Instagram 'esinlenme listesine' TikTok'u da ekledi

Instagram ve TikTok.
Instagram ve TikTok.

● Facebook'un neredeyse kurum kimliğine yapışmış özelliği diyebileceğimiz 'satın alamıyorsan kopyala' mottosu, Snapchat'in birçok özelliğini Instagram'a taşımak noktasında yeterli olmuştu.

● Facebook şimdi de rakip uygulamalar konusunda 'hızlı bir ilerleyişe' sahip durumdaki TikTok'tan bir özelliği Instagram Hikayeler'e taşıyacak.

● TikTok'un video hızı ayarlayabilme ve arka plana müzik ekleyebilme özellikleri yakın zaman içerisinde Instagram için kullanılabilir olacak.

Facebook’un büyük uğraşlar sonucu şimdi bakıldığında ‘ucuz’ sayılabilecek bir tutar karşılığında kendi bünyesine kattığı Instagram, sürekli olarak ortaya koymayı başardığı yeniliklerine son sürat devam ediyor.

Facebook, 'satın alamıyorsan kopyala' mottosuyla çalışıyor.
Facebook, 'satın alamıyorsan kopyala' mottosuyla çalışıyor.

GZT Teknoloji ekibi olarak detaylı kılavuzlarını yayınladığımız ve yönergelerini oluşturduğumuz IGTV ve Instagram Lite gibi eklemelere ek olarak Hikayeler'e de sürekli olarak eklenen 'çarpıcı değişiklikler', Instagram’ın yeniliklere doymadığını gösteriyor. Instagram, platformuna adapte ettiği yeniliklerin büyük bir kısmını diğer uygulamalardan kopyalamaya alıştığından bizim için Instagram'ın yeni bir kopyalama hamlesi sürpriz olmayacak denilebilir.

Snapchat, Instagram'ın 'Hikayeler' özelliğine ilham olmuştu.
Snapchat, Instagram'ın 'Hikayeler' özelliğine ilham olmuştu.

Snapchat’in temel özelliğini 'Hikayeler' olarak platforma getirip büyük başarı yakalayan popüler fotoğraf paylaşım uygulamasının yeni ilhamı bir diğer popüler uygulama TikTok tarafından geliyor. Bildiğiniz gibi popüler uygulamalar arasında yer alan TikTok’ta kullanıcılar kısa videolar çekebiliyor. Bu videolara farklı efektler ekleyip, videoların hızını ayarlayabiliyor; arka plana da müzik koyabiliyor. Instagram’ın hikayelerinde bu kadar detaylı video düzenleme seçenekleri ise bulunmuyor. En azından bulunmuyordu.

Instagram Hikayeler'e eklenen yeni özellik, TikTok'u Instagram'a taşıyacak!

Tersine mühendislik konusunda sahip olduğu birikimle, çok sayıda özelliği önceden fark edebilen Jane Manchun Wong'un keşfettiği yeni hikaye modu Clips, tıpkı TikTok gibi videoların hızını değiştirip arkaya müzik yerleştirebilme özelliğine sahip. Kullanıcıların kendi kısa klibini çekebilmesini mümkün kılan bu modda zamanlayıcı özelliği de yer alıyor. Şimdilik yalnızca tek efekt bulunan ve çeşitli filtrelerden mahrum olan özellik, birçok kullanıcı için ilgi çekici olarak değerlendirilebilir. Özelliğin test aşamasında olduğu düşünülünce son kullanıcıyla buluşturulmadan bunların da eklenebileceğini belirtmek şart.

TikTok'un dünya genelinde bir milyara yakın sayıda kullanıcısı bulunuyor.
TikTok'un dünya genelinde bir milyara yakın sayıda kullanıcısı bulunuyor.

TikTok'un da tıpkı Instagram gibi 1 milyarı aşkın kullanıcıya sahip olması, uygulamayı 'yaygınlık' konusunda birçok uygulamanın üzerine taşıyor. Son dönemlerde iOS ve Android cihazlarda en çok indirilen uygulamalar listesinden düşmeyen TikTok’un özelliklerini Instagram hikayelerinde görmek ise Snapchat'in yaşadıklarından sonra çok da şaşırtıcı olmayacaktır diye düşünülebilir. Yeni özelliğin tam olarak ne zaman geleceği ise bilinmezliğini koruyor. Instagram, TikTok ile de güçlü bir ekleme yapabilecek mi, zaman gösterecek...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >