes’in cinayet mahalinde bulunan kana bulanmış bir şalı üzerinde yaptığı testler sonucu ünlü seri katilin Polonya göçmeni berber Aaron Kosminski olduğunu öne sürse de bu iddia tam olarak ispatlanamadı.

  
Yıllardır birçok film, dizi ve romana konu olan Karındeşen Jack’in, Londra'nın Doğusunda bulunan Whitechapel’da adına açılan müzeyle ve cinayetleri işlediği bölgeye yapılan turlarla günümüzde turizme alet edilmesi bazı İngilizlerin tepkisini çekiyor.
2014 yılında, Dünyaca ünlü DNA uzmanı Dr. Yari 1888 yılında Londra’nın doğusundaki Whitechapel semtinde Karındeşen Jack tarafından öldürülen Catherine Eddowes’in cinayet mahalinde bulunan kana bulanmış bir şalı üzerinde yaptığı testler sonucu ünlü seri katilin Polonya göçmeni berber Aaron Kosminski olduğunu öne sürse de bu iddia tam olarak ispatlanamadı. Yıllardır birçok film, dizi ve romana konu olan Karındeşen Jack’in, Londra'nın Doğusunda bulunan Whitechapel’da adına açılan müzeyle ve cinayetleri işlediği bölgeye yapılan turlarla günümüzde turizme alet edilmesi bazı İngilizlerin tepkisini çekiyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >