Instagram'dan önemli adım: Artık başkalarının aktivitelerini takip etmek mümkün değil

Instagram
Instagram

● Instagram, arkadaşlarınızın aktivitelerini izlemeyi sağlayan 'Takip' özelliğini ortadan kaldırıyor.

● Bir Instagram sözcüsü, bu özelliğin aslında çoğu insan tarafından kullanılmadığını söyledi ve sadeleştirme adına kaldırıldığını bildirdi.

● Bu haftadan itibaren kaldırılan özellik, arkadaşlarınızın Instagram'da yaptıklarını takip etmeyi zorlaştırmış oluyor. Ayrıntılar haberimizde:

Instagram, uzun süredir eleştirilen 'arkadaşların aktivitelerini izleme' özelliğini kaldırıyor. Yani aslına bakılırsa bu haftadan itibaren insanların sosyal ağdaki beğeni ya da yorumlarını takip etmek zorlaşıyor.

Şu ana kadar beğenilerde yer alan 'Takip' sekmesinden görülebilen aktiviteler, yerini yalnızca 'Sen' kısmına bırakıyor. Yani yalnızca sizin profilinize gelen beğeni ve yorumlar görülebiliyor. Artık buradan hangi arkadaşınızın hangi yorumu attığınızı görmeniz mümkün değil.

gzt

Bir parantez açarak Instagram'ın da tıpkı Facebook, YouTube ve diğer bazı platformlarda olduğu gibi beğeni sayılarını gizleme üzerinde çalıştığını söylemek gerekiyor. Buradaki amaç beğeni sayıları yüzünden insanlar üzerinde oluşan baskıyı azaltmak.

Instagram sözcüsü, ortalama kullanıcıların bu özelliğin nadiren tercih ettiğini belirtiyor. Hatta çok daha basit bir arayüz sunmak için bu özelliğin kaldırıldığı ifade ediliyor. Ama aslında durum pek de öyle değil. Çünkü geçtiğimiz dönemlerde bu özellik 'gizlilik ' esası sebebiyle çok fazla eleştirilmişti.

Instagram ürün müdürü Vishal Shah, BuzzFeed News'e verdiği röportajda, insanlar 'Etkinlik' sekmesine girdiklerinde şaşırdılar ve endişelendiler şeklinde durumu özetliyor. Yaptığı tam açıklama ise şöyle:

    İnsanlar faaliyetlerinin gün yüzüne çıkacağını her zaman bilmiyorlardı. Sizin için kullanım çantasının hizmet etmediği bir durum var. Ama aynı zamanda insanların etkinlikleri ortaya çıktığında şaşırmasına neden oluyor.

Uygulama, görünüşe göre zaten bazı Twitter ve Reddit kullanıcılarına Eylül başı itibariyle gelmiş durumda.

Bu arada, Instagram diğer alanlarda yepyeni özellikler sunmaya devam ediyor. Snapchat'in hızlı görüntü tabanlı mesajlaşma biçimini taklit eden ayrı bir mesajlaşma uygulaması (Threads) geçen hafta itibariyle hayata geçti.

Threads yakın arkadaşlar arasında oluşturulan gruplarda metin, fotoğraf ve video paylaşılmasını sağlıyor.
Threads yakın arkadaşlar arasında oluşturulan gruplarda metin, fotoğraf ve video paylaşılmasını sağlıyor.

Threads nedir?

Threads, Instagram'daki yakın arkadaşlarla iletişim kurmayı kolaylaştıran ek bir uygulama. Facebook'un Messenger uzantısı gibi aslında bu da hızlıca mesajlaşmayı sağlıyor. Sade bir arayüzle yakın arkadaşlar arasında fotoğraf ve video paylaşımı yapılmasına imkan tanıyor.

Konuyla alakalı Facebook'tan tam açıklaması şu şekilde:

  • Merhaba. Yakın arkadaşlarınızla bağlantıda kalmanız için yeni bir uygulama olan Threads karşınızda. Bu uygulamayla fotoğrafları, videoları, durumları ve Hikayeleri Instagram Yakın Arkadaşlar listenizle hızlıca paylaşabilirsiniz. Yakın Arkadaşlarınızdan gelen mesajlar artık Threads’te görünecek ancak bu mesajlara Instagram’da da erişmeye devam edeceksiniz.

Grup hikâye özelliği

Ayrıca buna ek olarak şirket bir de grup hikâye özelliği üzerinde çalışıyor. Bu sistem aslında YakınArkadaşlar sistemindekine benzer bir mantıkla çalışıyor. Böylece filtrelenen ve gruplanan kişilere ayrı ayrı hikâyeler gönderilebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >