İş görüşmesi sırasında dikkat etmeniz gereken 6 vücut hareketi

İş görüşmesi sırasında şık giyinmek mülakatı yapan kişinin dikkatini ve kendinize özen gösterdiğinizi gösterir. Bu yüzden mülakata giderken şık giyinmek önemli bir detay. Tabi bunun dışında bazı detaylarda var.

Mülakat için görüşmeye girdiğimizde kendimizle ilgili ipuçlarını aslında farkında olmadan vermiş oluruz. İş görüşmesi sırasında nasıl davranmak gerektiği konusunda uzmanlar vücut dilinin önemine dikkat çekiyor. İşte iş görüşmesi sırasında kaçınmanız, dikkat etmeniz ve kendinizi doğru ifade etmeniz için yapmanız gereken davranışlar. Yazının İngilizce aslına BBC Capital'den erişebilirsiniz;

Tokalaşma ayarı

                                    Mülakatı yapan kişi ile ilk etkileşimi tokalaşma yoluyla kurarsınız. İlk izlenim genellikle mülakatın seyrini belirler. İlk adım sizin için bu açıdan önemli. Uzmanlar mülakatı yapan kişi sizin elinizi nasıl sıkıyorsa öyle sıkmanın doğru olacağını söylüyor. Ne fazla uzun ne de fazla kısa.
Tokalaşma ayarı Mülakatı yapan kişi ile ilk etkileşimi tokalaşma yoluyla kurarsınız. İlk izlenim genellikle mülakatın seyrini belirler. İlk adım sizin için bu açıdan önemli. Uzmanlar mülakatı yapan kişi sizin elinizi nasıl sıkıyorsa öyle sıkmanın doğru olacağını söylüyor. Ne fazla uzun ne de fazla kısa.
Kişisel alan

                                    Hepimizi dört tür kişisel alanı vardır. Dıştan içe doğru kamu alanı, sosyal alan, kişisel alan ve son olarak samimiyet alanı. Görüşme sırasında bu kurallara dikkat etmek önemlidir. Uzmanlar görüşmeyi yapan kişiyi etkilemek için kişisel alana girmek gerektiğini belirtiyor.
Kişisel alan Hepimizi dört tür kişisel alanı vardır. Dıştan içe doğru kamu alanı, sosyal alan, kişisel alan ve son olarak samimiyet alanı. Görüşme sırasında bu kurallara dikkat etmek önemlidir. Uzmanlar görüşmeyi yapan kişiyi etkilemek için kişisel alana girmek gerektiğini belirtiyor.
Otururken dikkat

                                    Mülakat sırasında oturma düzeni de önemli bir detaydır. Mülakatı yapan kişisinin kişisel alanına yaklaşmak için sandalyenizi hafifçe yaklaştırabilir ya da masanın aynı tarafında oturabilirsiniz. Uzmanlar mülakatı yapan kişiyle arayı kapatmanın, insanların güven ve bağlantı duygusunu arttırdığını söylüyor.
Otururken dikkat Mülakat sırasında oturma düzeni de önemli bir detaydır. Mülakatı yapan kişisinin kişisel alanına yaklaşmak için sandalyenizi hafifçe yaklaştırabilir ya da masanın aynı tarafında oturabilirsiniz. Uzmanlar mülakatı yapan kişiyle arayı kapatmanın, insanların güven ve bağlantı duygusunu arttırdığını söylüyor.
Elleri nereye koymalı?
Vücut dilinde açık olmak önemli bir detaydır. Farkında olmadan ellerinizi birleştirmeniz sizi güvende hissettirse de uzmanlar bu davranışın mesafeyi arttırdığını düşünüyor.
Elleri nereye koymalı? Vücut dilinde açık olmak önemli bir detaydır. Farkında olmadan ellerinizi birleştirmeniz sizi güvende hissettirse de uzmanlar bu davranışın mesafeyi arttırdığını düşünüyor.
Göz teması
Göz teması iş görüşme sırasında farklı algılara neden olabilir. Mülakat şeklinde birçok kişinin katıldığı görüşmelerde her kişiye eşit oranda bakmak önemli. Sorulan soruları yanıtlarken karşıdaki kişinin gözüne bakmaya özen gösterilmeli. İnsanlar göz temasını kurarken başka yere bakmanın yanlış olduğunu düşünür ancak konuşurken düşündüğümüz için başka yerlere bakmak doğal bir davranıştır. Bunun dışında göz teması kurarken ciddiyetinizi gösterin.
Göz teması Göz teması iş görüşme sırasında farklı algılara neden olabilir. Mülakat şeklinde birçok kişinin katıldığı görüşmelerde her kişiye eşit oranda bakmak önemli. Sorulan soruları yanıtlarken karşıdaki kişinin gözüne bakmaya özen gösterilmeli. İnsanlar göz temasını kurarken başka yere bakmanın yanlış olduğunu düşünür ancak konuşurken düşündüğümüz için başka yerlere bakmak doğal bir davranıştır. Bunun dışında göz teması kurarken ciddiyetinizi gösterin.
Derin nefes almak
Görüşme sırasında heyecanı hissettiğiniz anda derin nefes almanız sizi rahatlatacaktır. Mülakattan önce diyaframınızı, göğüs kafesinizi kullanarak ağır nefes alma denemeleri yapın.
Derin nefes almak Görüşme sırasında heyecanı hissettiğiniz anda derin nefes almanız sizi rahatlatacaktır. Mülakattan önce diyaframınızı, göğüs kafesinizi kullanarak ağır nefes alma denemeleri yapın.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >