Instagram görme engelliler için fotoğrafları seslendirecek

Instagram
Instagram

Instagram, görme engelliler için 'yapay zekâ' desteğiyle fotoğraf ve videoları seslendirecek. Ana akış ve profillerin seslendirilmesi haricinde keşfet bölümünde de benzer sistem kullanılabiliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Instagram, daha fazla kişi tarafından 'erişilebilir' olmak için görme engelli bireylere özel bir yapı üzerinde çalışıyor. Üzerinde çalışılan yeni sistemde görme engellilerin de Instagram kullanabilmesi için iki yeni iyileştirme sunuluyor. Dünya genelinde toplamda 285 milyondan fazla kişinin böyle bir problemi olduğu düşünüldüğünde durumun ciddiyeti daha açık şekilde ortaya çıkıyor.

gzt

Fotoğrafların açıklaması ekran okuyucu tarafından seslendiriliyor

Öncelikle, ana akış, keşfet ya da profil bölümlerinde ekran okuyucu aracılığıyla fotoğrafların açıklamalarının duyulmasını sağlıyor. Bu özellik, ekran okuyucular için fotoğrafların bir açıklamasını oluşturmak üzere nesne tanıma teknolojisini kullanıyor. Böylece uygulamaya göz atarken fotoğrafların içerebileceği öğelerin listesi duyulabiliyor.

Bahsettiğimiz seslendirme özelliği, ana akış ve profil haricinde keşfet kısmı için de geçerli.
Bahsettiğimiz seslendirme özelliği, ana akış ve profil haricinde keşfet kısmı için de geçerli.

Yapay zekâ büyük avantaj sağlıyor

Ayrıca, fotoğraf ya da video altında herhangi bir açıklama metni yoksa nesne tanıma özelliği devreye giriyor. Böylece taranan içeriğin ne olduğu kullanıcılara yine sesli şekilde aktarılıyor.

Ek olarak, görme engelli bireyler bir fotoğraf yüklediğinde fotoğrafların daha zengin olmasını sağlamak için özel alternatif metinleri de tercih edebiliyor. Ekran okuyucularını kullanan kişiler bu açıklamayı duyabiliyorlar.

Instagram, bu ve benzer özelliğin şu anda yalnızca ilk adımlar olduğunu belirtiyor. Yani aslında arka planda çok daha fazla çalışma yapılacağı söyleniyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >