Irak'tan 'ABD askerlerinin çıkarılması' açıklaması

ABD askerleri- Arşiv
ABD askerleri- Arşiv

Irak Meclisi ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması kararını alınıp yetkiyi hükümete vermişti. Irak hükümeti, ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması için gereken mekanizmayı hazırladıklarını duyurdu. Mekanizma ile ilgili detay verilmedi. Trump ise ABD askerlerinin çekilmek zorunda bırakılması halinde yaptırım tehdidinde bulunmuştu.

Başbakan Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Abdulkerim Halaf, yaptığı basın açıklamasında, "ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması için gerekli plan ve mekanizmaları hazırladık." dedi. Halaf, söz konusu mekanizmaya ilişkin detay vermedi.

DEAŞ karşıtı koalisyon ülkede kalabilir

DEAŞ karşıtı koalisyonun Irak'taki varlığına da değinen Halaf, söz konusu güçlerin Irak askerlerine eğitim ve danışmanlık hizmeti için ülkede kalabileceğini söyledi.

"Şuan hiçbir şekilde hareket etmelerine izin verilmiyor"

Halaf, "Hükümet, koalisyon güçlerinin hareket alanını sınırlandırdı. Şu an hiçbir şekilde hareket etmelerine izin verilmiyor." ifadelerini kullandı.

"Süleymani'nin öldürülmesi görülmeyen bir aptallıktır"

İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin ise Halaf, "Bu yapılan, hoş görülmeyen bir aptallıktır. Süleymani, bizim konuğumuzdu ve hedef alınamaması gerekirdi." değerlendirmesinde bulundu.

"Trump'ın Irak'ı yaptırımlarla tehdit etmesi doğru bir tutum değil"

Halaf, ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak'a yönelik yaptırım açıklamalarını da "Trump'ın Irak'ı yaptırımlarla tehdit etmesi doğru bir tutum değil. Irak hükümeti, ABD ile ekonomik olarak iş birliğini sürdürecek." şeklinde değerlendirdi.

Ne olmuştu?

  • Irak'taki ABD birliklerinin iki ülke arasındaki anlaşma yerine Bağdat'ın talebi üzerine çekilmek zorunda kalması halinde, ABD'nin Irak'a "daha önce hiç karşılaşmadıkları" ağır yaptırımlar uygulayacağını söyledi. Trump, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların Irak'a uygulanacak yaptırımların yanında "daha zararsız" kalacağını da sözlerine ekledi.
  • Irak'taki askeri yatırımların karşılığını almadan ülkeyi terk etmeyeceklerini de belirten Trump, "Bunlar bize geri ödenmeden gitmeyeceğiz" dedi ve Irak'taki Amerikan üssünün "olağandışı pahalı" olduğunu söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >