İspanya kaçak yollarla gelen 5 bin 600 göçmeni Fas'a geri gönderdi

İspanya kaçak yollarla gelen 8 bin göçmenden 5 bin 600'ünü Fas'a geri gönderdi
İspanya kaçak yollarla gelen 8 bin göçmenden 5 bin 600'ünü Fas'a geri gönderdi

Geçtiğimiz günlerde yaklaşık 8 bin düzensiz göçmen Fas'tan İspanya'ya yasa dışı yollarla gitmiş ve bu iki ülke arasındaki diplomatik krizi derinleştirmişti. Olayın göç değil sınıra saldırı niteliği taşıdığını öne süren İspanyol Hükümeti yaklaşık 5 bin 600 kişiyi 'sıcak geri gönderme' yöntemiyle geri yollandı. Reşit olmayanların ise İspanya'nın farklı bölgelerine dağıtılması planlanıyor.

İÇİNDEKİLER

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ceuta'ya giriş yapanlardan geri gönderilen veya gönüllü olarak dönüş yapan düzensiz göçmenlerin sayısının 5 bin 600'ü bulduğu bildirildi.

Sıcak geri gönderme yöntemi

İspanya, 2005 yılından bu yana Ceuta ve Melilla kentlerinde uyguladığı ve insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle zaman zaman Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından eleştirilen "sıcak geri gönderme" adı verilen yöntemi Ceuta'da yine kullandı.

Çocuklar farklı bölgelere dağıtılacak

Son iki gün içinde yasa dışı yollardan yüzerek ya da yürüyerek sınırı geçen, çoğunluğu Faslı düzensiz göçmenler, İspanyol güvenlik güçleri tarafından hemen Fas tarafına geri gönderilirken, şimdiye kadar buna ilişkin ciddi bir eleştiri gelmedi.

Öte yandan, Ceuta'ya geçen ve reşit olmadıkları için özel statüleri bulunan yaklaşık 1500 düzensiz göçmenin İspanya'nın farklı bölgelerine dağıtılmasının planlandığı açıklandı.

Sınırı yüzerek ya da yürüyerek geçen düzensiz göçmenlere alüminyum termal battaniyelerle müdahale edilmişti
Sınırı yüzerek ya da yürüyerek geçen düzensiz göçmenlere alüminyum termal battaniyelerle müdahale edilmişti

Sosyal Haklar ve 2030 Ajandası Bakanı Ione Belarra, ülkedeki 17 özerk yönetim hükümetinin temsilciyle yaptığı toplantının ardından, söz konusu çocuk göçmenlerin200'erli gruplar halinde özerk bölgelere dağıtılması konusunda anlaşma sağlandığını ve en kısa zamanda bunun yapılabileceğini duyurdu.

İspanya ile Fas arasındaki diplomatik krizi derinleştiren Ceuta kentindeki düzensiz göçmen akını, Fas'ın bugün sınır kontrolüne tekrar başlamasıyla büyük ölçüde durdurulmuştu.

"Göç değil, saldırı"

Bölgeye polis, jandarma ve asker takviyesi de yapan İspanyol hükümeti, "Göçmen krizinden farklı olarak sınıra saldırı var" dediği mevcut durumun kısa sürede normale döneceğini savunuyor.

İnsan haklarına aykırı olduğu belirtilen 'sıcak geri gönderme' yöntemi bu göç dalgasında da İspanya tarafından uygulandı
İnsan haklarına aykırı olduğu belirtilen 'sıcak geri gönderme' yöntemi bu göç dalgasında da İspanya tarafından uygulandı

Ne olmuştu?

Batı Sahra meselesinden dolayı son dönemlerde ciddi gerginlikler yaşanan İspanya-Fas ilişkileri, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin 22 Nisan'da ayrılıkçı Polisario Cephesi Genel Sekreteri İbrahim Gali'yi, yakalandığı COVID-19 hastalığından dolayı tedavi görmesi için gizlice ülkeye getirip Logrono kentindeki bir hastaneye kaldırmasıyla diplomatik krize dönüşmüştü.

İspanya hükümeti, Gali'nin insani yardım gerekçesiyle getirildiğini açıklasa da Fas hükümeti Madrid Büyükelçisi Karima Benyaich'i istişarelerde bulunmak üzere Rabat'a çağırmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >