İran'da düşen uçağın kara kutusunu kim inceleyecek?

İran'da düşen yolcu uçağında kurtulan olmamıştı
İran'da düşen yolcu uçağında kurtulan olmamıştı

İran, Tahran'dan Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere havalandıktan kısa bir süre sonra düşen Ukrayna Hava Yolları'na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının kara kutusunu ABD'ye ve ABD merkezli uçak üreticisi Boeing'e verilmeyeceğini açıkladı. Peki İran kara kutuları Boeing'e göndermek zorunda mı? Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) uçak kazaları inceleme esaslarına göre, kaza hangi ülkenin topraklarında olmuşsa kara kutunun o ülke tarafından inceleneceği belirtiliyor.

İran Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzadeh "Kara kutuları üretici firmaya ve Amerikalılara vermeyeceğiz. Kaza İran havacılık kurumu tarafından incelenecek ancak Ukraynalılar da soruşturmaya katılabilir" açıklamasını yaptı. Abedzadeh uçağın kara kutularının hangi ülke tarafından inceleneceğini açıklamaması ise tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sivil havacılık kuralına göre İran kara kutuyu göndermek zorunda değil

  • kokpit.aero'nun haberine göre, kara kutu incelemeleri uçak imalatçısı tarafından yapılmıyor. Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından belirlenmiş uçak kazaları inceleme esaslarına göre bu çözüm kaza hangi ülkenin topraklarında olmuşsa o ülke tarafından yapılıyor.

Üretici firma araştırmalara katılabiliyor

Boeing, ihtiyaç duyulması halinde yardıma hazır olduklarını bildirdi. Böyle kazalarda genellikle üretici firma da araştırmalara katılıyor. Ayrıca uzmanlar sadece birkaç ülkenin kara kutu inceleme yeterliliği bulunduğunu ifade ediyor.

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu da araştırmalara katılabiliyor

Normal şartlar altında ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu, ABD'de üretilen Boeing'lerle ilgili uluslararası araştırmalarda yer alıyor. Ancak kurulun, olayın yaşandığı ülkeden izin alması ve o ülke kanunlarına uyması gerekiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >